Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Φάτε ξηρούς καρπούς και μειώστε την χοληστερίνη…

Προσοχή όμως μην το παρακάνετε !


Σε 25 μελέτες που διεξήχθησαν με τη συμμετοχή περίπου 600 ανθρώπων που κατανάλωναν καθημερινά για τρεις έως οκτώ εβδομάδες κατά μέσο όρο 67 γραμμάρια ξηρών καρπών, δηλαδή μια μικρή σακούλα, τα επίπεδα χοληστερίνης μειώθηκαν κατά 7,4%.


Όπως αναφέρει το BBC, η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι ιδιαίτερα ευεργετική και προτείνεται για μια ισορροπημένη διατροφή, ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή αλατισμένων ή ζαχαρωμένων ξηρών καρπών.


Επίσης διαπιστώθηκε ότι όσοι καταναλώνουν ξηρούς καρπούς μείωσαν τον αριθμό τριγλυκερίδιων στο αίμα τους.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτούνται και άλλες έρευνες για να ξεκαθαριστεί πού οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητες των ξηρών καρπών. Μια πρώτη εκτίμηση είναι η περιεκτικότητα τους σε στερόλες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να «απορροφούν» τη χοληστερίνη.


Η επικεφαλής της έρευνας Τζόαν Σαμπάτε, από το πανεπιστήμιο Loma Linda University, τονίζει ότι όλοι οι ξηροί καρποί είναι ευεργετικοί για τον οργανισμό, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο και να αποφεύγονται οι επεξεργασμένοι και οι αλατισμένοι.


Η έρευνα διεξήχθη από ανεξάρτητους ερευνητές και μέρος της χρηματοδοτήθηκε από το International Tree Nut Council Nutrition Research and Education Foundation.

Δεν υπάρχουν σχόλια: