Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

Οι αποφάσεις για το νέο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας

Η παρούσα  πρόταση για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας είναι αποτέλεσμα πολύωρων συνεδριάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής, που συγκροτήθηκε για το σκοπό  αυτό, με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Παιδείας, Εργασίας, του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι, επίσης, το αποτέλεσμα μακρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, η οποία επέμενε στην άποψη ότι η εργασιακή εφεδρεία έπρεπε να είναι προθάλαμος απολύσεων και όχι προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Κατά τις συζητήσεις με τη Τρόικα παρουσιάστηκαν διάφορες πιθανές λύσεις μεταξύ των οποίων και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, πρόταση που η Κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να αποδεχθεί σε περίπτωση συμφωνίας της Τρόικα.
Η πρόταση  που τελικά διαμορφώσαμε, είναι η  ηπιότερη δυνατή εκδοχή ως προς τις  κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ παράλληλα  τηρεί τις δεσμεύσεις του Μνημονίου: α) για ένταξη 30.000 εργαζομένων του δημόσιου τομέα, β) εξοικονόμηση, εντός του 2012, 300 εκ. Ευρώ, και γ) ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τα τέλη του 2011.
Ειδικότερα, η πρόταση διαρθρώνεται σε δύο  φάσεις και επτά διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές δράσεις:
ΦΑΣΗ Α΄ (2011):
Δράση 1η: Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, και σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας. Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη,  το επίπεδο της οποίας δε θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.

Καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια του Έβρου

Υπό κατάληψη τελούν από σήμερα το πρωί το σύνολο των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Νέας Ορεστιάδας, τρία γυμνάσια, δύο λύκεια και το επαγγελματικό λύκειο, ενώ κανονικά λειτουργούν τα περιφερειακά, της πόλης, σχολεία.
Υπό κατάληψη βρίσκονται και το 1ο, 2ο και 4ο Λύκειο Αλεξανδρούπολης, το Λύκειο των Φερών και το Γυμνάσιο και Λύκειο του Σουφλίου. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που αφορούν την έλλειψη βιβλίων, τα κενά σε εκπαιδευτικούς, την ελλιπή χρηματοδότηση, τις σχολικές υποδομές. Οι σημερινές καταλήψεις εντάσσονται στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης των μαθητών και των πολύμορφων δράσεων για την ανάδειξη των προβλημάτων της εκπαίδευσης.

Έναρξη υπηρεσίας υποβολής αίτησης εξαίρεσης από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ανακοινώνει την έναρξη της υπηρεσίας υποβολής αίτησης εξαίρεσης από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων.  Η υπηρεσία εξυπηρετεί τους δικαιούχους καταβολής μειωμένου τέλους (0,5€/τμ) καθώς και τους δικαιούχους απαλλαγής.
Οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην υπηρεσία για το Οικονομικό Έτος 2011 με την αποστολή ενός σύντομου μηνύματος (SMS). Το μήνυμα πρέπει να αναγράφει τα γράμματα ETA, κενό, τον ΑΦΜ (Αριθμό Φορολογικού Μητρώου) αυτού που δικαιούται την απαλλαγή, κενό και τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ (βλέπε Εικόνα 1).  Το μήνυμα πρέπει να αποσταλεί στον αριθμό 54160. Το κόστος του μηνύματος είναι 0,1107€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%. Επισημαίνεται ότι το κόστος του μηνύματος αίτησης καλύπτει πλήρως το κόστος της αποστολής όλων των απαντητικών μηνυμάτων και ότι ο φορολογούμενος δεν έχει καμία επιπλέον επιβάρυνση για τη χρήση της υπηρεσίας. Η υπηρεσία χρησιμοποιείται αντίστοιχα και για τους άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.


Παράδειγμα  μηνύματος:  ΕΤΑ   044553463   (ΑΦΜ)  06543287 (Αριθμός παροχής)
Υπενθυμίζεται ότι ιδιοκτήτες που θα καταβάλουν μειωμένο τέλος (0,5€/τμ) είναι α) πολύτεκνοι

Γιαννακίδης - Συνάντηση με Νίκο Χρυσόγελο

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων. που επισκέπτεται την περιοχή, είχε την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας -- Θράκης Άρης Γιαννακίδης.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου (και νέος Ευροβουλευτής από το νέο έτος του κόμματος στα πλαίσια της διαδικασία εναλλαγής) Νίκος Χρυσόγελος, ο Περιφερειακός σύμβουλος ΑΜ-Θ Θανάσης Μακρής και περιφερειακά στελέχη του κόμματος.

Η συζήτηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα και όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης «προσδιορίζει το πλαίσιο συνεργασίας αλλά και των πολιτικών πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν άμεσα με τη θεσμοθέτηση ενός περιφερειακού φόρουμ διαλόγου καθώς και την προώθηση συνεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με περιφέρειες που έχουν ανάλογα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά με την ΑΜ-Θ και έχουν εφαρμόσει αποτελεσματικά και επιτυχώς πολιτικές πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης».Τα νέα μέτρα που έρχονται

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ
* Κατάργηση των φοροαπαλλαγών από το 2012 - Οροφή μείωσης φόρου από απαλλαγές 300 ευρώ το 2012
* Αναθεώρηση των φορολογικών εκπτώσεων για παιδιά (tax credits)
* Αύξηση κατά 60% των τεκμηρίων διαβίωσης
* Αύξηση φορολογίας στα αυτοκίνητα και αύξηση των τελών κυκλοφορίας
* Κατάργηση αφορολογήτων ορίων για πρώτη κατοικία και περιουσίας
* Αύξηση του συντελεστή φόρου ακινήτων κατά 10% - 15% από το 2014
* Κατάργηση των αντικειμενικών αξιών από το 2015 και υπολογισμός των επιβαρύνσεων με τις τρέχουσες εμπορικές τιμές
* Αύξηση της φορολογίας καπνού με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού
* Αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αλκοολούχα
* Ελάχιστη φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες με αντικειμενικά  κριτήρια (πρώτο βήμα το ετήσιο τέλος των 300 ευρώ)

«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΕΦΑΠΑΞ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
* Μείωση επικουρικών συντάξεων

Άμεσα ξεκινά η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο


Ο υπουργός παραβρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας των 608 αποφοίτων της Σχολής αστυφυλάκων ΚομοτηνήςΟ υπουργός παραβρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας των 608 αποφοίτων της Σχολής αστυφυλάκων Κομοτηνής


Άμεσα θα ξεκινήσει η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, εκτίμησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας των 608 αποφοίτων της Σχολής αστυφυλάκων Κομοτηνής.

Όπως είπε ο κ. Παπουτσής, στις 4 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών από τις εταιρείες που θέλουν να είναι ανάδοχοι του έργου.

Ο κ. Παπουτσής, αφού συνεχάρη τους απόφοιτους της Σχολής αστυφυλάκων Κομοτηνής και τις οικογένειές τους, εξήρε το επίπεδο εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτές τους, υπογραμμίζοντας ότι εκ των ακρογωνιαίων λίθων της λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ασφάλεια των πολιτών και η κοινωνική συνοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα στελέχωσης που παρατηρούνται σε υπηρεσίες της περιφέρειας, ο κ. Παπουτσής είπε ότι αυτά υπάρχουν σε όλη την επικράτεια και τα κυριότερα εντοπίζονται στην πρωτεύουσα, ωστόσο το υπουργείο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να καλύψει κάθε έλλειψη σε επίπεδο υποδομών στην περιφέρεια.
skai.gr