Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Στα «τζάκια» ο εθνικός δρυμός της Σαμοθράκης
Το δάσος του εθνικού δρυμού της Σαμοθράκης προστατεύεται από την συνθήκη Νατούρα όμως οι κάτοικοι κόβουν δέντρα και χρησιμοποιούν τα καυσόξυλα στα τζάκια.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή του νησιού το Δασαρχείο της περιοχής υπολειτουργεί, ενώ τον ερχόμενο Απρίλιο λήγουν οι συμβάσεις και των τελευταίων υπαλλήλων και το δασαρχείο απειλείται ακόμη και με οριστικό λουκέτο.

skai.gr

Διάσωση λαθρομεταναστών στον Έβρο


Διάσωση λαθρομεταναστών στον Έβρο
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αστυνομική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης  έντεκα λαθρομεταναστών, που είχαν εγκλωβιστεί εντός του ποταμού Έβρου, λόγω της αυξημένης στάθμης των υδάτων.
Ειδικότερα, την Κυριακή το μεσημέρι, η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, ενημερώθηκε από τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές και το σημείο επαφής της τουρκικής πλευράς, ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή έντεκα λαθρομεταναστών, υπηκόων Αλγερίας, που ήταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Έβρου, στην παρέβρια περιοχή Νέας Βύσσας.
Αμέσως, οργανώθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, με τη συμμετοχή του Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και αστυνομικών της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, οι οποίοι προσέγγισαν την νησίδα με φουσκωτό σκάφος και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν και να διασώσουν με ασφάλεια τα άτομα.
Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας για παροχή πρώτων βοηθειών.

Thrakinea.gr

Διδώ Σωτηρίου: «Τα παιδιά του Σπάρτακου» στο φως

H "Κόρη του Σπάρτακου" που θα έχει για ηρωίδα μια σύγχρονη Θρακιώτισσα εργάτρια»
 (συγκεκριμένα στο Σουφλί της σηροτροφίας)


Διδώ Σωτηρίου: «Τα παιδιά του Σπάρτακου» στο φως
Κυκλοφορεί το ανέκδοτο έργο της σπουδαίας λογοτέχνιδας

 
Η Διδώ Σωτηρίου (1909-2004), το συγγραφικό έργο της οποίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Ελλάδος, βίωσε τα δύο μεγάλα εθνικά τραύματα στον 20ο αιώνα, αυτό της Μικρασιατικής Καταστροφής και μετέπειτα αυτό του Εμφυλίου. Πολλά κείμενά της μαζί με το δημοσιογραφικό αρχείο της καταστράφηκαν στη διάρκεια εκείνης της ταραγμένης εποχής που αναγκάστηκε να περάσει στην παρανομία. Η ίδια και οι συγγενείς της διώχθηκαν με αποτέλεσμα να αλλάζουν συχνά τον τόπο διαμονής τους για λόγους ασφαλείας. Υπήρξαν όμως και κείμενα που σώθηκαν επειδή η ίδια φρόντισε να τα κρύψει σε μια θυρίδα της Εθνικής Τράπεζας στο Σύνταγμα.

Αυτό συνέβη και με το ανέκδοτο μέχρι σήμερα μυθιστόρημά της «Τα παιδιά του Σπάρτακου», ένα έργο που την απασχόλησε για μια περίοδο σχεδόν τριάντα χρόνων, από τις αρχές του 1960 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι εκδόσεις «Κέδρος» παρουσίασαν το βιβλίο στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης το μεσημέρι της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου 2011. Οι δυο άνθρωποι που