Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

109.000 μαϊμού συντάξεις κόστους 1,3 δις ετησίως

Ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι 109.000 μαϊμού συντάξεις κόστους 1,3 δις ετησίως, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης στις δημόσιες δαπάνες (κάτι που είχαμε προτείνει στο εναλλακτικό δικό μας μεσοπρόθεσμο), τα οποία κυβέρνηση και τρόικα έπρεπε να έχουν αξιοποιήσει, πριν υπερφορολογήσουν τον ιδιωτικό τομέα και στραγγαλίσουν την παραγωγική οικονομία.
Θέτουν όμως και άλλα δύο ερωτήματα:
1. Γιατί η κυβέρνηση χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια (στοιχεία για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους φαντάσματα είχαν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα ήδη από τον Ιανουάριο του 2010), για να κάνει μια ελεγκτική δουλειά που μπορούσε να οργανωθεί και να ολοκληρωθεί σε τρεις το πολύ μήνες;
2. Πόσο σοβαρά έχει ασχοληθεί η αξιωματική αντιπολίτευση με το πρόβλημα της εξοικονόμησης δαπανών, όταν στο Ζάππειο 2 δηλώνει ότι από εξορθολογισμό της κοινωνικής δαπάνης μπορούν να εξοικονομηθούν μόλις 500 εκ. ευρώ και αποδεικνύεται ότι μόνο από ψεύτικες αναπηρικές συντάξεις (όπου προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο εξοικονόμηση 625 εκ.) και τους συνταξιούχους φαντάσματα, μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 2 δις;».

Άλυτα προβλήματα στο νοσοκομείο από το 2002

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΓΠΝ Αλεξανδρούπολης μίλησε στην ΕΡΑ ο γεν σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΥΝ), κ Δημήτρης Κουκάκης , ο οποίος τόνισε ότι, « Από το 2002 μέχρι και σήμερα παρά τις φωνές διαμαρτυρίας των τοπικών φορέων που ζητούσαν ανάπτυξη του νοσοκομείου, η πολιτεία δεν έκανε το παραμικρό ώστε να φέρει προσωπικό και να λειτουργήσει περισσότερα κρεβάτια».
«Το να έχεις ένα κρεβάτι το οποίο είναι πραγματικά μια περιουσία μιας χώρας για να έχεις πολίτες με υγεία και όχι τίποτε άλλο, είναι κάτι το θετικό, αλλά το να κλείνουμε και να μειώνουμε κρεβάτια και να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι συμπολίτες μας και να στοιβάζονται στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης η θεραπείας, η ακόμη και πρόληψης, είναι ένα τεράστιο θέμα το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας», είπε ο κ Κουκάκης, υπογραμμίζοντας ότι, «το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας σε τετραγωνικά και σε κρεβάτια που είναι αυτό της Αλεξανδρούπολης η κυβέρνηση, το συρρικνώσει στα 590 κρεβάτια από τα 673 που λειτουργούσε». Αναφερόμενος στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας αλλά και το ενδεχόμενο που υπάρχει να εξαιρεθούν από αυτήν οι νοσηλευτές και οι γιατροί, ο κ Κουκάκης τόνισε : «δεν πιστεύω σε κανέναν τους σε αυτά που μας λένε, δεν μένει να το δούμε στην πράξη. Εμείς λέμε: θέλουμε δουλειά, δεν θέλουμε ούτε εργασιακή εφεδρεία, ούτε τίποτε. Εάν υπάρχουν τεμπέληδες οφείλει το κράτος να τους βρει».

ert

1.280.000 ευρώ για τα καμένα του Έβρου

Το ποσόν του 1.280.000 ευρώ, εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές φέτος τον Αύγουστο .Τα μέτρα για την αποκατάσταση των καμένων είναι:
Μελέτη αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέα και απαγόρευση της βοσκής, κατασκευή στις μικροχαραδρώσεις ξυλοφραγμάτων, αποτύπωση της περιοχής, αναδάσωση των περιοχών για τις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα για την φυσική αναγέννηση, υλοτομία προκειμένου να βοηθηθεί η φυσική αναγέννηση και κατάλληλη διαχείριση του υπάρχοντος αντιπυρικού δικτύου και σχεδιασμός νέου προκειμένου να έχουμε απρόσκοπτη επανεγκατάσταση της φυσικής βλάστησης.
ert

Νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Φωτιά και λαύρα θα είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ από την 1η του νέου χρόνου, όχι μόνο λόγο του «χαρατσιού» ακίνητης περιουσίας, αλλά εξαιτίας μίας νέας αύξησης της τάξεως του 19% στα τιμολόγια, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της επιχείρησης.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενέκρινε τα στοιχεία που υπέβαλε η ΔΕΗ για μία συνολική αύξηση του κόστους της ενέργειας, ύψους 19%, στην τριετία 2010 - 2012.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών θα είναι μικρότερη καθώς στον λογαριασμό του ρεύματος περιλαμβάνονται και οι μονοπωλιακές και άλλες χρεώσεις.
"Οι πιο πάνω αυξήσεις αφορούν μόνο το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (δηλ. το κόστος ενέργειας) και ως εκ τούτου, η συνολική επιβάρυνση του τελικού λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας - που συμπεριλαμβάνει και τις μονοπωλιακές αλλά και άλλες χρεώσεις - θα είναι σαφώς μικρότερη", υπογραμμίζει η επιχείρηση.
Στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρει, ότι παρά τη δραστική μείωση στις δαπάνες μισθοδοσίας, και στο σύνολο των λειτουργικών δαπανών της ΔΕΗ, το κόστος αυξήθηκε από εξωγενείς παράγοντες όπως η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, η αύξηση των τιμών στη Χονδρεμπορική Αγορά, η μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή, η αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου.
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ