Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

Δραστηριότητες της ΠΑΜ-Θ στο πλαίσιο υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων SHIFT και CHORD


Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από την υλοποίηση των προγραμμάτων Διακρατικής Συνεργασίας Μεσογειακού Χώρου, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, πραγματοποίησε τη προηγούμενη εβδομάδα τέσσερα σεμινάρια εργασίας σχετικά με την ολοκληρωμένη ποιοτική διαχείριση τουριστικών και πολιτιστικών πόρων.

Σε ότι αφορά στο έργο Sustainable Tourism In Fragile Territories (Βιώσιμος Τουρισμός σε ευαίσθητες περιοχές) με ακρωνύμιο SHIFT, στις 26 και 28 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν, στη Σαμοθράκη και στη Θάσο αντίστοιχα, σεμινάρια με θέμα την ολοκληρωμένη ποιοτική διαχείριση τουριστικών πόρων. Βασικός στόχος των δράσεων αυτών είναι η ανάπτυξη στρατηγικών για την ενθάρρυνση του βιώσιμου τουρισμού, μέσω ενός Ολοκληρωμένου Ποιοτικού Συστήματος Διαχείρισης που θα συντελέσουν στην χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου και στη ανταγωνιστική διαφοροποίηση της προσφοράς υπηρεσιών και προϊόντων. Παρόντες στη Θάσο και στη Σαμοθράκη αντίστοιχα ήταν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού-Πολιτισμού ΑΜ-Θ κ. Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, και η κα. Ζουμπουλιά Κουκουβέλα, Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΑΜ-Θ, μέλος της Επιτροπής Τουρισμού.  

Ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης ενέταξε προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ την προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης


Συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων
σύγχρονο αξονικό, μαγνητικό τομογράφο, υπερηχογράφο
καθώς και 6 κλίνες εντατικής Θεραπείας

Συνεκτιμώντας το ρόλο του ως τριτοβάθμιο ίδρυμα σε περιφερειακό επίπεδο, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης υπέγραψε την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013»του έργου «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ», στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 9 «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ», (Κωδικός Πρόσκλησης: 41).
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ με δικαιούχο το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Στα πλαίσια του έργου προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση:
·          Ενός Συστήματος Αξονικής Τομογραφίας 128 ή 64 Τομών
·          ενός Συστήματος Μαγνητικής Τομογραφίας 1,5 tesla,
·          ενός Έγχρωμου Υπερηχοτομογράφου και
·          ενός συστήματος τομογροφικής Γ- Κάμερας Δύο Κεφαλών.
Συμπεριλαμβάνεται ακόμη η προμήθεια έξι σύγχρονων κλινών εντατικής Θεραπείας καθώς και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ενδοσκοπήσεων που περιλαμβάνει  ένα σύστημα ενδοσκοπήσεων High Resolution και ένα σύστημα γαστροσκόπησης με επεξεργαστή εικόνας.

Σοκ από τους μισθούς – μαμούθ των δημοτικών υπαλλήλων

Στοιχεία που προκαλούν οργή αλλά και πολλά ερωτηματικά προέκυψαν από τα αποτελέσματα της έρευνας που διέταξε ο αρμόδιος υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ντίνος Ρόβλιας, για τις μισθοδοτικές καταστάσεις των δημοτικών επιχειρήσεων, προκειμένου να ελεγχθούν οι αμοιβές των εργαζομένων...
Σύμφωνα με αυτά, οι ετήσιες αποδοχές υπαλλήλων δημοτικών επιχειρήσεων είναι έως και πενταπλάσιες σε σχέση με τον μέσο όρο αμοιβών όσων εργάζονται στο «στενό» δημόσιο τομέα.


Την ώρα που η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων υφίστανται περικοπές που φτάνουν στο 35% των ετήσιων αποδοχών τους, υπάρχουν εργαζόμενοι ακόμα και σε υπερχρεωμένους δήμους, με αμοιβές που ξεπερνούν και αυτές του γενικού γραμματέα υπουργείου!


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των δημοτικών υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, οι οποίοι σε ποσοστό 65-70% λαμβάνουν το χρόνο περισσότερα από 19-20.000 ευρώ (που είναι ο μέσος όρος αποδοχών των συναδέλφων τους στο στενό δημόσιο τομέα).


Επίσης το 57% των δημοτικών υπαλλήλων τεχνολογικής εκπαίδευσης, αμείβεται με ποσά μεγαλύτερα των 17.800 ευρώ ετησίως.


Η έρευνα εντόπισε επίσης ότι εργαζόμενοι χαμηλών προσόντων στους δήμους, ξεπερνούν το ανώτατο όριο αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο 16 μήνες μετά την ψήφιση του Μνημονίου, είχε οριστεί στα 71.000 ευρώ και αφορά γενικούς γραμματείς υπουργείων.


Σημειώνεται ότι στο αίτημα του Υπουργείου ανταποκρίθηκαν περίπου οι μισοί Δήμοι.


Για το λόγο αυτό, ο κ. Ρόβλιας επεξεργάζεται σχέδιο που θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όσους δήμους δεν έχουν αποστείλει στοιχεία, αλλά και περικοπές στις προκλητικές αποδοχές των υψηλόμισθων δημοτικών υπαλλήλων.


newsbomb

Επιστρέφεται ο φόρος δωρεάς πρώτης κατοικίας

Την επιστροφή του φόρου δωρεάς που καταβλήθηκε από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 και μετά για την ανέγερση πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης το υπουργείο καλεί τους ιδιοκτήτες των Off shore εταιριών οι οποίοι διατηρούν ακόμα και σήμερα τα ακίνητα τους υπό τη σκεπή των υπεράκτιων εταιριών να τα δηλώσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, καταβάλλοντας και τον ειδικό φόρο 15%.

Χρηματοδότηση ύψους 6 δισ. για βιολογικά προϊόντα και εξειδικευμένες καλλιέργειες

Η αναδιάρθρωση της γεωργίας και η προώθηση στο εξωτερικό ελληνικών ποιοτικών προϊόντων είναι οι βασικοί στόχοι του σχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Όπως είπε στο ΣΚΑΪ η ειδική γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, «θα χρηματοδοτηθούν με 6 δισ. ευρώ οι εξειδικευμένες γεωργικές καλλιέργειες, καθώς και τα βιολογικά, ποιοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα που στηρίζουν την τουριστική ανάπτυξη του τόπου».


Η κ. Ζεμπιλιάδου έθεσε ως βασικούς πυλώνες του σχεδίου την παιδεία, την αγροτική ανάπτυξη και τη νεανική και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.


Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ από τον ισότοπο Start Up Greece και από τις περιφέρειες, αναζητώντας οικονομική και τεχνική υποστήριξη.