Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΜΘ-Περιφερειακή Ενότητα Έβρου - Δελτίο Τύπου «Fashion design και Μετάξι»Στο Σουφλί, στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε, από την ΠΑΜΘ - Περιφερειακή Ενότητα Έβρου σε συνεργασία με το Σύλλογο φίλων  της μετάξης «Η ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ» και το Δήμο Σουφλίου,  διημερίδα με θέμα: «Fashion design και Μετάξι».
Μια εξαιρετική πρωτοβουλία, που προτάθηκε από τη «Χρυσαλίδα», συγκέντρωσε σημαντικούς εισηγητές από το χώρο της μόδας, απευθύνθηκε σε επαγγελματίες του προϊόντος αλλά κυρίως σε φοιτητές  των ΤΕΙ και Σχολών μόδας και είχε ως στόχο την εξοικείωσή τους με το προϊόν, τη γνωριμία τους με τις τεχνικές παραγωγής και επεξεργασίας του και την ενασχόλησή τους με το σχεδιασμό και την παραγωγή μεταξωτών προϊόντων ένδυσης.
Πρότεινε για το σχεδιασμό μεταξωτών προϊόντων ως πηγές έμπνευσης τόσο την παράδοση όσο και τα σύγχρονα ερεθίσματα, επεσήμανε  το σχεδιασμό των fashion accessories και τη σημασία τους για τη σύγχρονη Μόδα, ανέδειξε τις  Γραφικές Τέχνες και τις τεχνικές τυπώματος μεταξωτών υφασμάτων και επεδίωξε να συμβάλλει στην εκπαίδευση σχεδιαστών και τεχνιτών που θα αγαπήσουν το μετάξι, θα αξιοποιήσουν την εμπειρία αλλά και τις νέες τεχνικές δυνατότητες της παραγωγής και θα αναπτύξουν μεταξωτά προϊόντα ένδυσης.  

Η συνεργασία με τα ιδρύματα που εκπαιδεύουν τους νέους σχεδιαστές μόδας, η πρόσκληση και φιλοξενία των φοιτητών, η επίσκεψη τους σε μονάδες παραγωγής προϊόντων μεταξιού και σε Μουσεία Μετάξης, η συμμετοχή καταξιωμένων στο χώρο του σχεδιασμού και της μόδας εισηγητών, ακαδημαϊκών και επαγγελματιών είχε ως στόχο  τη σύνδεση  της σύγχρονης παραγωγής μεταξιού με το σχεδιασμό ρούχων και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό που θα επηρεάσει στο μέλλον τις τάσεις και τις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Στα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν, ομάδες φοιτητών που ήδη είχαν αναλάβει να βρουν και να μελετήσουν την παράδοση και τον πολιτισμό συγκεκριμένων περιοχών της χώρας (Κρήτη, Πόντος, Κυκλάδες, Ήπειρος, Θράκη, Μακεδονία και Πελοπόννησος), επέλεξαν παραδοσιακά μοτίβα και εξελίσσοντας τα, σχεδίασαν προϊόντα προσαρμοσμένα στη σύγχρονη αισθητική.
 Αυτοί οι φοιτητές, θα εργασθούν στο σχεδιασμό και στην παραγωγή ρούχων καθ΄ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους και θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους το  2014 στο Σουφλί, στο πλαίσιο των εορτών μεταξιού.
Το Σουφλί έχει συνδέσει την οικονομική του ζωή και τον πολιτισμό του με το μετάξι και έχει καθιερωθεί ως η πόλη του μεταξιού. Δράσεις που επενδύουν στο προϊόν και στο ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρούν να συνδέσουν την παραγωγή με τις σύγχρονες ανάγκες της κατανάλωσης συνεχίζουν την ιστορία της πόλης, αναδεικνύουν το τοπικό προϊόν, αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και  στηρίζουν την οικονομία και την ανάπτυξή του.