Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011

Το έθιμο της καμήλας στον Εβρο.

Ενα άλλο έθιμο που αναβιώνει ως τις μέρες μας είναι αυτό της Καμήλας ή Τζιαμάλας.
Πρόκειται για έθιμο της Ανατολικής Ρωμυλίας που γινόταν παραμονή Πρωτοχρονιάς ή Χριστουγέννων. Οι νέοι φτιάχνουν ένα σκελετό με ξύλα και τον ντύνουν με κουρέλια και δέρματα, ώστε να πάρει τη μορφή της καμήλας.
Ύστερα δύο παλικάρια μπαίνουν από κάτω και αποτελούν τα πόδια της καμήλας.
Την καμήλα οδηγεί ο καμηλιέρης σε όλα τα σπίτια τον χωριού, με συνοδεία φλογέρας και νταουλιού. Η μουσική είναι στο ρυθμό της μπαϊντούσκας.
Οι νοικοκυραίοι δίνουν στην καμήλα λουκάνικα και χρήματα. Τότε η καμήλα γονατίζει και τους φιλάει το χέρι. Στη διάρκεια της περιφοράς έτρεχε η καμήλα και πολλές φορές ξέφευγε από τον καμηλιέρη. Τότε έτρεχαν όλοι για να την πιάσουν και τη χτυπούσαν.

Πρωτοχρονιά 2012: Έθιμα και συμβολισμοί

Η Πρωτοχρονιά αντιπροσωπεύει το ξεκίνημα του νέου έτους και μαζί μ’ αυτό την αρχή για μία νέα ζωή. 
Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι φεύγοντας ο παλιός χρόνος παίρνει μαζί του κι ό,τι κακό είχε και περιμένουν να έρθει ο νέος με τα δώρα του. «Γέρε χρόνε φύγε τώρα, πάει η δική σου η σειρά, ήρθε ο νέος με τα δώρα, με τραγούδια, με χαρά».

Ο καινούργιος χρόνος φορτωμένος με όνειρα, ελπίδες και υποσχέσεις για τη ζωή, κάνει την εμφάνισή του χαμογελαστός, χαρούμενος γεμάτος αισιοδοξία και οι άνθρωποι τον υποδέχονται με πυροτεχνήματα, γιορτάζοντας και ελπίζοντας σε κάποια αλλαγή, σε μία καλύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.


Γραμμή Ζωής ...SILVER ALERT HELLAS


Γκάιντα στην Ερμού - Θρακιώτικα κάλαντα - Π'αυγηνικό


Απολύσεις στη Δαδιά- Δήμου Σουφλίου …


                 ..........
               

Καλύτερη , δημιουργικότερη , πιο αποφασιστική Νέα Χρονιά !


Στα ξεχωριστά Ανθρώπινα διαμαντάκια που φωλιάζουν και αστράφτουν στις ψυχές μας ,αλλά και σε όσους ίσως τις μαύρισαν …
Ευχόμαστε  2012 ιδιαίτερες , μοναδικές στιγμές και άλλα τόσα μαγικά μονοπάτια να σας επιφυλάξει το μέλλον ....souflievros

Nα τα πούμε ;

Κι αν σας βαστάει μη δίνετε ...
Κουμπαράς Γκαζάκι , προσαρμοσμένος στην εποχή και αυτός !


Η λαθραία υλοτόμηση απειλεί τα δάση μας

Οι αλόγιστες και αψυχολόγητες αυξήσεις του πετρελαίου θέρμανσης έχουν οδηγήσει τους οικονομικά αδύναμους πολίτες στις Ξυλόσομπες – Όσον αφορά τα Δάση μας, όπως ήρθαν τα πράγματα, καλύτερα να γίνουν καυσόξυλα, πάρα να λαμπαδιάσουν από τους εμπρησμούς των πρακτόρων της ΜΙΤ

“Ήταν στραβό το κλίμα τόφαγε κι ο γάιδαρος”.
Στην περίπτωσή μας, δεν μας έφταναν οι Δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στον Έβρο, έχουμε τώρα και τους λαθροϋλοτόμους που κουτσουρεύουν συστηματικά τα εναπομείναντα Δάση μας.
Η οικονομική κρίση και το αυξημένο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης έχουν κάνει συχνότερα τα φαινόμενα λαθροϋλοτομίας τόσο από πολίτες που κόβουν ξύλα για να ζεσταθούν όσο και από επιτήδειους που κόβουν δένδρα με σκοπό να τα πουλήσουν για καυσόξυλα.
Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν λόγο και για κυκλώματα λαθροϋλοτόμων, που δρουν ανεξέλεγκτα εκμεταλλευόμενα την αδράνεια της Πολιτείας.