Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

Αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα του Έβρου

Σειρά μέτρων για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος των καμένων δασικών εκτάσεων, την προστασία από τους κινδύνους που εγκυμονούν πιθανές πλημμύρες και την υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης του οικοσυστήματος αποφασίστηκαν σε σημερινή σύσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον γραμματέα Δασών, κ. Γ. Αμοργιανιώτη, και τους γενικούς γραμματείς των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα διαθέσει πόρους ύψους 5 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο για την προστασία οικισμών, υποδομών και καλλιεργειών. Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες θα κληθούν άμεσα να συντάξουν τις αναγκαίες μελέτες για την πραγματοποίηση των έργων.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν άμεσα ως αναδασωτέες. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα δορυφορικής απεικόνισης των μεγάλων πυρκαγιών, όπως του Έβρου και της Αιτωλοακαρνανίας.

Αρνητικά τα αποτελέσματα για ύπαρξη διοξινών μετά το ατύχημα στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής


Από την Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, γίνεται γνωστό πως μετά και από το ατύχημα στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής (ALFABETA ROTO ABEE), στην ζώνη επιτήρησης, 5 χιλιόμετρα πέριξ του εργοστασίου έγιναν δειγματοληψίες σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, για την ύπαρξη βαρέων μετάλλων και διοξινών και απεστάλησαν προς έλεγχο στο εξειδικευμένο εργαστήριο του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών ήταν αρνητικά για ύπαρξη διοξινών και βαρέων μετάλλων. Οι δειγματοληψίες και οι έλεγχοι ωστόσο, για προληπτικούς λόγους θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.

Σουφλί : 4ο Φεστιβάλ Λαογραφίας και Παράδοσης

Στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος το Φεστιβάλ Λαογραφίας και Παράδοσης από τη Θρακική Εστία Σουφλίου . Το Φεστιβάλ μετράει τον τέταρτο χρόνο παρουσίας του , αναδεικνύοντας πάντα την παράδοση , τη λαογραφία και την ιστορία , όχι μόνο του Σουφλίου αλλά ολόκληρου του Ελλαδικού χώρου . Η Θρακική Εστία με αγάπη και πείσμα και πλήθος εκδηλώσεων κατάφερε να κάνει ένα Φεστιβάλ θεσμό παρά τις δυσκολίες που είναι κυρίως οικονομικές . 

2 & 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:30 στο Αρχοντικό Μπρίκα - Σουφλί


Διεθνές Συνέδριο «7th International Conference MANAGEMENT OF TECHNOLOGICAL CHANGES».


Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Οργάνωση και Διοίκηση Τεχνικών Συστημάτων», συνδιοργανώνουν εκ μέρους του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με το Πολυτεχνείο του Ιασίου της Ρουμανίας το Διεθνές Συνέδριο «7th International Conference MANAGEMENT OF TECHNOLOGICAL CHANGES».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη στις 1 – 3 Σεπτεμβρίου 2011 με τελετή έναρξης την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011 στις 6 μμ. στο Συνεδριακό Κέντρο του THRAKI PALACE.

Το Συνέδριο MTC-2011 έχει στόχο να παρουσιάσει την Επίδραση της Παγκοσμιοποίησης στις Τεχνολογικές Αλλαγές που χρειάζονται οι οργανισμοί και η κοινωνία προκειμένου να επιτύχουν την βιώσιμη ανάπτυξη. Οι εισηγήσεις των συνέδρων θα εστιάσουν στις δυνάμεις προώθησης των τεχνολογικών αλλαγών, όπως η Ανώτατη Εκπαίδευση, οι τεχνολογίες της πληροφορικής, η καινοτομία και η έρευνα.

Τη “γλίτωσαν” οι φωλιές μαυρόγυπα

Τις “μικρότερες” δυνατόν απώλειες σε φωλιές μαυρόγυπα άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης και για 4 ημέρες κατέκαψε δάση στην περιοχή Λευκίμης και νοτιοδυτικά και στο νότιο μέρος του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς. Από τις 28 καταγεγραμμένες φωλιές του μαυρόγυπα, που αποτελεί το χαρακτηριστικό είδος του δάσους Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου, μόνο ένας βιότοπος που φιλοξενούσε μια φωλιά κάηκε ενώ μια άλλη φωλιά σώθηκε την τελευταία στιγμή.
Από τη Λευκίμη μέχρι την Πεσσάνη, έχουν καεί δάση που φιλοξενούσαν φωλιές φιδαετών, σταυραετών, γερακίνων και άλλων αρπακτικών ενώ στα ρέματα κάηκαν φωλιές μαυροπελαργών. Τα αρπακτικά, πάντως, που ζουν στην περιοχή δεν κινδύνεψαν αφού απομακρύνθηκαν από τις φωλιές τους. Από τα 430 χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου κάηκε το νότιο τμήμα, χωρίς όμως να μπορεί να υπολογιστεί, προς το παρόν, η ακριβής έκταση που καταστράφηκε καθώς υπάρχουν σημεία εκτάσεων δάσους από τα οποία δεν πέρασε η φωτιά. Η ακριβής χαρτογράφηση του Εθνικού Πάρκου, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα, αναμένεται να δώσει την ακριβή “εικόνα” της καταστροφής.

ert