Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Εκρηκτική αύξηση της ανεργίας στην Βόρεια Ελλάδα

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: Εκρηκτική αύξηση της ανεργίας στην Βόρεια Ελλάδα

Προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας - Εσωτερικών - Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τα Εργατικά Κέντρα Μακεδονίας και Θράκης, η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τη «μαύρη εργασία», δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που καταδικάζει  κυρίως την επαγγελματική και προσωπική προοπτική χιλιάδων νέων που εξαναγκάζονται είτε σε οικονομική εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση είτε στην παραμονή στον τόπο τους και την αδράνεια στην πιο παραγωγική τους ηλικία. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία ένας στους τέσσερις είναι άνεργος και με την τάση που αυξάνεται η ανεργία μπορεί σε ένα χρόνο το 50% του ενεργού πληθυσμού να είναι άνεργοι, οι μισοί να δουλεύουν και οι άλλοι μισοί να μην έχουν δουλειά. 

Επιστολή και υπογραφές φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κατά του χρυσού

Την κάθετη και κατηγορηματικά αντίθετη στάση τους απέναντι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αδειοδότησης επενδύσεων εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού σε Έβρο και Ροδόπη, εκφράζουν με επιστολή, που διαβίβασε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, προς τον υπουργό ΠΕΚΑ  Γιώργο Παπακωνσταντίνου, συλλογικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς των 2 περιφερειακών ενοτήτων.
Στην ίδια επιστολή συμπεριλαμβάνονται και οι σχετικές μελέτες του Παραρτήματος Θράκης του ΤΕΕ για την εξόρυξη και τη μεταλλουργία χρυσού και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον.
Η επιστολή επίσης κοινοποιήθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στους Υπουργούς μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής η οποία θα εξετάσει το ζήτημα της αδειοδότησης των επενδύσεων και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων Αντώνη Σαμαρά, Αλέκα Παπαρήγα, Γιώργο Καρατζαφέρη, Αλέξη Τσίπρα, Ντόρα Μπακογιάννη και Φώτη Κουβέλη.
Ακολουθεί το διαβιβαστικό του Περιφερειάρχη, η επιστολή των φορέων και οι υποφράφοντές την:

«ΠΡΟΣ
Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Αξιότιμε κ Υπουργέ
Σας αποστέλλω συνημμένα κείμενο στο οποίο περιγράφονται οι λόγοι αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού στο Πέραμα του Έβρου και στις Σάπες της Ροδόπης καθώς και οι υπογράφοντες αιρετοί και συλλογικοί φορείς που είναι αντίθετοι στην παραπάνω δραστηριότητα.
Ακόμη σας αποστέλλω  και τις σχετικές για τις επενδύσεις μελέτες του Παραρτήματος Θράκης του ΤΕΕ στις οποίες διαχρονικά τεκμηριώνεται επιστημονικά η παραπάνω στάση των φορέων.
Κύριε Υπουργέ

Ανακοινώνετε και επίσημα η επένδυση του Χρυσού στον Έβρο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ!

Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν, τυπικό είναι το θέμα της έγκρισης από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή των πρώτων επενδύσεων fast track, μέσα στις οποίες είναι και η εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα του Έβρου!!!

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου το σαββατοκύριακο 10-11 Σεπτεμβρίου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης!
Το μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη! Η πληροφόρηση μας είναι από κυβερνητικές πηγές…
 
http://piazzadelpopolo.blogspot.com

Σχετικά με την υπογραφή του κ.Χρυσοχοϊδη στις επενδυτικές δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα του Έβρου

Η κυβέρνηση αθετώντας τις δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού "ότι χωρίς την θέληση της τοπικής κοινωνίας δεν πρόκειται να προχωρήσει η εξόρυξη του χρυσού στην περιοχή" προχώρησε χθες με απόφαση του υπουργού ανάπτυξης κ.Χρυσοχοϊδη στην έγκριση της "επενδυτικής" δραστηριότητας στο Πέραμα του Έβρου με την διαδικασία του fast track.
Η ενεργεία αυτή αποτελεί προκλητική περιφρόνηση των αισθημάτων και της θέλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της περιοχής. Απροκάλυπτο εμπαιγμό των  κοινωνικών φορέων και  της Αυτοδιοίκησης, όταν λίγες μέρες πριν ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ υποκριτικά δήλωνε σε συνάντηση τους στην Αθήνα ότι δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ακόμα επί του θέματος   
Μάλλον λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, όσοι προκλητικά αγνοούν όλους αυτούς που για πολλά χρονιά αγωνίζονται για να αποτραπεί η εγκατάσταση των χρυσωρυχείων στην περιοχή. Τώρα όλοι θα κριθούν όχι από τα λόγια τους, άλλα από τις πράξεις τους. Τώρα ο λόγος ανήκει στους ενεργούς πολίτες και στα κοινωνικά κινήματα. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι πάρα μια. Ενωμένος αγώνας για να ακυρωθεί η απόφαση που υπονομεύει ανεπανόρθωτα την ζωή, τους φυσικούς πόρους και το μέλλον αυτής της περιοχής.


Κομοτηνή, 01/09/2011

Δημήτρης Χαρίτου
Περιφερειακός Σύμβουλος

" ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ "

ΟΜΗΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ… ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Χτύπησε και πάλι ο Προκρούστης της Παιδείας (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) !
Λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς και ακόμη βρίσκονται σε ομηρία χιλιάδες εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, καθώς με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, δεν γνωρίζουν ακόμη και σήμερα σε ποιο σχολείο θα παρουσιασθούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προγραμματίσουν την   οικογενειακή και προσωπική τους ζωή.  
           
Παράλληλα, η σχολική χρονιά ξεκινά με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

Ο Τομέας Παιδείας  της Νέας Δημοκρατίας, ήδη κάλεσε  το Υπουργείο Παιδείας, ακόμη και την ύστατη αυτή ώρα, να ενεργοποιήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανακοίνωση των αποσπάσεων και την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία.

Καταγγέλλουμε λοιπόν, για μια ακόμη φορά την ολιγωρία, την ανευθυνότητα και κυρίως την έλλειψη γνώσης και προγραμματισμού του Υπουργείου της Τρόικας, που ξεπέρασε κάθε όριο αντοχής εκπαιδευτικών και γονέων.
 
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟ.Δ.Ε. Έβρου
Τομέας Παιδείας