Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

Η Ελλάδα δεν έχει επικυρώσει τη σύμβαση για το τράφικινγκ


Η Ελλάδα δεν έχει επικυρώσει ακόμη την ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Από τις 16 Μαϊου 2005 -ημερομηνία που «άνοιξε» για υπογραφές στη Βαρσοβία η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση του τράφικινγκ -η Ελλάδα και επτά ακόμη χώρες-μέλη του Οργανισμού (Εσθονία, Φιλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ελβετία, Τουρκία και Λιθουανία), δεν την έχουν επικυρώσει.
Η σύμβαση αποτελεί το πανευρωπαϊκής ισχύος νομικό εργαλείο, για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Οι διαπιστώσεις αυτές, μαζί με την επισήμανση ότι χωρίς τη μεταφορά των διατάξεων αυτής της σύμβασης στο εσωτερικό νομικό οπλοστάσιο των 47 χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καμία χώρα δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματική πρόληψη κατά της εμπορίας ανθρώπων, πρόκειται να κοινοποιηθούν στις 16 Μαϊου, με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων από το άνοιγμα της σύμβασης για υπογραφές.
Τη σύμβαση για το τράφικινγκ, η οποία ισχύει για όλες τις μορφές εμπορίας ανθρώπων, που περιλαμβάνουν σεξουαλική εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία γυναικών και παιδιών, δεν έχουν καν υπογράψει η Τσεχία, το Λιχτενστάϊν, το Μονακό και η Ρωσία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: