Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Πόρισμα - σοκ για τη διαφθορά στους δήμους


Στην «πρωτοκαθεδρία» των παράτυπων δαπανών που αποπνέουν οσμή διαφθοράς εμφανίζονται για μία ακόμη φορά οι δήμοι σύμφωνα με έκθεση-σοκ του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία αναφέρεται στον έλεγχο δαπανών και εσόδων του συνόλου του Δημοσίου.
Περίπου τα μισά από τα εντάλματα πληρωμής που δεν εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο αφορούν δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα, επιστράφηκαν στους... αποστολείς 7.264 εντάλματα πληρωμής που είχαν εκδώσει δήμοι και νομαρχίες και αφορούσαν δαπάνες 77,7 εκατ. ευρώ σε σύνολο 14.947 ενταλμάτων από το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών (ΝΠΔΔ, υπουργεία) που δεν εγκρίθηκε η εκταμίευσή τους.

«ΤΣΕΚΟΥΡΙ» ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΟΤΑ


Τη γνωστή μέθοδο του «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι» (και μάλιστα με τσεκούρι) ακολουθεί ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης προκειμένου να λύσει το υπαρκτό πρόβλημα, σύμφωνα και με την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου*, την οποία δημοσίευσε κατ' αποκλειστικότητα την περασμένη Τρίτη ηaftodioikisi.gr. (για την αντίδραση της ΚΕΔΕ, εδώ).
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 35, στο (άσχετο) νομοσχέδιο «Ρύθμιση λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς, θεμάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις» (Ν. 4053/2012,ΦΕΚ 44/7.3.2012/τ. Α'), μπλοκάρει τη δυνατότητα, κυρίως, των δήμων να προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις έργων για μικρά ποσά (μέχρι 20.000 ευρώ) και να παρεμβαίνουν για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων και την εκτέλεση μικροεπισκευών σε σχολεία, στην αγροτική οδοποιία κ.λπ.

Από νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία σε Διδυμότειχο και Κομοτηνή

Ο βόρειος Έβρος και γενικά η Θράκη ζουν την υποβάθμιση στην υγεία, οι θέσεις των γιατρών που μένουν κενές δεν αναπληρώνονται, ο σχεδιασμός είναι από το 2013 τα νοσοκομεία Κομοτηνής και Διδυμοτείχου να λειτουργούν ως εξωτερικά ιατρεία, δήλωσε μιλώντας στον Sferikos 99,3, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θράκης Σάββας Δευτεραίος. Από την Αθήνα όπου βρίσκεται με συναδέλφους για να αντιταχθούν στους σχεδιασμούς υποβάθμισης του τομέα υγείας, και μιλώντας πολιτικά, ανέφερε ότι χωρίς την αποφασιστικότητα του κόσμου να κοντραριστεί με το μνημόνιο η όποια κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει. Σχετικά δε με τον σχεδιασμό για νέο νοσοκομείο στην Κομοτηνή, εκτίμησε πως κτίριο μπορεί να γίνει όχι όμως και να λειτουργήσει ως νοσοκομείο, καθώς δεν υπάρχουν σχετικές δαπάνες. Συμπλήρωσε δε ότι στη ΜΕΘ του υφιστάμενου νοσοκομείου, από τέσσερις οι γιατροί μειώθηκαν σε δυο, λόγω συνταξιοδότησης και μη αναπλήρωσης των κενών θέσεων.


sferikos.gr

Επίδειξη βαρβαρότητας της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική.

Στη Μ. Παναγία στη Χαλκιδική εδώ και ένα χρόνο, κάτοικοι της περιοχής που τάσσονται ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού, φυλάσσουν την περιοχή ώστε να μην καταστραφεί το δάσος στο όρος Κάκαβος, που βρίσκεται πάνω από το χωριό, και ο τόπος τους από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός». Η εν λόγω εταιρεία όπως η «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ» ανήκουν στην ίδια εταιρεία, που δεν είναι άλλη από την καναδική Eldorado Gold.

Το μεσημέρι της Τρίτης, 20.03.2012, περίπου 40 κάτοικοι της περιοχής (το ήμισυ γυναίκες) που φύλασσαν το χώρο αυτό, δέχτηκαν οργανωμένη και άνανδρη επίθεση από 500 εργαζόμενους της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί αποσπάστηκαν κατά τη διάρκεια της βάρδιας τους, από άλλα μεταλλεία της εταιρίας στη Χαλκιδική, και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία της εταιρίας στη Μ. Παναγία. Μαζί τους ήταν και παράγοντες από το Δήμο Αριστοτέλη. Οι εργαζόμενοι επιτιθέμενοι με δολοφονική μανία, χρησιμοποιώντας ξύλα και καταστρέφοντας το φυλάκιο που είχαν φτιάξει οι κάτοικοι, τραυμάτισαν πολλούς αγωνιστές, ένας από τους οποίους βρίσκεται σοβαρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.