Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

«Παράλογες δαπάνες για συντάξεις Εθνικής Αντίστασης»

Την ώρα που η κυβέρνηση αυξάνει υπέρμετρα τους φόρους και επιβάλλει έκτακτη εισφορά σε όλους τους μισθωτούς και τις επιχειρήσεις, συνεχίζει να καλύπτει και να ανέχεται αλόγιστες δαπάνες και σπατάλες εξυπηρέτησης ημετέρων μεταθέτοντας την εξέταση περιστολής τους για την περίοδο μετά το 2012.
Εξήντα επτά χρόνια μετά την λήξη του πολέμου, το ποσό που προβλέπεται για την πληρωμή συντάξεων της Εθνικής Αντίστασης φθάνει για το 2011τα 173 εκατ. Ευρώ. Ποσό που είναι σχεδόν το μισό αυτού που φιλοδοξεί να εισπράξει από την αναδρομική επιβολή για το 2010 του φόρου επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Η καταβολή της σύνταξης αφορά συνολικά περίπου 250.000 πολίτες οι οποίοι έχουν δηλωθεί ως αντιστασιακοί.  Ο παραλογισμός είναι ότι το 1/3, δηλαδή περίπου 80.000 άνθρωποι, αναγνωρίσθηκαν ως αντιστασιακοί στη δεύτερη φάση εφαρμογής του μέτρου μετά από την επαναφορά του από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2320/1995.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΣυνασπισμούΣυμπολίτες και συμπολίτισσες
Και προηγούμενα αλλά με μεγαλύτερη ένταση από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, έχει ξεκινήσει μια μεγάλης έντασης και έκτασης επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ. Στην επίθεση αυτή πρωτοστατούν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που προσπαθούν να αποδείξουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει εκδηλώσεις αποδοκιμασίας και προπηλακισμούς βουλευτών κ.λ.π.
Όλοι και όλες γνωρίζουμε πως αυτό είναι ένα τερατώδες ψέμα. Για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε την εδώ και πολύ καιρό θέση μας ότι στελέχη και μέλη μας δεν συμμετέχουν, σε παρόμοιες εκδηλώσεις.
Στην ουσία η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει με επικοινωνιακό τρόπο το τερατούργημα του μεσοπρόθεσμου και να μεταθέσει τη συζήτηση από τις κατεδαφιστικές επιπτώσεις του στις ΄΄αποδοκιμασίες΄΄. Διάφοροι μηχανισμοί προσπαθούν να εφεύρουν ακόμα και σε ακτίνα χιλιομέτρων παρουσία μελών μας στα γεγονότα. Επίσημα κυβερνητικοί παράγοντες εφευρίσκουν ονόματα, προκαλώντας και κοινωνικό ζήτημα ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνίες. 

«Εξοικονομώ»: αιτήσεις 191 δήμων για το πρόγραμμα- Σουφλί εκτός ;


 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ:119. Διδυμοτείχου

120. Ορεστιάδας

121. Δοξάτου

122. Προσοτσάνης

123. Βιστωνίδας

124. Φιλίππων

125. Μύκης

126. Χρυσούπολης

127. Ξάνθης

128. Αλεξανδρούπολης

129. Κομοτηνής

130. Θάσου

131. Δράμας

132. Καβάλας

133. Ελευθερούπολης


Συνολικά 191 δήμοι υπέβαλαν πρόταση υπαγωγής στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση ενέργειας από τους ΟΤΑ», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση της πρώτης φάσης της δράσης, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», ο υπουργός διαβίβασε στη Βουλή σχετικό έγγραφο, απατώντας σε ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας ότι σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση στην αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβάλει η δήμοι για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά στην εφαρμογή δράσεων και αποδεδειγμένων καλών πρακτικών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον, δίνοντας έμφαση στα δημόσια κτίρια και την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων των Δήμων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβίβασε στη Βουλή τον πίνακα με τους 191 Δήμους που υπέβαλαν πρόταση, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «στοιχεία για τον προϋπολογισμό και τη δημόσια δαπάνη των προτάσεων τους δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα, καθόσον τα εν λόγω στοιχεία βρίσκονται σε ξεχωριστό σφραγισμένο φάκελο ο οποίος θα ανοιχθεί σε επόμενο στάδιο αξιολόγησης σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία».

Ναι-ναι-κοι (Νενέκος ) - κλέφτες -καταζητούνται ...

Ναι-ναι-κοι - κλέφτες -καταζητούνται ...Μερικές από τις εκφράσεις αγανακτισμένων πολιτών του νομού μας για τους βουλευτές του Έβρου . Το ΝΑΙ-ΝΑΙ-ΚΟΙ φυσικά παράφραση του " νενέκος " που ας δούμε πραγματικά τι σημαίνει για όσους δεν το ξέρουν ...

Ο όρος «Νενέκος», είναι συνώνυμος της εθνικής προδοσίας και μάλιστα του χειρίστου είδους, καθώς ο προδότης δεν περιορίζεται απλά στην επαίσχυντη πράξη της προδοσίας, αλλά παίρνει εμφανώς το μέρος του εχθρού, τασσόμενος εμπράκτως εναντίων των συμπατριωτών του.
Η απαξιωτική και μειωτική αυτή έκφραση, οφείλεται στον Νενέκο, έναν οπλαρχηγό της Επανάστασης του 1821. Ο Δημήτριος Νενέκος καταγόταν από το χωριό Ζουμπάτα των Πατρών κι έγινε οπλαρχηγός του προκρίτου της Πάτρας Βενιζέλου Ρούφου (ο Ρούφος αργότερα, διετέλεσε πρωθυπουργός), αφού προηγουμένως δολοφόνησε τους πολεμιστές Σπανοκυριάκο και Σαγιά που διεκδικούσαν το ίδιο αξίωμα.
Αρχικά διακρίθηκε στις πολιορκίες της Πάτρας και του Μεσολογγίου, αλλά μετά την άλωση του, συνεργάστηκε με τον αλβανικής καταγωγής, Αιγύπτιο στρατηγό Ιμπραήμ, ο οποίος του προσέφερε ορισμένα προνόμια. Το 1826 προσκύνησε και συμπαρέσυρε μαζί του και πολλούς άλλους. Το 1827, επικεφαλής των Τουρκοπροσκυνημένων πολέμησε εναντίον των Ελλήνων και τους νίκησε. Για αυτά τα «κατορθώματα» του και με τη μεσολάβηση του Ιμπραήμ, έγινε με διαταγή του Σουλτάνου, «μπέης».
Οι «προσκυνημένοι», σε συνάρτηση και με την επέλαση του Ιμπραήμ, αποτέλεσαν εκείνη την εποχή, μεγάλο πρόβλημα για την έκβαση της Επανάστασης και την έθεταν σε άμεσο κίνδυνο. Ήταν τότε, που ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, βλέποντας τις θυσίες και τους αγώνες των Ελλήνων, να πηγαίνουν χαμένοι, από την μάστιγα των «προσκυνημένων» (στα απομνημονεύματά του ο Κολοκοτρώνης μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μόνον εις τον καιρόν του προσκυνήματος εφοβήθηκα διά την πατρίδα μου»), αντέτεινε το ιστορικό «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους!» και «ξαναζωντάνεψε» την ετοιμοθάνατη Επανάσταση. Απάντησε με μια χωρίς προηγούμενο τρομοκρατία στην τρομοκρατία του Ιμπραήμ. Όσα χωριά αρνούντο να επανέλθουν στο ελληνικό στρατόπεδο, δέχονταν αιφνιδιαστικές επιθέσεις από τους άνδρες του Γέρου. Σε όλο τον Μοριά οι πρωτεργάτες του προσκυνήματος συλλαμβάνονταν και εκτελούνταν. Στις πλατείες των χωριών οι απαγχονισμένοι συνεργάτες του εχθρού έκαναν τους διστακτικούς κατοίκους να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις απειλητικές προειδοποιήσεις του Έλληνα στρατηγού.
Όταν ο Ιμπραήμ από την Πάτρα ξεκινούσε για τα Καλάβρυτα με τον στρατό του και το Νενέκο με 2.000 δικούς του(!) στο χάνι του Βερβένικου ο Ιμπραήμ παραδρόμησε και περαπλανήθηκε μέσα στο δάσος ώσπου έπεσε πάνω στο Νενέκο και τους Αρβανιτάδες του. Στου Δεσπότη τη Βρύση καθώς προχωρούσε αυτός με τη νέα του συνοδεία κοιμήθηκε. Στην διάρκεια του ύπνου του όμως τον φύλαγαν καλά οι Νενεκαίοι γι’ αυτό σαν έφτασε στο στρατόπεδό του «επήνεσε τον Νενέκον δια την πίστην του,και παρρήσια μάλιστα τον εχάιδευσε με τα χέρια του ενώπιον των επισήμων Τούρκων». Ο Κολοκοτρώνης μαθαίνοντας ότι ο Νενέκος είχε τον Ιμπραήμ στα χέρια του και δεν τον «έφαγε», σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του υπασπιστή του Φωτάκου, αγανάχτησε που «…ωρκίσθει παρρησία ημών εις τον Μεγάλον Θεόν των Ελλήνων και είπεν, ότι επιθυμεί τον φόνον του Νενέκου, και αν τον εύρισκε πουθενά με τα ίδια του τα χέρια τον εφόνευεν, πράγμα πολύ παράξενον και πρωτάκουστον απο το στόμα του Κολοκοτρώνη να ομιλή περί φόνου, και ότι μόνος του θέλει να τον κάμη».
Η εκτέλεση του Νενέκου, έγινε τελικά το 1828, κατ’ εντολήν του Κολοκοτρώνη, από τον αδελφό του δολοφονημένου Σαγιά.
Έκτοτε, το όνομα του Νενέκου ταυτίστηκε με τον προσκυνημένο, το δουλοπρεπή άνθρωπο, το μίασμα, τον προδότη, τον άνθρωπο που δεν έχει σε τίποτα να ξεπουλήσει τις ιδέες του, την αξιοπρέπεια του, την εθνική, την αγωνιστική του ταυτότητα, πουλώντας τους παλιούς συναγωνιστές του και συμπράττοντας με παλιούς αντιπάλους του προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συγκυριακά του συμφέροντα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΕΡΕΣ

Διδυμότειχο : 31ο παγκόσμιο συνέδριο για την έρευνα του χορού


Το 31ο παγκόσμιο συνέδριο για την έρευνα του χορού, με θέμα την «Προσέγγιση των πολιτισμών», θα πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα, από τις 6 έως τις 10 Ιουλίου, στο Διδυμότειχο.
Στη διάρκεια του συνεδρίου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στο χώρο της μελέτης χορού, θα παρουσιαστούν πρωτοποριακές εργασίες που απευθύνονται σε επαγγελματίες, δασκάλους χορού, χορογράφους, ερευνητές και κριτικούς. Την ευθύνη διοργάνωσης έχει το Τμήμα Διδυμοτείχου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO, και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, του δήμου Διδυμοτείχου και της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός στο χώρο της μελέτης του χορού, και την καλύτερη ευκαιρία για να παρουσιαστούν πρωτοποριακές εργασίες σε ένα μεγάλο κοινό...

επαγγελματιών, δασκάλων χορού, χορογράφων, ερευνητών, κριτικών και διοργανωτών. Προσεγγίζει όλες τις μορφές του χορού, τόσο καλλιτεχνικά όσο και επιστημονικά. Τα συνέδρια του CID-UNESCO παρακολουθούν κατά μέσο όρο 400 ειδικοί από 40 χώρες των 5 ηπείρων (δεκαπλάσιοι από ότι σε ένα σύνηθες διεθνές συνέδριο).

 Διοργανώνεται από το Τμήμα Διδυμοτείχου του CID σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID-UNESCO. Είναι υπό την αιγίδα του, Υπουργείου Παιδείας, και της Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

 Διενεργείται με διεθνείς προδιαγραφές και είναι αυστηρά μη-κερδοσκοπικό.

Δεν υπάρχουν προσκεκλημένοι ομιλητές ή ακροατές - η εγγραφή είναι απαραίτητη.

 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Ανακοινώσεις πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών με επιστημονική μεθοδολογία.

- Μαθήματα χορού

- Παραστάσεις χορευτικών σχημάτων

- Διαλέξεις, προβολές και συζητήσεις

- Εκθέσεις και πωλήσεις βιβλίων, δίσκων, ειδών που ενδιαφέρουν τους χορευτές

 Το Συνέδριο απευθύνεται κυρίως σε άτομα που ασχολούνται συστηματικά με το χορό, μέσα σε πνεύμα που ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των συνέδρων και διευκολύνει τις άτυπες συζητήσεις.

Διοικητική συγχώνευση των νοσοκομείων Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης

Τη διοικητική συγχώνευση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου με αυτό της Αλεξανδρούπολης προβλέπει η τελική πρόταση λειτουργικής αναδιάταξης νοσοκομειακών υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που κατέθεσε για διαβούλευση το υπουργείο Υγείας και θα αποτελέσει τη βάση για τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Με βάση τα όσα αναφέρει η πρόταση, το νοσοκομείο Διδυμοτείχου θα συγχωνευτεί, διοικητικά, με αυτό της Αλεξανδρούπολης και θα λειτουργεί με αναπληρωτή διοικητή και συμβούλιο διοίκησης διοικητικών στελεχών. Όσο αφορά τις προτεινόμενες νέες κλίνες και την κατάργηση κλινικών, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, θα λειτουργούν 528 κλίνες, από τις 505 σημερινές και θα καταργηθούν 13 κλινικές, από τις οποίες οι 8 θα παραχωρηθούν σε ιδιωτικές, ελληνικές η ξένες, ασφαλιστικές εταιρείες. Αντίστοιχα στο Διδυμότειχο, θα λειτουργούν 112 κλίνες από 113 και καταργείται μια κλινική. Τέλος, οι θέσεις των ιατρών παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή 443 στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και 59 σε αυτό του β. Έβρου.“Η κοινή διοίκηση είναι για εμάς επιθυμητή”, δήλωσε στην Ε. ΡΑ Νέας Ορεστιάδας, ο δκτής του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, Δημήτρης Λαζόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών. Παρατήρησε επίσης πως δε μειώνεται ο αριθμός των κλινών, ουσιαστικά δεν κλείνει καμία κλινική αφού απλά συγχωνεύεται η καρδιολογική με τη μονάδα στεφανιαίας νόσου ενώ παραμένει ίδιος και ο αριθμός των ειδικών ιατρών.


Αντιδράσεις προκαλούν στους γιατρούς του Έβρου 
Αντιδράσεις προκαλούν στους γιατρούς του Έβρου  οι προτάσεις για το νέο νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης του  ΕΣΥ που σχεδιάζει  το υπουργείο υγείας . Σύμφωνα με αυτό, το  νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης θα συνδιοικείτε με αυτό του Διδυμοτείχου , ενώ θα συγχωνευτούν και κλινικές του ΕΣΥ.

Σε ισχύ οι παροχές λουτροθεραπείας για συνταξιούχους Ι.Κ.Α

Την παροχή της λουτροθεραπείας σε δικαιούχους συνταξιούχους του Ι. Κ. Α., ανακοίνωσε το Εργατικό Κέντρο Έβρου, βάσει σχετικής απόφασης του διοικητή του Ιδρύματος. Η διάρκεια της περιόδου λουτροθεραπείας για φέτος ξεκίνησε ήδη από τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται περαιτέρω από τα κατά τόπους γραφεία του Ι. Κ. Α.