Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

Δυστυχώς επτωχεύσαμεν

Σαν σήμερα, στις 10/12/1893, ο Χ.Τρικούπης κηρύσσει πτώχευση δηλώνοντας «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»

Η ιστορική παραδοχή του Χαρίλαου Τρικούπη «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» στις 10 Δεκεμβρίου 1893 σηματοδοτεί ανάγλυφα τη θλιβερή κατάληξη μιας οικονομικής πολιτικής μεγάλων φιλοδοξιών και αγαθών προαιρέσεων, τα διδάγματα της οποίας δεν έχουν ακόμα, έναν αιώνα αργότερα, συζητηθεί ευρέως. Η πολιτική αυτή ανάγκασε το 1898 την Ελλάδα στην αποδοχή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου (ΔΟΕ) ο οποίος υποχρέωσε τη χώρα σε πολιτική αυστηρότατης λιτότητας, ως το 1910 τουλάχιστον, για να καταργηθεί τυπικά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ολική έκλειψη Σελήνης το Σάββατο θα γίνει εν μέρει ορατή από την Ελλάδα

Ματωμένο φεγγάρι...

 Μια εντυπωσιακή κόκκινη Σελήνη θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το απόγευμα του Σαββάτου, λίγο μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδος.

Πρόκειται για την τελευταία ολική έκλειψη Σελήνης για το 2011, η εξέλιξη της οποίας θα ξεκινήσει γύρω στις 13:33, ενόσω δηλαδή ο φυσικός μας δορυφόρος θα βρίσκεται ακόμη κάτω από τον ορίζοντά μας.

«Μπορεί η ολική φάση του φαινομένου να μην είναι ορατή από την Ελλάδα, θα μπορέσουμε εντούτοις να δούμε τη Σελήνη καλυμμένη με το πέπλο της γήινης παρασκιάς που θα χρωματίζει την επιφάνειά της με το χαρακτηριστικό κεραμιδί χρώμα της μερικής φάσης της έκλειψης» εξηγεί ο διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, κύριος Διονύσης Σιμόπουλος.

Πώς να προστατευτείτε από κρυολογήματα και ιώσεις

 Καταναλώστε κόκκινο κρασί

Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, έχει υπολογιστεί ότι κατά τη διάρκεια της ζωής μας υποφέρουμε από το κοινό κρυολόγημα περίπου 200 φορές. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι κάθε κρυολόγημα διαρκεί κατά μέσο όρο εννέα ημέρες, αυτό σημαίνει ότι...ταλαιπωρούμαστε συνολικά πέντε ολόκληρα χρόνια εξαιτίας του!

Αν όμως ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές ίσως και να γλιτώσετε κάποιες μερούλες πυρετού, βήχα και καταρροής:

-Καυτό μπάνιο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ζεστό νερό ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ αν παράλληλα χρησιμοποιήσετε και άλατα, τότε θα επιτύχετε το άνοιγμα των ρινικών οδών και θα αναπνέετε καλύτερα.

-Περπατήστε μέχρι τη δουλειά

Θα αγοράζουν με... κάρτα το πετρέλαιο οι αγρότες


Με βάση την δήλωση καλλιέργειας, θα “φορτώνεται” ειδικό τσιπάκι, για προμήθεια πετρελαίου σε χαμηλότερη τιμή


Η καταβολή των ασφαλίστρων στον ΕΛΓΑ παραμένει υποχρεωτική παρά τις αντιρρήσεις της Νέας Δημοκρατίας, που μέσω του βουλευτή της, Γιώργου Κασαπίδη, επιμένει ότι η επιβολή των εισφορών είναι παράνομη.
Παράλληλα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ προχωρά το σύστημα με την ειδική «κάρτα», με την οποία οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται πετρέλαιο κίνησης με χαμηλότερη φορολογία.
Με βάση τη δήλωση καλλιέργειας που υποβάλλεται κάθε άνοιξη, θα «φορτώνεται» στην κάρτα ειδικό τσιπάκι, το οποίο θα επιτρέπει την προμήθεια συγκεκριμένης ποσότητας πετρελαίου.
Σύμφωνα με τα σχέδια του ΥπΑΑΤ, όλοι οι παραγωγοί θα εφοδιαστούν με αυτή την κάρτα, η οποία θα έχει καταγράψει τον όγκο του καυσίμου που ο αγρότης θα πρέπει να χρησιμοποιεί, βάση της έκτασης και των καλλιεργειών που έχει ή βάση των μηχανημάτων που διαθέτει.