Σάββατο, 6 Αυγούστου 2011

Α ναι ..κατάγονται από το Σουφλί ....Νικόλαος και Πάνος Γκαργκάνας: Δύο αδέλφια, δύο διαφορετικοί δρόμοι…


Ο ένας τραπεζίτης και υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, ο άλλος τροτσκιστής και οπαδός του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης

Νικόλαος Γκαργκάνας
Πάντα εδώ στη Θράκη είχαμε ένα επιπρόσθετο ενδιαφέρον να παρακολουθούμε τις δηλώσεις του τραπεζίτη Νικόλαου Γκαργκάνα λόγω της καταγωγής του από το Σουφλί. Σε κάποια από τις συνεντεύξεις του στη Realnews, είχε μιλήσει πρόδρομα για την ανάγκη «ενός δεύτερου μνημονίου» ενώ αμέσως μετά την ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, οι αναφορές και οι επισημάνσεις για τα «δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας» που θα έπρεπε να τα διαχειριστούμε και ουσιαστικά προϊδέαζαν όσους διάβαζαν πίσω από τις γραμμές για ένα ιδιαιτέρως ασφυκτικό και επαχθές οικονομικό περιβάλλον για την πατρίδα μας...» 

Η συνέντευξη αυτή συμπτωματικά δημοσιεύτηκε στη Realnews, που είναι δημιούργημα του Εβρίτη με καταγωγή από τη Νέα Ορεστιάδα, Νίκου Χατζηνικολάου, με την οικογένεια του οποίου συνδέεται με ποικίλους και ουσιαστικούς συγγενικούς και προσωπικούς δεσμούς.

Η οικογένεια όμως Γκαργκάνα παρουσιάζει ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον για τις πολιτικές επιλογές των μελών αυτής της παραδοσιακής Θρακιώτικης οικογένειας με την πολυσχιδή κοινωνική, οικονομική και πολιτική δράση. Ο πατέρας Χρήστος Γκαργκάνας ήταν ένας ισχυρός τοπικός οικονομικός παράγοντας και την ενασχόληση της οικογένειας με την αλευροβιομηχανία συνεχίζει η Χρυσούλα Γκαργκάνα (ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ στην Αλεξανδρούπολη) ενώ ο ίδιος είχε διατελέσει και βουλευτής Έβρου με την ΕΡΕ. 

Πωλείται η ΕΒΖ! Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου οι προσφορές

Πωλείται η ΕΒΖ! Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου οι προσφορές
Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει οι υποψήφιοι επενδυτές για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το ποσοστό 82,33% που πωλεί η Αγροτική Τράπεζα μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Σύμβουλος της Αγροτικής Τράπεζας έχει οριστεί η Eurobank EFG Equities.

Η εταιρεία η οποία σήμερα απασχολεί στην Ελλάδα 424 άτομα και δίνει δουλειά σε περίπου 6.000 οικογένειες τευτλοπαραγωγών κινείται στον αστερισμό των ζημιών τα τελευταία χρόνια λόγω της μεταρρύθμισης της αγοράς ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2006 όταν μειώθηκε η παραγωγή των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1960, οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο ΧΑ και είναι η μοναδική μονάδα παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα με μερίδιο 70% το 2010. Διαθέτει τρία εργοστάσια και συνολικά ο όγκος των πωλήσεών της φτάνει τους 280.000 τόνους αφού εκτός από την ποσόστωση των 158.000 τόνων η εταιρεία δραστηριοποιείται και στην εμπορία για να καλύψει την ελλειμματική ελληνική αγορά που έχει ανάγκες σε ετήσια βάση 330.000 τόνων ζάχαρης.

Τάφρο αντί για φράκτη στον Έβρο

Φαίνεται πως ο φράχτης θα είχε αμφίβολα αποτελέσματα, οπότε έρχεται η τάφρος. Το Spiegel την θέλει με 30 μέτρα πλάτος και επτά βάθος.
"Η Ελλάδα θέλει να κατασκευάσει τάφρο κατά των μεταναστών" είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού και με υπότιτλο:
"Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν πέρσι από την Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη. Η κυβέρνηση προφανώς ενισχύει τώρα τα σύνορά της: Σύμφωνα με δημοσίευμα ξεκίνησε η κατασκευή τάφρου, η οποία θα έχει πλάτος 30 και βάθος 7 μέτρα".
Οι Γερμανοί επικαλούνται δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" και δημοσιεύει χάρτη με την έκταση της τάφρου κατά μήκος του Έβρου, πλάτους 30 και βάθους 7 μέτρων.
Η ελληνική εφημερίδα γράφει ότι η τάφρος θα έχει μήκος 120 χιλιομέτρων, ενώ άλλα ΜΜΕ λένε ότι το μήκος δεν θα ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα λοιπόν με "το Βήμα", τα πρώτα 14,5 χιλιόμετρα της νέας τάφρου έχουν ήδη κατασκευαστεί κοντά στην Ορεστιάδα.
Οι πρώτες αντιδράσεις προήλθαν από εκπροσώπους των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
"Η τάφρος στον Έβρο είναι παράλογη", δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Pro Asyl.
"Τέτοιες ενέργειες αυξάνουν το φόρο αίματος που πληρώνουν οι πρόσφυγες, όταν περνούν τα σύνορα".

Τελετή λήξης της 17ης συνάντησης νέων Άρδας

 Αυτά τα όμορφα ...