Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

ανθρωπινο αλφαβητο


Ψωμί με μαγιά

Βάλτε την παράδοση στη ζωή σας

Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε μια κούπα νερό και το αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει. Ανακατεύουμε τα αλεύρια προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και τρίβουμε λίγο μέχρι να απορροφηθεί το λάδι.

Προσθέτουμε τη μαγιά και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε αρκετά ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Πλάθουμε ψωμάκια, τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Τα αλείφουμε με λίγο νεράκι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου για 30-40 λεπτά περίπου.

Υλικά

Πρόταση για την οικολογική χρήση της οικιακής στάχτης από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες

Με αφορμή το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Δράμας σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις στάχτες στους κάδους απορριμμάτων, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Νέα Εποχή - Νέα Δράμα» Γ. Παπαεμμανουήλ εξέδωσε δελτίο τύπου με σκέψεις και προτάσεις, που έχουν ως σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

 Η οικονομική στενότητα που βιώνουν τα νοικοκυριά σε συνδυασμό με τις υψηλές και συνεχώς αυξανόμενες τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, έχουν ως αποτέλεσμα μια γενικότερη στροφή προς τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Με απλά λόγια έχουμε επιστροφή στα παλιά και καλά μέσα όπως η σόμπα και το τζάκι. Έτσι σε πάρα πολλά πλέον σπίτια, το τζάκι που έως τώρα αποτελούσε απλώς διακοσμητικό στοιχείο, καθαρίστηκε και ετοιμάστηκε για άναμμα.

Στα χωριά αλλά και στην πόλη σε νοικοκυριά στα οποία πάντα άναβε το χειμώνα το τζάκι, το στερεό υλικό που απομένει από την καύση των ξύλων, δηλαδή η στάχτη, έχει διάφορες χρήσεις που δεν είναι άγνωστες.

Συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού – Τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στο Σουφλί


Στην πόλη του μεταξιού, στο όμορφο Σουφλί, συνεδρίασε την προηγούμενη Παρασκευή η Επιτροπή Πολιτισμού- Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
 Επιτροπή όπως είναι γνωστό συνεδριάζει κάθε φορά σε διαφορετική πόλη της Περιφέρειας και η συνεδρίασή της συνοδεύεται από μία σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό.
Στο Σουφλί η Επιτροπή συνεδρίασε στην φιλόξενη αίθουσα του Δημαρχείου, όπου ο Δήμαρχος κ. Βαγγέλης Πουλίλιος και οι συνεργάτες του φρόντισαν τα πάντα για την επιτυχία της συνάντησης.
Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τα μέλη της Επιτροπής, αναφέροντας ταυτόχρονα τόσο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου, όσο και τα προβλήματα που υπάρχουν. Μέσα από μία προβολή φωτογραφιών γνώρισαν και την πολιτιστική κληρονομιά, ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων μίλησαν για την δυναμική του Σουφλίου, ενώ παρουσίασαν τις προτάσεις τους.

Φέτος για τα Κάλαντα πρέπει .....