Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ


Εδώ και δύο χρόνια, οι νοσοκομειακοί γιατροί, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, υφίστανται μια πρωτοφανή επίθεση που στοχεύει στο εισόδημα και την αξιοπρέπειά τους.
Κάθε λίγες εβδομάδες βλέπουν τις αποδοχές τους να μειώνονται με περικοπές μοναδικής έμπνευσης. Κάθε χρόνο καλούνται να πληρώσουν όλο και μεγαλύτερο συμπληρωματικό φόρο που φθάνει πλέον τις πολλές χιλιάδες. Κάθε μήνα καλούνται να πληρώσουν διπλάσιο φόρο για τις υποχρεωτικά εκτελούμενες εφημερίες. Κάθε μήνα και μια νέα εισφορά, μια νέα κράτηση, μια επιπλέον περικοπή ψαλιδίζει το εισόδημά τους. Το μόνο που δεν μειώθηκε είναι το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων που βαρύνει τους περισσότερους που νόμισαν ότι έχουν το αυτονόητο δικαίωμα μιας ιδιόκτητης στέγης.
Παράλληλα καλούνται να δουλεύουν όλο και περισσότερο σε όλο και περισσότερο αντίξοες συνθήκες. Καλούνται να λειτουργούν ως εισπράκτορες χρημάτων από τους ασθενείς για να μην αναγκασθεί το νοσοκομείο να αναστείλει την καταβολή δεδουλευμένων. Καλούνται να αναπληρώσουν τις δυσλειτουργίες που προκαλεί η διαρκώς διογκούμενη έλλειψη νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Καλούνται να καλύψουν το έργο των συναδέλφων τους που αποχωρούν και ποτέ δεν αντικαθίστανται με νέες προσλήψεις. 

Παιδεία, ο εκφυλισμός ενός ιστορικού θεσμού

Του Χριστοδούλου Χρήστου-Ελπιδοφόρου
 
Είναι καιρός θεωρώ να ειπωθούν κάποια πράγματα με το όνομά τους, αυτό νομίζω  είναι η μόνη λύση όταν η κοινωνία ενημερώνετε μονομερώς.
Σε μία δημοκρατική χώρα, όταν προέκυπτε κάποιο σοβαρό ζήτημα, θα περιμέναμε να δούμε διάλογο, αντιπαράθεση, σύγκρουση απόψεων, ιδεών, αυτό άλλωστε είναι και η πεμπτουσία της δημοκρατίας.
Στην Ελλάδα του 2011 αυτό όμως δε το είδαμε.  Όλη αυτή τη χρονική περίοδο που γίνεται λόγος για το νέο νόμο-πλαίσιο της παιδείας, μόνο επιλεκτική μνήμη, εγωκεντρισμό  και φανατισμό συναντήσαμε.
Οφείλουμε λοιπόν, αναλαμβάνοντας ο καθένας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί να πούμε την άποψή μας.
Είπανε ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο σφύζει από διαπλοκή, ένα πράγμα για το οποίο δε διαφώνησε κανείς. Δε μας είπαν όμως ποιος τη δημιούργησε άραγε τη διαπλοκή. Τη δημιούργησαν οι φοιτητές ή μήπως τη δημιούργησαν αυτοί που διόριζαν, έφτιαχναν μεγαλοκαθηγητάδες μόνο για να επωφεληθούν πολιτικά; Τη δημιούργησαν οι φοιτητές ή μήπως αυτοί που σε εκβιάζουν επειδή σε μία δημοκρατική χώρα σε μία εκλογική διαδικασία είχες αντίθετη άποψη; Ή μήπως αυτοί που ζητάνε ανταλλάγματα για να σου δώσουν πτυχίο; Και μη πει κανείς ότι αυτά δεν είναι υπαρκτά φαινόμενα-προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου.
Θυμήθηκαν ότι υπάρχουν φοιτητοπατέρες, ξέχασαν όμως να αναφέρουν ότι και αυτοί ήταν το ίδιο και γι’ αυτό βολεύτηκαν με όρους μικροπολιτικής. Και μάλιστα δεν είναι και λίγοι. Τόσο στο υπουργείο παιδείας, όσο και στο σύνολο της κυβέρνησης.
Είπαν ότι το άσυλο θα καταργηθεί γιατί προστατεύει αναρχικά στοιχειά. Δε μας είπαν όμως γιατί σε χώρους που δεν προστατεύονται από άσυλο και σφύζουν από τους γνωστούς-άγνωστους όπως τους αποκαλούν, δε κάνουν κάτι για να τους σταματήσουν. Δε μας είπαν γιατί στις πορείες χτυπάνε ηλικιωμένους, γονείς με παιδιά, φοιτητές και αφήνουν τέτοια στοιχεία να κυκλοφορούν ανενόχλητα υπό την ανοχή της αστυνομίας.
Είπαν ότι σε μία δημοκρατία το άσυλο είναι περιττό, γιατί δε λένε το ίδιο για τη βουλευτική ασυλία;

Με τον Πρέσβη της Σλοβακίας συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη είχε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στην Ελλάδα κ. Jan Voderadsky.
Η συνάντηση του κ. Περιφερειάρχη με τον Σλοβάκο διπλωμάτη έγινε σε άριστο κλίμα αφού οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυροί. Να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια λειτουργεί έδρα νεοελληνικών σπουδών στην πρωτεύουσα της χώρας Μπρατισλάβα ενώ η Ελλάδα είναι ο δεύτερος σε προτιμήσεις τουριστικός προορισμός για τους Σλοβάκους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ Γιαννακίδη αλλά και του Σλοβάκου Πρέσβη, κινήθηκε η συζήτηση η οποία συγκεκριμενοποιήθηκε πάνω σε ζητήματα συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της ενέργειας και του τουρισμού.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή δώρων εθιμοτυπίας.

Δωρεά μετοχής 670 δισ. ευρώ
Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστότερης ίσως ως «Banque d’ Orient». Η τράπεζα αυτή στη συνέχεια αναπτύσσεται σε τρεις κυρίως περιοχές. Την Θεσσαλονίκη, την Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής» εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.


Κατά τον ισχύοντα νόμο επιβάλλεται να διενεργηθεί εκκαθάριση. Τρεις εκκαθαριστές αναλαμβάνουν την υπόθεση κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως της «Τράπεζας της Ανατολής». Η εκκαθάριση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους και κατόπιν παρελεύσεως πολλών ετών, η Εθνικής Τράπεζα ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. Πιθανώς να έχει και δίκιο ως προς τις μετοχές αν και εφόσον αυτές ήταν σε δραχμές, βοηθούσης και της τότε πτωχεύσεως του ελληνικού κράτους.

Όμως οι μετοχές αυτές στις οποίες αναφερόμεθα ήταν σε… χρυσό. Η αναφορά είναι σαφής και εγγυητής κάθε τέτοιας μετοχής ήταν και… είναι η Τράπεζα Γαλλίας.

Κατατέθηκε στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή κατά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης

Η πρώτη προσφυγή κατά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και η δεύτερη κατά του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες, ίσως και την Παρασκευή, θα καταθέσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύλλογος θα καταθέσει και αίτημα προκειμένου να συζητηθεί άμεσα η υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης» όπως προβλέπει ο Ν. 3900/2010.


Ακόμη, ο Σύλλογος θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το κείμενο της προσφυγής του για να αποτελέσει υπόδειγμα για τους δικηγόρους.


«Τσουνάμι» ανάλογων προσφυγών αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Για το λόγο αυτό, ήδη μεγάλος αριθμός δικηγορικών γραφείων εργάζονται πυρετωδώς για τη σύνταξη ανάλογων προσφυγών.


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο δικηγόρος Αθηνών Άγγελος Τσιγκρής ο οποίος στρέφεται κατά της από 2.8.2011 απόφασης του υπουργού Οικονομικών (ΠΟΛ.1167) που καθορίζει τη «διαδικασία για την βεβαίωση και είσπραξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, της έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος».

Λιάννα Κανέλλη στη Βουλή !