Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

Παρέμβαση της ομάδας Real Democracy Now! Berlin/GR στην ομιλία Σημίτη - Cohn-Bendit στο Βερολίνο, 23/1/2011.«Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ν. Έβρου – εργαλείο τοπικής ανάπτυξης»


Η Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Αλεξανδρούπολης οργανώνει δημόσια συζήτηση-εκδήλωση  με θέμα «Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ν. Έβρου – εργαλείο τοπικής ανάπτυξης», την Δευτέρα 26/3/2012 και 6.μμ  στην αίθουσα Δημοτικού θεάτρου Αλεξανδρούπολης .
Στόχος της εκδήλωσης είναι να γίνουν ευρύτερα κατανοητές και γνωστές οι δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, στην προώθηση της τοπικής ταυτότητας με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, τις παραδοσιακές συνταγές, τις υπηρεσίες τουρισμού ποιότητας, την ενσωμάτωση στοιχείων του τοπικού πολιτισμού στις προσφερόμενες υπηρεσίες και στην σταθερότερη οικονομική λειτουργία λόγω της συνεργασίας των τοπικών φορέων.
Στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Έβρου μπορούν να συμμετέχουν αγρότες-παραγωγοί πιστοποιημένων τοπικών αγροτικών προϊόντων, μεταποιητές ή παραγωγοί τοπικών προϊόντων (τρόφιμα ή τεχνήματα), πάροχοι τοπικών υπηρεσιών τουρισμού και φιλοξενίας (ξενώνες, ταβέρνες, καφενεία, ξεναγήσεις, μεταφορείς κλπ), πολιτιστικοί φορείς, μουσεία, συνεταιρισμοί, δίκτυα, ομάδες, συλλογικές δομές κλπ πάντα με τα χαρακτηριστικά της τοπικής ταυτότητας του Ν. Έβρου.
Για τον λόγω αυτό καλούμε όλους τους φορείς  και τις εθελοντικές οργανώσεις που επιθυμούν  να συνεργαστούν μαζί μας ώστε συγκροτήσουν την ομάδα πρωτοβουλίας τοπικού συμφώνου ποιότητας Ν. Έβρου,

Συντονιστική Επιτροπή ΕΟΖ ΑΜΘΟι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ν.Ξάνθης, Ν.Έβρου και Ν.Ροδόπης, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής ΕΟΖ ΑΜΘ, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης που καθόρισε ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της παραπάνω επιτροπής, απαντήσαμε εγγράφως, με θέσεις, επισημάνσεις και προτάσεις, στα επτά ερωτήματα που τέθηκαν υπόψιν μας στις 24 Φεβρουαρίου 2012. Συνοψίζοντας το περιεχόμενο του εγγράφου:
  1. Η δημιουργία ΕΟΖ μπορεί να αποδειχθεί μία κοστοβόρα για το κράτος "επένδυση" με αμφίβολα αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία μας, ειδικότερα μάλιστα εάν κυριαρχήσουν στη συζήτηση στερεότυπα Ζωνών που συνδέονται με εκτατικούς θύλακες προσέλκυσης πολυεθνικών μεταποίησης και ληφθούν αποφάσεις βεβιασμένες από την Περιφέρεια χωρίς τη δέουσα προεργασία και χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
  2. Ως επενδυτικό "εργαλείο", επιλογές όπως Α) ΑΕΜΟΖ σε επίπεδο ντόπιων εξαγωγικών επιχειρήσεων, Β) Πάρκα Γνώσης & Καινοτομίας και Γ) Logistics, θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εφαρμογής στην περιοχή μας μετά από πολύ σοβαρή μελέτη βιωσιμότητας. Σε κάθε περίπτωση, μετράει πρωτίστως το περιεχόμενο που θα δώσουμε στις Ζώνες και η προοπτική διασύνδεσής τους με την τοπική οικονομία. Από αυτά θα προκύψουν οι απαιτήσεις σε γη και υποδομές, τα κίνητρα, κοκ.  

1ο EvrosFest στη Στουτγάρδη (Stuttgart) της Γερμανίας


Το 1ο Evros Fest (Έβρος Φεστ) στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, συνδιοργανώνουν στις 25 και 26 Μαρτίου, το Επιμελητήριο Έβρου, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων και ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών-Βιομηχάνων του νομού.

Διευκολύνσεις για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την υπαγωγή τους κατά μια ή και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες από αυτήν που βρίσκονται εφόσον δεν οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και καταβάλλουν τις δόσεις τους με συνέπεια σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που εισάγει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.Η ισχύς της διάταξης λήγει τον Ιανουάριο του 2015.
Παράλληλα, επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένοι, για τους οποίους εκκρεμεί διαδικασία εξυγίανσης και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ, μπορούν, αφού υποβάλλουν αίτηση έως τις 30 Απριλίου να υπαχθούν στον προσωρινό διακανονισμό, ενώ η προθεσμία αναστολής λήψης αναγκαστικών μέτρων παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.
Ακόμη, από την 1η Απριλίου, οι επιχειρήσεις οφείλουν να καταβάλουν υποχρεωτικά, τη μισθοδοσία, τις εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών ταυτόχρονα μέσω τραπεζών ώστε να ελέγχεται αν οι εισφορές που καταβάλλονται αντιστοιχούν στους μισθούς. Επιπλέον, οι εργοδότες που καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα ασφάλιστρα θα έχουν μείωση των εισφορών κατά 5% από τις αρχές Οκτωβρίου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ