Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011

Η πλατεία είναι γεμάτη και χωρίς εμάς…

Η πλατεία, τώρα που ήρθε το κατακαλόκαιρο, θα αραιώσει. Μπορεί να φύγουν οι σκηνές –ίσως μόνες τους, ίσως με την κρατική βία για άλλη μια φορά– μπορεί να μας λείψουν οι συγκεντρώσεις για ένα μήνα. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί γιατί ο κόσμος βαρέθηκε ή κουράστηκε ή απογοητεύτηκε. Ούτε θα συμβεί γιατί θα έχουμε ηττηθεί. Θα συμβεί γιατί ο κόσμος δεν παύει να είναι ανθρώπινος και να έχει ανάγκη τη θάλασσα, τη φύση και την αγάπη. Έντεκα μήνες στα τσιμέντα, της επανάστασης ή της επιβίωσης, είναι αρκετοί. Ο κόσμος ξέρει ότι από Σεπτέμβρη θα βρίσκεται σύσσωμος πάλι στην πλατεία. Την έχει κερδίσει με τα ξενύχτια του, την ενέργειά του και τον χρόνο που της έχει αφιερώσει. Μην ξεχνάμε πως όλοι όσοι ζήσαμε τις πρωτόγνωρες εμπειρίες αυτών των 45 ημερών, θα τις μεταφέρουμε σε όλη την Ελλάδα, θα συζητήσουμε με φίλους και γνωστούς μας που δεν ήταν εκεί, θα τους δώσουμε τη γνώση και την εικόνα αυτού που δεν έζησαν, θα τους μιλήσουμε αυτοπροσώπως για το σκληρό και βίαιο πρόσωπο της εξουσίας, θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε ότι πρέπει στις εκλογές να σκεφτούμε πολύ σοβαρά τι θα ψηφίσουμε και τι θα ψηφίζουμε από δω και πέρα. Θα τους εξηγήσουμε πως καμία κυβέρνηση δεν είναι ανίκητη και πως οι κυβερνήσεις που βγάζουν το πιο αυταρχικό τους πρόσωπο είναι αυτές που βρίσκονται στα τελευταία τους. Η συγκίνηση που ένιωσαν όλοι και το ρίγος που μας διαπερνούσε μπορεί να γίνει κτήμα όλων.

Συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην 1η Εναρκτήρια Συνάντηση του Έργου «IHPCBG»


Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκε, στις 6 Ιουλίου 2011, η 1η εναρκτήρια συνάντηση του  Έργου “Investment in the health and the prosperity of the children in the BulgarianGreek region, που πραγματοποιήθηκε στη Belitsa  της Βουλγαρίας.
Τo έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Ευρωπαϊκή Χωρική Συνεργασία: Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013” με εταίρους τον Δήμο  Belitsa  της Βουλγαρίας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Κύριος στόχος του έργου «IHPCBG» είναι η δημιουργία ενός δικτύου μακροχρόνιας διασυνοριακής συνεργασίας για την  προώθηση ενός μοντέλου υγιούς τρόπου ζωής στη διασυνοριακή περιοχή των Περιφερειών του Blagoevgrad της Βουλγαρίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ειδικότερη στόχευση στη βελτίωση της ευημερίας και της υγείας των νέων καθώς και και την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας στις περιοχές του Δήμου Belitsa  και της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Το Έργο θα έχει  ως αποτελέσματα 

Ένα βήμα πριν την υπογραφή αδειοδότησης των Χρυσορυχείων Θράκης ;thumb
Της Goldfinger

Σαμπάνιες ανοίγουν στο Μπομπολέϊκο και τις πίνουν στην υγεία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου! Δικαιολογημένα αφού η πρώτη σημαντική υπογραφή που έβαλε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος είναι κυριολεκτικά χρυσή!  Ο νέος ΥΠΕΚΑ,   υπέγραψε σήμερα την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου των Μεταλλευτικών Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ…
Και όπως λένε στους διαδρόμους του υπουργείου μπροστά στον Παπακωνσταντίνου, ο Σουφλιάς φαντάζει οικολόγος – ακτιβιστής.
Επισημαίνεται ότι η «Ελληνικός Χρυσός» ΑΕ, είναι θυγατρική της πολυεθνικής εταιρίας European Goldfields, με έδρα τον Καναδά. Μεγαλομέτοχος στην τελευταία είναι και ο εντόπιος ομίλος «Ελλάκτωρ», συμφερόντων Μπόμπολα. Η εταιρία σχεδιάζει την εξόρυξη χρυσού, χαλκού και άλλων μεταλλευμάτων σε νέες θέσεις στην ευρύτερη περιοχή (Σκουριές και Ολυμπία), υποσχόμενη μια επένδυση ύψους 1 δισ ευρώ, που θα δημιουργήσει 1500 νέες θέσεις εργασίας.
H απόφαση δεν θα περάσει εύκολα βέβαια αφού υπάρχει ισχυρό κίνημα αντίστασης από τους κατοίκους της περιοχής. Όπως καταγγέλλει η επιτροπή Αγώνα η επένδυση είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον αφού  «η περιεκτικότητα των πετρωμάτων σε χρυσό στην περιοχή εκτιμάται σε 0,5 έως 12γρ/τόνο μεταλλεύματος. Έτσι, η εταιρία θα χρησιμοποιήσει τις πιο δραστικές μεθόδους χημικής επεξεργασίας των πετρωμάτων, με καταλυτικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Το μίγμα χημικών που θα απορρέει στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και θα καταλήγει στις θάλασσες της Χαλκιδικής περιλαμβάνει υψηλές και επικίνδυνες συγκεντρώσεις από κυανιούχες ενώσεις και θειικό οξύ. Τα υλικά που θα περισσεύουν θα συσσωρεύονται σε ειδικές τοποθεσίες και θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα νερά, το έδαφος, τα πλούσια δασικά οικοσυστήματα των γύρω βουνών, αλλά και την ατμόσφαιρα. Ακόμα σημαντικότερες όμως αναμένονται να είναι οι συνέπειες από την ανατροπή των ισορροπιών των υπόγειων υδάτων, εξαιτίας της εκτεταμένης ανασκαφής, που θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη ξηρασία, σε ένα νόμο που ήδη υποφέρει. Έτσι, το έργο θα ακυρώσει δεκάδες άλλα έργα που έγιναν ή προγραμματίζονται για την ύδρευση όλου του νόμου».

το ποντίκι

Μίκης Θεοδωράκης προς Πεταλωτή: «Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τις ενέργειες των μελών της Κ.Α.Π.»

Επιστολή προς τον Γιώργο Πεταλωτή απέστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης, με αφορμή δηλώσεις του υφυπουργού Δικαιοσύνης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, τονίζοντας τους λόγους οι οποίοι τον οδήγησαν στην ίδρυση της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών, αλλά και πως αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τις ενέργειες των μελών της Κ.Α.Π.

Κύριε Πεταλωτή,
Εσείς πρώτος αποφασίσατε να θέσετε πάνω από τις προσωπικές σας σχέσεις το καθήκον σας ως πολίτη, που σας οδήγησε στους κόλπους της παρούσας Κυβέρνησης. Δικαίωμά σας, όπως είναι και δικαίωμά μου, όχι μόνο να διαφωνώ με την πολιτική της Κυβέρνησης αλλά και να τη θεωρώ επιζήμια και επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας και του λαού μας...»

Στα πλαίσια αυτής της αντίθεσης είχα την τιμή να δημιουργήσω την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών (Κ.Α.Π.), με μοναδικό στόχο την απομάκρυνσή σας από την Κυβερνητική Εξουσία και την ολοκληρωτική εξαφάνιση του Συστήματος Εξουσίας, γιατί το θεωρώ ξένο σώμα επάνω στον εθνικό μας κορμό και ουσιαστικό κατασκεύασμα της ξένης εξάρτησης.