Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Η εκτροφή μεταξοσκώληκα κρύβει… φλέβα χρυσού

Καθαρό εισόδημα 15.000 ευρώ μπορεί να εξασφαλίσει, μέσα σε 2 μήνες, μία οικογένεια που θα ασχοληθεί με την εκτροφή μεταξοσκώληκα και θα καλλιεργήσει 20 κουτιά με τον
«μεταξένιο» σπόρο.
Η εκτροφή μεταξοσκώληκα κρύβει... φλέβα χρυσού

Οι παραγωγοί μεταξιού χαρακτηρίζουν τη διαδικασία «μαγική» και «θαύμα της φύσης», αφού ένα αβγό μεταξοσκώληκα, μικρό σαν το κεφάλι μιας καρφίτσας, θα μεταμορφωθεί σε κάμπια που τρώγοντας φύλλα μουριάς θα φτάσει σε μέγεθος τον δείκτη και στη συνέχεια θα εκκρίνει από τους δύο μεταξογόνους αδένες του το μετάξι, μέσα στο οποίο θα τυλιχθεί φτιάχνοντας το πολύτιμο κουκούλι.
Κάθε κουκούλι κρύβει μέσα του κοντά στα 2.000 μέτρα μεταξωτής κλωστής.

Ο μεταξοσκώληκας θέλει απόλυτο σκοτάδι και ησυχία όταν «πλέκει» το κουκούλι. Στο Σουφλί στον Εβρο υπάρχουν σήμερα οι περισσότερες οικοτεχνίες που ασχολούνται με την εκτροφή μεταξοσκώληκα. Παλαιότερα παραγωγή μεταξιού υπήρχε και σε πολλά νησιά, όπως και στην Πελοπόννησο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ασχοληθεί κάποιος με την καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα είναι να διαθέτει τα απαραίτητα μορεολίβαδα, αφού τα φύλλα της μουριάς είναι απαραίτητα για την τροφή του.
Επίσης χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ) επιδοτεί τη σηροτροφία, ενώ μέσα στον Μάρτιο θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα από τον επενδυτικό νόμο.
ethnos.gr

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΤΑ ΚΟΒΕΙΣ ΚΑΜΠΑΔΚΑ!Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΚΘΡΕΨΕΙ ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΟΥΣΙΩΔΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ,ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟ ΗΛΙΑ ΜΑΝΑΒΗ-ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΗΛΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ-ΣΕ ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΣΩΜΑΤΙΚΗ,ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ,ΜΑΙΟ,ΙΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΓΑΛΤΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΝ ΕΙΧΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΣΒΗΣΕ ΩΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΩΝ ΕΤΩΝ.
ΚΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΑΞΙΟΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΩΝ ΚΟΥΚΟΥΛΙΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

Και πού ξέρεις τι λεφτά και περιουσία έχει ο κάθε Ηλίας ...

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ.............

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΑΝ ΟΛΟΙ? ΤΟΥΣ ΕΦΑΓΕ ΟΛΟΥΣ Ο ΜΑΝΑΒΗΣ?

Ανώνυμος είπε...

Ο Μανάβης είναι ένας και μοναδικός!!! (χάλασε το καλούπι μετά...)
MANAVIS FOR EVER !

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που έχουν τα κότσια να σχολιάζουν τον κάθε Μανάβη θα έπρεπε να έχουν κ τις αποδείξεις για τα λεγόμενά τους..κ αν όπως αναφέρθηκε παραπάνω η σιροτροφία ήταν τόσο επικερδής επιχείρηση τότε ο κ.Μανάβης θα έπρεπε να παραιτηθεί από το Δημόσιο κ να γίνει επιχειρηματίας!!
Υ.Γ: Και ένα ευχαριστώ στον/στην ανώνυμο/η φίλο/η που σκέφτηκε κ υπερασπίστηκε τον κ.Μανάβη για την ταλαιπωρία κ το ζόρυ που περνάει όταν ασχολείται με τα κουκούλια..

Ανώνυμος είπε...

Θα κάνω μια παρέμβαση μόνο λέγοντας ότι,ο κ.Μανάβης δεν ανήκει στο δημόσιο,αλλά δουλεύει σαν ιδιωτικός υπάλληλος στον Δήμο Σουφλίου.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΝΑΒΗΣ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΜΟΡΦΑΝΤΡΑ ΜΟΥ

Ανώνυμος είπε...

10:51
Ο ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΥΠΑΛΛΉΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ !
ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ΜΠΛΕΚΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΑ ?

Ανώνυμος είπε...

εστω σαν ιδιωτικος υπαλληλος στο Δημο οπως θελετε πεστε το.Τα λογια ομως δεν αλλαζουν την πραγματικοτητα.Και απληρωτος ειναι ο ανθρωπος και ταλαιπωρια τραβαει και περιουσια δεν εχει.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ.Ηλίας Μανάβης ήταν και είναι, αν δεν κάνω λάθος, ο μόνος υπάλληλος του Δήμου που ασχολείται με τη σηροτροφία, με τη βοήθεια ελάχιστων ατόμων, καθώς η δουλειά δεν είναι εύκολη και θέλει πολλά χέρια. Η εκτροφή απαιτεί πολλά φύλλα μουριάς, χρόνο, προσοχή και απεριόριστη φροντίδα, καθώς οι μεταξοσκώληκες είναι ευαίσθητοι σε κάθε είδους μυρωδιάς, χρειάζονται συγκεκριμένες θερμοκρασίες σε κάθε στάδιο της ζωής τους και μπορούν εύκολα να αρρωστήσουν(με αποτέλεσμα να κιτρινίσουν) και να αχρηστευθούν.
Αυτά είναι ΠΟΛΥ λίγα από τα πράγματα που γνωρίζω περί του θέματος, αλλά ο καθένας καταλαβαίνει πόσο "χρυσό" κρύβει η παραγωγή των κουκουλιών. Εκτός βέβαια αν μιλάμε για έναν έτοιμο επιχειρηματία που θέλει να αναλάβει την εκτροφή τους. Αλλά και πάλι θέλει γνώση, προσοχή και αντοχή! Τέλος, η επιδότηση δεν έρχεται άμεσα, αλλά σε 6 μήνες τουλάχιστον. Άρα δεν υφίσταται το καθαρό ποσό των 15.000€ μέσα σε 2 μήνες!
Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας...

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κ.Ηλία Μανάβη είναι λίγο!