Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011

Κατατέθηκε το ν/σ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο καθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητά του αγροτικού κόσμου. Επίσης το σχέδιο νόμου αναφέρεται σε διατάξεις για την οργάνωση της εποπτείας του κράτους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΝΟ.Δ.Ε. Έβρου στη μνήμη του Αναστάσιου Εξακουστού

Σήμερα 19/07/2011, τιμούμε τη μνήμη μιας σημαντικής προσωπικότητας, τον Αναστάσιο Εξακουστό, πρώην Πρόεδρο ΝΟ.Δ.Ε. Έβρου ο οποίος υπηρέτησε τη Δημοκρατία, την επιχειρηματικότητα, τον Έβρο. Σαν σήμερα, πριν πέντε χρόνια «έφυγε» απρόσμενα από κοντά μας ο  αγαπημένος μας Πρόεδρος.

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, συνιστούν ευκαιρία για να αποδοθούν νηφάλια και έξω από ατμόσφαιρα τεχνητών ή και πραγματικών εντάσεων, που συνοδεύουν τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές κάθε εποχής, οι τιμές που αναλογούν στους ανθρώπους, που διαδραμάτισαν ρόλους και καθόρισαν με το λόγο και τη στάση τους την εξέλιξη της ιστορίας στον τόπο μας.

Ο Τάσος Εξακουστός, ένα δημόσιο πρόσωπο, φυσική δύναμη της πολιτικής και οικονομικής ζωής, στο πέρασμά του άφησε το δικό του ίχνος, τη δική του σφραγίδα στα γεγονότα, που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μας τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται πάντα χρόνος και αφού κατακάτσει ο απόηχος του χαμού ενός δημόσιου προσώπου, που πάντα συνοδεύεται από υπερβολές, ή ακόμα και υποκρισία, η μνήμη και η κρίση λειτουργούν πιο νηφάλια και δίνουν στα πρόσωπα, τη θέση που πράγματι τους αναλογεί. Ιδιαίτερα σήμερα, που η βαθιά κρίση, η οποία μαστίζει το οικονομικό μας σύστημα και όπου η σημερινή πολιτική τάξη της χώρας συνολικά και αδιάκριτα αμφισβητείται και απαξιώνεται, οι αναφορές αναγνώρισης στη συνεισφορά δημοσίων προσώπων στο χτίσιμο της δημοκρατικής Ελλάδος, παίρνει άλλο χαρακτήρα και αφήνει να φανεί η σημασία και ο ρόλος του ανθρώπου  στην κοινωνία και στην πατρίδα.

Εισπράξεις 11,65 εκ. ευρώ από φόρους μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Από φορολογουμένους που δεν είχαν υποβάλει τη σχετική δήλωση φόρου.
Έπειτα από διασταύρωση που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με την ομάδα δράσης για φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήματα και την Δ/νση Φορολογίας Κεφαλαίου της Γενικής Δ/νσης Φορολογίας, εντοπίστηκαν 8.666 φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκ. ευρώ, οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) τουλάχιστον για ένα έτος, την περίοδο 1997-2007.
Στους φορολογούμενους αυτούς, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, απεστάλησαν τον Μάιο ατομικές ειδοποιήσεις με τις οποίες ενημερώνονταν για την παράλειψή τους αυτή και καλούνταν να προσέλθουν στην εφορία για να τακτοποιήσουν τη φορολογική τους υποχρέωση.
Από τις 18/5/2011 (ημερομηνία της ατομικής ειδοποίησης) μέχρι και σήμερα, ανταποκρίθηκαν 1.359 φορολογούμενοι οι οποίοι συνολικά υπέβαλαν 6.934 δηλώσεις ΦΜΑΠ (δηλαδή κατά μέσο όρο υποβλήθηκαν 5 δηλώσεις ανά φορολογούμενο) και κατέβαλαν συνολικά φόρο 11,65 εκ. ευρώ. Ειδικότερα:
- Εντός του Μαΐου 2011 ανταποκρίθηκαν 74 φορολογούμενοι οι οποίοι υπέβαλαν 240 δηλώσεις και κατέβαλαν φόρο 350.000 ευρώ.

30.000 δωρεάν δελτία παρακολούθησης θεάματος από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας αποφάσισε για τη θερινή περίοδο τη δωρεάν χορήγηση 30.000 δελτίων θεάματος δαπάνης 420.000 ευρώ σε δικαιούχους παροχών του νομού Αττικής για την παρακολούθηση παραστάσεων θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και λοιπών καλλιτεχνικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Συγκεκριμένα  θα διατεθούν 18.000 δελτία θεάματος για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και 12.000 για παραστάσεις  της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και  πολιτιστικών –καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Από την Τετάρτη 20 Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι μπορούν να προμηθεύονται από όλα τα γραφεία διανομής του ΟΕΕ.

Αύξηση εσόδων του Δ. Σουφλίου από τους Πολιτικούς Γάμους ...

Ένα μοναδικό τρόπο εφηύρε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σουφλίου για να αυξήσει τα έσοδα .. καθιερώνοντας παράβολο για όσους θα τελούν από εδώ και στο εξής πολιτικό γάμο στο Δημοτικό Κατάστημα Σουφλίου . Το παράβολο θα κοστίζει 50 ευρώ για τους δημότες και 100 ευρώ για τους μη δημότες Σουφλίου ..Μάλλον υπάρχουν διάφορες κατηγορίες πολιτών , στους "ναι και όχι " στους "είναι δεν είναι " .  Όλο αυτό , υποτίθεται για τα έξοδα που κάνει ο δήμος κατά την τέλεση ...
Τα έξοδα της τέλεσης ποια είναι ; Η ανάγνωση του κειμένου του πολιτικού γάμου από τον Δήμαρχο ή Αντιδήμαρχο ή ο υπάλληλος που συμπληρώνει τα έντυπα ; Μάλλον θέλουμε με το παράβολο να ωθήσουμε τον κόσμο προς το Θρησκευτικό γάμο και μόνο και τίποτα άλλο , γιατί έξοδα στον πολιτικό γάμο δεν υπάρχουν ....«Φρένο» στα σενάρια περί αναστολής λειτουργίας της ΣΤΕ του ΟΤΕΚ Αλεξανδρούπολης


Μπαίνει «Φρένο» στα σενάρια περί αναστολής της λειτουργίας της Σχολή  Τουριστικών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης του ΟΤΕΚ  καθώς υπάρχει πολιτική βούληση για τη νομοθετική ρύθμιση που μετά από 3 χρόνια παράτυπης λειτουργίας θα νομιμοποιήσει την ύπαρξη της και τα πτυχία των μαθητών. Το μέλλον της σχολής συζητήθηκε  στην  διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αλεξανδρούπολης με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρη Γιαννακίδη, των Βουλευτών του νομού Ελένη Τσιαούση και  Όλγα Ρενταρή του Δημάρχου κ.Λαμπάκη και του προέδρου του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης κ Λοΐζου Σορωνιάτη.
Επίσης συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αλεξανδρούπολης κ. Χρήστος Γερακόπουλος, η Διευθύντρια της ΕΠΑΣ ΟΤΕΚ Θράκης, κ. Μαρίνα Μπελτσίδου και  το μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕΚ, κ. Τηλέμαχος Κρικώνης. Στη συνάντηση συζητήθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σχόλη σχετικά με την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση που αφορά την νομική κατοχύρωση των πτυχίων των σπουδαστών, καθώς και το ζήτημα του χώρου στέγασης και λειτουργίας της. Ακόμη συζητήθηκε η δυνατότητα ίδρυσης ΙΕΚ τουριστικού αντικειμένου ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ Λαμπάκης, σημείωσε ότι, αποφασίστηκε ομόφωνα η συνέχιση της λειτουργίας της σχολής ως έχει, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι για να γίνει αυτό απαιτείται η ύπαρξη νομοθετικής ρύθμισης.Σχετικά με το ενδεχόμενο ίδρυσης ΙΕΚ επεσήμανε ότι είναι καλοδεχούμενο εφόσον αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει το θεσμό, χωρίς όμως να επισκιάζει η μια σχολή την άλλη. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης ΑΜ – Θ κ Άρης Γιαννακίδης επιδοκίμασε τη μαζική θεσμική παρουσία των τοπικών κοινωνιών όταν προκύπτει μια κοινωνική ανάγκη και επεσήμανε την πρόθεση της Περιφέρειας να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία νέας σχολής. Την ιστορική παρουσία της σχολής στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης επεσήμανε ο πρόεδρος του ΟΤΕΚ κ Σορωνιάτης ενώ ανέφερε την πρόθεση του Οργανισμού για αναβάθμισή του τμήματος της περιοχής μέσω της δημιουργίας ΙΕΚ τουριστικού αντικειμένου.
ερτ

Αποζημιώσεις 2εκ ευρώ καταβάλλει ο ΕΛΓΑ σε παραγωγούς


Αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής ύψους 2 εκατ. ευρώ περίπου θα καταβάλλει  αύριο  Τρίτη ο ΕΛΓΑ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών. Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές που επήλθαν κυρίως σε καλλιέργειες κηπευτικών, πατάτας, εσπεριδοειδών, μήλων και ελιάς από διάφορα ζημιογόνα αίτια (παγετός, χαλάζι, βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλα κλπ) τη χρονική περίοδο Απριλίου 2010 – Δεκεμβρίου 2010. Στις περιφερειακές ενότητες που θα λάβουν της στήριξης περιλαμβάνεται και η περιφερειακή ενότητα Έβρου.
ert

Να στηριχθεί το επάγγελμα του αρτοποιού ζητούν τα Σωματεία Αρτοποιών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ


Να στηρίξουν το επάγγελμα του αρτοποιού ζητούν από τους βουλευτές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης τα Σωματεία Αρτοποιών της Περιφέρειας. Παράλληλα, ζητούν την εξαίρεσή του επαγγέλματος με Προεδρικό Διάταγμα από το σχετικό νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. «Ένα 10 με 15% των αρτοποιιών είναι για κλείσιμο» ανέφεραν σε συνέντευξη που παραχώρησαν εχτές στην Κομοτηνή τα
Προεδρεία των Σωματείων και σημείωσαν ότι συνολικά στην Περιφέρεια λειτουργούν 450 αρτοποιεία με 2000 άμεσα εργαζόμενους σε αυτά και 2000
έμμεσα.
«Το επάγγελμα του αρτοποιού ήταν ήδη απελευθερωμένο τελείως από το 1992» τόνισαν υπογραμμίζοντας ότι, «για την ευαίσθητη περιοχή της
περιφέρειας ΑΜΘ, δημιουργείται το πρόβλημα ο καταναλωτής να προμηθεύεται ψωμί που θα παράγεται από γειτονικές χώρες.
ερτ

Κοινή επιτροπή ΥΠΕΣ-δημάρχων για διορθώσεις στον «Καλλικράτη»


Σε κοινή επιτροπή μεταξύ παραγόντων του υπουργείου Εσωτερικών και δημάρχων της χώρας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και κενών τού «Καλλικράτη» φαίνεται,σύμφωνα με πληροφορίες, ότι κατέληξαν η ηγεσία του ΥΠΕΣ και οι «πράσινοι» δήμαρχοι, σε συνάντηση-σύσκεψη που έχουν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι αυτήν την ώρα.
Στη σύσκεψη στην οποία παρευρίσκεται η ηγεσία του ΥΠΕΣ (υπουργός Χάρης Καστανίδης, υφυπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος, γενικός γραμματέας Αυτοδιοίκησης Θανάσης Ξηρός), οι δήμαρχοι έχουν θέσει όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους ΟΤΑ, με αφορμή τον «Καλλικράτη» από θεσμικά, νομοθετικά, αρμοδιότητες έως τα οικονομικά, τη Δι@ύγεια και τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού.