Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ερντογάν: Θέλουμε να εκλέγουμε Μουφτή στη Θράκη

«Είπαμε στον τούρκο πρωθυπουργό ότι πρέπει και υποχρεούται να ανοίξει την θεολογική σχολή της Χάλκης και εκείνος μας είπε πρέπει και η Ελλάδα κάτι να μας δώσει, τότε του θύμισα ότι με τους μεγάλους σεισμούς στην  Τουρκία η Ελλάδα βοήθησε». Τη δήλωση αυτή έκανε ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας  ελληνοαμερικανός John Catsimatides αποκλειστικά στο protothema.gr λίγα 24ωρα μετά την συνάντηση που είχε ο τούρκος πρωθυπουργός με την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής υπό τον Αρχ. Δημήτριο για τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Τι άλλο ζήτησε ο τούρκος πρωθυπουργός ; «Θέλει και η Τουρκία κάτι, μας είπε, θέλει να εκλέγει τον Μουφτή της στην Θράκη που κατοικείται από τούρκους Μουσουλμάνους».  Στην συνάντηση κυριάρχο θέμα ήταν το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών και το ζήτημα της Χάλκης καθώς και τα δικαιώματα της Ελληνικής κοινότητας στην Τουρκία που ολοένα συρρικνώνεται.
Η συνάντηση του τούρκου πρωθυπουργού με την ελληνική αντιπροσωπεία,  που σχεδόν πέρασε στα ψηλά του ελληνικού τύπου προϊστατο ο  Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και έγινε  την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στο περιθώρειο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ  με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη για τις εναρκτήριες εργασίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Αρχ. Αμερικής που εκδόθηκε αρκετά μετά την συνάντηση τονίζεται ότι «Κατά την διάρκεια της  συναντήσεως που διήρκεσε 45 λεπτά, ο Αρχιεπίσκοπος ως Έξαρχος του Οικουμενικού Θρόνου στην Αμερική, ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρωθυπουργό εκ μέρους της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής για ορισμένες θετικές ενέργειες της Τουρκικής κυβερνήσεως που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

Υποψήφια για παγκόσμιο πάρκο βιόσφαιρας η Σαμοθράκη

Υποψηφιότητα για «Παγκόσμιο Πάρκο Βιόσφαιρας» θέτει η Σαμοθράκη με σχετική αίτηση που κατέθεσε στην UNESCO κατόπιν πρωτοβουλίας των ερευνητών του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης.

Την αίτηση της υποψηφιότητας συνυπογράφει οι δήμαρχος Σαμοθράκης Γεώργιος Χανός, ο πρόεδρος της Ελληνικής επιτροπής «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» Δρ. Μιχαήλ Σκούλος και η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου - Τζιτζικώστα.

Η μελέτη που κατατέθηκε στην UNESCO, συγκεντρώνει στοιχεία από παλαιότερες έρευνες αναφορικά με την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον του νησιού και καταγράφει τις εντυπώσεις τουριστών που έχουν επισκεφτεί τη Σαμοθράκη.

Στο πρόγραμμα της UNESCO συμμετέχουν μέχρι σήμερα περισσότερες από 100 χώρες, ενώ οι περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως «πάρκα βιόσφαιρας» ξεπερνούν τις 450.

http://tvxs.gr

“Όχι” στον υποβιβασμό του περιφερειακού ιατρείου Φερών

Την αντίθεσή του «στην πολιτική της κεντρικής εξουσίας που υπαγορεύει καταργήσεις, συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις υπηρεσιών, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας», εκφράζει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, με αφορμή τον επικείμενο υποβιβασμό του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου των Φερών σε Αγροτικό Ιατρείο. «Η συνέχιση λειτουργίας του Περιφερειακού Ιατρείου στις Φέρες, κρίνεται επιτακτική ανάγκη μείζονος κοινωνικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς εξυπηρετεί διάφορες κοινωνικές ομάδες», υποστηρίζει το δημοτικό συμβούλιο, και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας να λάβει σοβαρά υπόψη του τις ιδιαίτερα δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην ακριτική αυτή περιοχή και να αναστείλει την απόφαση της υποβάθμισης του Περιφερειακού Ιατρείου Φερών σε Αγροτικό Ιατρείο.
ert

Τοποθέτηση Ντόλιου για την πορεία του “Καλλικράτη”

Την πεποίθηση ότι από την 9μηνη εφαρμογή και διαδρομή του «Καλλικράτη», έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων, ενώ διαπιστώνεται ότι υπάρχει και πολύ μεγάλο περιθώριο στις αυτοδιοικήσεις Α’ και Β’ βαθμού για οικονομίες κλίμακας που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων και αξιοποίησή τους για τις ανάγκες των περιφερειών και των δήμων, εξέφρασε ο βουλευτής Έβρου του ΠΑ. ΣΟ. Κ., Γιώργος Ντόλιος, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών. Ο βουλευτής αναγνώρισε ότι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης «επηρεάζεται χωρίς αμφιβολία από την οικονομική συγκυρία και τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται στη χώρα», αλλά έκανε λόγο και για την ανάγκη να εμπεδωθεί η περιφέρεια «ως ενιαία οντότητα και όχι ως άθροισμα νομαρχιακών-αναπτυξιακών ενοτήτων».
Παραδέχτηκε επίσης πως στο πρώτο στάδιο εφαρμογής του “Καλλικράτη” ανέκυψαν αρκετά θέματα, εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι οι «εκκρεμότητες που υπάρχουν και σήμερα, αντιμετωπίζονται από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών», ενώ υποστήριξε ότι προς την κατεύθυνση αυτή μπορούν να συμβάλλουν θετικά και οι προτάσεις που θα καταθέσουν τα νέα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

ert

Δεν αντέχει την πίεση η κυβέρνηση! Πάμε σε εκλογές το Νοέμβριο…(;)

Κυκλοφορούσε πολύ τις τελευταίες μέρες στην Βουλή, αλλά σήμερα έπεσαν στο τραπέζι μέχρι και οι ημερομηνίες. Ο λόγος για την διεξαγωγή των εκλογών που όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο! Οι πληροφορίες μας είναι διασταυρωμένες και μας έρχονται από υψηλόβαθμο στέλεχος της Βουλής.

Η κυβέρνηση δεν αντέχει την κοινωνική κατακραυγή και όπως όλα δείχνουν δεν θα καταφέρει να φέρει προς ψήφιση και τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2012 στο Κοινοβούλιο, δηλαδή στα τέλη του Νοεμβρίου.
Παράλληλα ο Παπανδρέου βλέπει οι προσπάθειες του για ανάκαμψη της οικονομίας να υπονομεύονται και μέσα από την κυβέρνηση του, με αποτέλεσμα να έχει εκμυστηρευτεί στους στενούς του συνεργάτες … την προσφυγή στις κάλπες!
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ανακοίνωση των εκλογών προγραμματίζεται για τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία ανακοίνωσης της Τρόικας για την εκταμίευση ή μη της 6ης δόσης. Επομένως και σύμφωνα με το σύνταγμα, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 13 ή στις 20 Νοεμβρίου…
 
http://piazzadelpopolo.blogspot.com

Φθινοπωρινή ποδηλατική εκδρομή

Ο Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Ορεστιάδας ‘’Ρήσος’’ συνεχίζοντας σταθερά και τον μήνα Οκτώβριο (καιρού επιτρέποντος) τις ποδηλατικές του δραστηριότητες, προσκαλεί όλους τους φίλους του ποδηλάτου της πόλης μας στις φθινοπωρινές του εξορμήσεις. Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 στις 10:30 το πρωί θα διοργανωθεί ποδηλατική εκδρομή στην πανέμορφη περιοχή του φράγματος τριγώνου. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι η εξής: Ορεστιάδα-Φυλάκιο (με αυτοκίνητο),Φυλάκιο-Αμμόβουνό-Κυπρίνος-Κόμαρα-Θεραπειό-Μηλιά (με ποδήλατο) Συνολικά διανυθέντα χιλιόμετρα (με ποδήλατο):40. Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής έχει ως εξής: Μετάβαση στο Φυλάκιο με αυτοκίνητο (η ποδηλατώντας για τους προχωρημένους), εκκίνηση από το κέντρο του χωριού στις 10:30 το πρωί με προορισμό το χωριό Μηλιά που βρίσκεται δίπλα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Κατά την διάρκεια της διαδρομής θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το παραποτάμιο δάσος κατά μήκος της κοίτης του Άρδα. Μια μεγάλη ποικιλία από δένδρα, φτελιές, κισσοί, πλατάνια, αγριοτραντάφυλλα κ.α., σπάνια είδη πουλιών όπως ερωδιοί, δρυοκολάπτες, κύκνοι, βουτηχτάρια και αγριόπαπιες συνθέτουν την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το χωριό Κυπρίνος θα συναντήσουμε το εντυπωσιακό φράγμα του ποταμού μήκους 350 μέτρων. Κατά την άφιξη μας στο χωριό Μηλιά θα απολαύσουμε τον καφέ μας σε παραδοσιακό καφενείο που σε μεταφέρει σε άλλες εποχές. Στην συνέχεια θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής διασχίζοντας αυτή την φορά το φράγμα του Αρδα απολαμβάνοντας το τοπίο από ψηλά. Τέλος, λίγο πριν ολοκληρώσουμε την διαδρομή θα κάνουμε στάση στο Αμμόβουνο για να γευτούμε τοπικούς μεζέδες σε παραδοσιακό ταβερνάκι του χωριού. Επιστροφή για Ορεστιάδα. Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με το τηλ: 2552025162 (ώρες λειτουργίας καταστημάτων).