Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Ιπποφαές: Τι είναι και γιατί θέλουν όλοι να το καλλιεργήσουν;

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι μικροκαλλιεργητές κάνουν λόγο για το ιπποφαές και τις ωφέλιμες ιδιότητές του στην υγεία μας. Ο λόγος για έναν φυλλοβόλο θάμνο, τα φύλλα και οι καρποί του οποίου χρησιμοποιούνταν συχνότατα στην αρχαιότητα -σύμφωνα με κείμενα του Θεόφραστου και του Διοσκουρίδη- για να θεραπεύσουν άρρωστα και ταλαιπωρημένα άλογα. Τα άλογα έτρωγαν το φυτό και σύντομα το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Έτσι, λέγεται, προέκυψε και το όνομα ιπποφαές= ίππος + φαές (φάος=λάμψη).
Ωστόσο, δεν πρόκειται για ελληνικό προϊόν, αφού το 90% των παγκόσμιων πηγών ιπποφαούς βρίσκεται στην Κίνα, ενώ μεγάλο μέρος βρίσκεται και στην Ινδία.

Σε δύο χρόνια θα έχουμε βιολογικό ..... κρατήστε την ημερομηνία 28-3-2014


Στρατόπεδα μεταναστών και η χαρά του εργολάβου…

Οι εικόνες των ρημαγμένων στρατοπέδων που ο τηλεοπτικός  φακός έχει μεταφέρει από τους χώρους που έχουν προταθεί ως χώροι φύλαξης των λαθρομεταναστών προκαλούν ένα εύλογο ερώτημα.

Ποιοι θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν – με το αζημίωτο φυσικά – την κατασκευή των απαραίτητων κτηριακών υποδομών που θα χρειαστούν για την λειτουργία των 30 στρατοπέδων.

Ήδη ακούστηκαν οι πρώτες φωνές που μιλούν για το κατασκευαστικό πάρτι που κρύβεται πίσω από το όψιμο ενδιαφέρον για την μεταφορά ενός υπαρκτού προβλήματος από το κέντρο της πρωτεύουσας στην περιφέρεια.

Καταγγελίες και υπονοούμενα από παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης για απ’ ευθείας αναθέσεις των έργων στα σχεδιαζόμενα στρατόπεδα μεταναστών δίνουν μια νέα διάσταση στο προεκλογικό άνοιγμα μίας συζήτησης που επιμελώς βρισκόταν στο περιθώριο χρόνια τώρα από τις πολιτικές δυνάμεις που είχαν ψηφίσει τον περίφημο Κανονισμό «Δουβλίνο 2».

«Ο Κυρ Δρόμος, οι οδηγοί και όλοι εμείς»
Το εικονογραφημένο διδακτικό παραμύθι της βραβευμένης συγγραφέως Σωτηρίας Κυρμανίδου  για την οδική συμπεριφορά στους δρόμους, «Ο Κυρ Δρόμος, οι οδηγοί και όλοι εμείς», παρουσιάστηκε την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια ΑΜΘ - Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης στην Κομοτηνή. 

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ


Σε μαζική γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα 28 Μαρτίου στο Νοσοκομείο Κομοτηνής αποφασίσθηκε ομόφωνα η κήρυξη επίσχεσης εργασίας όλων των γιατρών του Νοσοκομείου Κομοτηνής και των Κέντρων Υγείας Σαππών και Ιάσμου μέχρι την καταβολή ολόκληρου του ποσού που οφείλεται ως αμοιβή των εφημεριών που πραγματοποίησαν οι γιατροί τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Στην συνέλευση καταγγέλθηκε η κυβερνητική πολιτική που, παρά την μείωση της ωριαίας αμοιβής της εφημερίας κατά 20% αναδρομικά από 1/1/2012, περικόπτει επί πλέον κατά 35% το κονδύλιο που καλύπτει τις ανάγκες εφημέρευσης. Έτσι το νοσοκομείο σχεδιάζει να κουρέψει το οφειλόμενο -και ήδη μειωμένο ποσό- κατά 35% για τους ειδικούς και κατά 15% για τους ειδικευόμενους, χωρίς να είναι σε θέση να δεσμευτεί ούτε για το πότε θα καταβληθούν αυτά τα δεδουλευμένα.