Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Μακεδονία-Θράκη: Ζουν και... διογκώνονται 18 χωματερές


Παρά τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία περίπου δύο χρόνια για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών προκειμένου να μην τεθούν σε ισχύ τα εξαιρετικά υψηλά πρόστιμα που προβλέπουν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές (34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε παράνομη χωματερή), το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί.
Δεκαοκτώ χωματερές, επτά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έντεκα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, παραμένουν ενεργές, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τηςΑποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης
Συγκεκριμένα πέντε χωματερές μένουν ενεργές στο νομό Σερρών, δύο στο νομόΧαλκιδικής, τρεις στο νομό Καβάλας, τέσσερις στο νομό Δράμας και τέσσερις στον νομό Έβρου.

Ως τις 18 Μαΐου αιτήσεις για δύο δράσεις στήριξης των μελισσοκόμων


Μέχρι τις 18 Μαΐου μπορούν οι μελισσοκόμοι να καταθέτουν αιτήσεις συμμετοχής για τις δράσεις «Αντικατάσταση κυψελών 2012» και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας 2012» (Καν. 1234/ΕΚ/2007). 
Η αίτηση είναι κοινή και για τις δύο δράσεις και δε θα χρειαστεί ο αιτών να φέρει δύο φορές τα ίδια δικαιολογητικά.
Όσον αφορά την πρώτη δράση «Αντικατάσταση κυψελών 2012», δικαιούχοι είναι όλοι οι μελισσοκόμοι.
Οι αιτήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από:

Καυτερές πιπεριές για υγιή καρδιά


Οι καυτερές πιπεριές ωφελούν την καρδιά και έχουν τη δυνατότητα να μας προστατεύσουν από...
την κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο, την στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με επιστήμονες από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Σε μελέτη που παρουσίασαν στο 243ο Συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS), ανέφεραν πως μελέτησαν την ουσία καψαϊκίνη και τις ομοειδείς ουσίες που ανήκουν στην οικογένεια των καψαϊκινοειδών.

Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στον Έβρο


1ο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στο θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ στη Νέα Ορεστιάδα (Ορέστου 76), με πέντε επιλεγμένες ταινίες του σύγχρονου Γαλλικού κινηματογράφου για μικρούς και μεγάλους.

Οι προβολές ξεκινούν κάθε βράδυ στις 9:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Παράλληλα το Φεστιβάλ θα ταξιδέψει στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Δευτέρα 14 Μαΐου, 9:00 μ.μ.
«Οι απίστευτες περιπέτειες της Αντέλ» (Les aventures extraordinaires d’ Adele Blanc-Sec, 2010, 107΄).

Καταπολέμηση των κουνουπιών στην Αν. Μακεδονία και Θράκη


Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ έχει διεξάγει δημόσιο διεθνή διαγωνισμό του έργου καταπολέμηση των κουνουπιών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για το έτος 2012. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Ξάνθης, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της καταπολέμησης  των κουνουπιών προτείνει τα ακόλουθα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, τα οποία θα διευκολύνουν το ανωτέρω έργο.
Αυτά είναι:

* Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές, σιντριβάνια και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.