Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

Με αφορμή την επίσκεψη του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη στο Σουφλί .


 Με αφορμή την επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο Σουφλί και τις συναντήσεις εργασίας , γνωριμίας που είχε στην περιοχή με φορείς αλλά και δεύτερη αφορμή της επιλογής κάποιων στο (δεν με αφορά) στα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος , γίνεται αυτό εδώ το θέμα . Βλέπω πραγματικά καμιά φορά με έκπληξη αναγνώστες σε τοπικού ενδιαφέροντος θέματα να επιλέγουν το "δεν με αφορά" . Κάποιες φορές μπαίνω σε σκέψη με την έννοια  , του τι , ποιος και από που μπορεί να είναι αυτός ο αναγνώστης . Δεν θέλω να μείνω σε καθαρά πολιτικοκομματικά χαρακτηριστικά γιατί τότε είναι εύκολο να βγάλω συμπεράσματα . Διαφορετικής κομματικής γραμμής που απλά δεν μας αφορά "έτσι " τι λέει ο αντίπαλος. Από την άλλη , αν ένας αναγνώστης δεν είναι από την περιοχή είναι σαφές ότι δεν τον αφορούν τοπικά ζητήματα /προβλήματα αλλά γιατί να μας το δηλώσει ; . Αρα μένουμε στα στενά κομματικά , ούτε καν στα πολιτικά που στην προκειμένη είναι απλά παιχνίδια . Δεν ήθελα καθόλου να το σχολιάσω και ποτέ , γιατί ο αναγνώστης είναι ελεύθερος να επιλέξει κάτι αφού του δίνεται η δυνατότητα . Στην προκειμένη περίπτωση όμως της επίσκεψης του Περιφερειάρχη στον Σουφλί η επιλογή ( δεν με αφορά ) είναι παραπάνω από δέκα . Αυτό με προβλημάτισε γιατί η επίσκεψη του ήταν αναγνωριστική , να μάθει και να γνωρίσει περιοχές και προβλήματα που δεν μπορούσε από πριν να γνωρίζει . Ήρθε σε επαφή με φορείς , επαγγελματίες και αγρότες και συζήτησε τα προβλήματά τους , άκουσε τις γνώμες τους και αντάλλαξε απόψεις . Θα μου πείτε , μοίρασε και υποσχέσεις ; ! Θα σας απαντήσω πως γενικά το απέφυγε και ότι ήταν όσο πιο ρεαλιστικός γινόταν με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες . Μη βιαστείτε να βγάλετε το συμπέρασμα ότι κάνω προβολή του Περιφερειάρχη γιατί δεν είναι στις προθέσεις μου ούτε καν στην ιδιοσυγκρασία μου κάτι τέτοιο. Πρώτη φορά τον συνάντησα , τον άκουσα και συζήτησα μαζί του όπως και πολλοί άλλοι από τον Δήμο Σουφλίου . Καταρχήν 

Σουφλιώτικη ... Ανατολή !


Αποκατάσταση και επανάχρηση του Μεταξουργείου Τζιβρέ στο Σουφλί

Μια πολύ σωστή , ολοκληρωμένη μελέτη / διπλωματική εργασία για την αποκατάσταση και επανάχρηση του Μεταξουργείου Τζίβρε . Το μεταξουργείο Τζίβρε είναι το βασικότερο και παλαιότερο βιομηχανικό συγκρότημα του Σουφλίου.Φοιτήτριες: Γιαννακούδη Ιωάννα, Μπουχούνα Μόρφω
Επιβλέπων καθηγητής: Μ. Νομικός
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Πολυτεχνική Σχολή - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

Το μεταξουργείο Τζίβρε είναι το βασικότερο και παλαιότερο βιομηχανικό συγκρότημα του Σουφλίου και αποτελεί τη μοναδική σωζόμενη σήμερα κατασκευή βιομηχανικού αρχιτεκτονικού συνόλου μεταξουργείου - υφαντουργείου στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και ένα από τα πλέον αξιόλογα πρωτοβιομηχανικά σύνολα των αρχών του 20ου αιώνα σε ολόκληρο το βαλκανικό χώρο. Κατασκευάστηκε το 1909 λειτούργησε με επιτυχία μέχρι το 1958.

Το εργοστάσιο Τζίβρε, συμβολίζει τη βιομηχανική ακμή της πόλης στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και την ιδιαίτερη κουλτούρα του μεταξιού, και ακόμα και σήμερα, εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο, συνεχίζει να χαρακτηρίζει την πόλη. Τοποθετημένο στην είσοδο του Σουφλίου, το συγκρότημα με την πανύψηλη καμινάδα αποτελεί μια πύλη υποδοχής σε ένα τόπο ιστορικής μνήμης, που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του μεταξιού.

ανάλυση και αναγνώριση της υφιστάμενης κατάστασης


101.11.2011.06.01.jpg

Το συγκρότημα είναι χτισμένο σε ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης 10.500τμ και αποτελείται από 14 κτίσματα, εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι το τριώροφο στεγνωτήριο κουκουλιών, συνολικού εμβαδού 469τμ. και όγκου 5900κμ, με ξύλινα κρεβάτια σε όλο το ύψος του και συνολικής επιφάνειας 2915τμ, το ξηραντήριο-φούρνος όπου γίνεται η απόπνιξη των κουκουλιών, το αναπηνιστήριο - μεταξουργείο, εμβαδού 500τμ και όγκου 3000κμ με 94 αναπηνιστικές λεκάνες, το υφαντουργείο - κλωστήριο με 24 υφαντικούς ιστούς και φυσικά η 35 μέτρων ύψους πλινθόκτιστη καμινάδα.

Νότες στη φάμπρικα του μεταξιού - Αφιέρωμα /αναφορά της εφημερίδας Έθνος


Νότες στη φάμπρικα του μεταξιού

Οσοι βρεθούν σήμερα το βράδυ στις 9 στη " Γιορτή του Μεταξιού" στο Σουφλί, θα απολαύσουν τον Θανάση Γκαϊφύλλια, το συνθέτη και τραγουδιστή της "ατέλειωτης εκδρομής" (στίχοι Μ. Ελευθερίου) και μιας σειράς υπέροχων, ποιοτικών τραγουδιών, που μαζί με τη Λία Τζιαμπάζη και τον Κώστα Γκαϊφύλλια θα ερμηνεύσουν την πρόσφατη αλλά και παλιότερη δουλειά του.

Νότες στη φάμπρικα του μεταξιού
Η συναυλία θα γίνει στην αυλή του μεγαλύτερου και παλαιότερου εργοστασίου μεταξιού του Σουφλίου, στο εργοστάσιο "Τζίβρε", ένα συγκρότημα κτιρίων, υπέροχης αρχιτεκτονικής που ανήκει σήμερα στο Δήμο Σουφλίου και ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό. Στο "Τζίβρε" εργάστηκε η μητέρα του Θανάση Γκαϊφύλλια και ο ίδιος έζησε τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής του στο Σουφλί.Αφιέρωμα στον Θανάση Γκαϊφύλλια (Φωτογραφικό )

Στα πλαίσια της Γιορτής Μεταξιού 2011 είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε τον μοναδικό Θανάση Γκαϊφύλλια , στην γενέτηρά του και πατρίδα του , στο Σουφλί . Στον μοναδικά όμορφο χώρο του εργοστασίου Τζίβρε  φιλοξενήθηκε ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας από τους επαγγελματίες Μεταξωτών ειδών από όλους τους Σουφλιώτες αλλά και φίλους του Θανάση από διάφορες περιοχές . Αν και η βροχή "διέκοψε" για λίγο την μουσική βραδιά στον εξωτερικό χώρο , δεν πτοήθηκε κανείς και το μουσικό ταξίδι συνεχίστηκε σε ένα από τα πολλά κτήρια του εργοστασίου , όπου φιλοξενούνταν και η έκθεση φωτογραφίας . Μάγεψε ο Θανάσης , τόσο με τις διηγήσεις του , από μνήμες των παιδικών του χρόνων στην πατρίδα του , όσο και με τα υπέροχα τραγούδια του , με τη μαγευτική φωνή του,  συντροφιά και τον γιο του Κώστα αλλά και την πολυαγαπημένη του σύντροφο Λία , με την επίσης εξαιρετικά μοναδική φωνή . ... 


Και ένα μικρό ηχητικό απόσπασμα ..