Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Ανοικτή Πρόσκληση Συγκρότησης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης ΑΜ-Θ από πολίτες της Περιφέρειας


Σύμφωνα με το Άρθρο 178 του Ν 3852\2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης –Πρόγραμμα Καλλικράτης» σε κάθε αιρετή περιφέρεια συγκροτείται και λειτουργεί Επιτροπή Διαβούλευσης η οποία αποτελείται  από φορείς αλλά και πολίτες της Περιφέρειας.
Με την απόφαση 28\25 5 2011 της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ συγκροτείται η Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας ΑΜΘ η οποία θα είναι 60μελής ,σε αυτήν θα προεδρεύει βάσει του Νόμου ο Περιφερειάρχης και θα συμμετέχουν εκτός του Προέδρου Περιφερειάρχη, όλοι οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας, εκπρόσωποι παραγωγικών φορών και 20 συνολικά πολίτες αντιπροσωπευτικά και κατόπιν κληρώσεως από κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
Στα πλαίσια αυτά ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ καλεί κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη της Περιφέρειας που επιθυμεί να συμμετέχει στην Επιτροπή να υποβάλλει σχετική αίτηση προς την Περιφέρεια ΑΜΘ –Κακουλίδου169100 Κομοτηνή μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011. (ΑΔΑ: 4Α3Θ7ΛΒ-ΔΙ)

Προϋποθέσεις:
Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους Δήμου της Περιφέρειας ΑΜΘ και να είναι μόνιμος κάτοικος στο Δήμο που είναι εγγεγραμμένος ή σε άλλο Δήμο της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας .
Τρόπος ορισμού

Επίσκεψη εργασίας στον Δήμο Σουφλίου του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ


Ουσιαστικές επαφές με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς στον Δήμο Σουφλίου του Νομού Έβρου είχε χθες, Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης. Στις συναντήσεις συμμετείχαν η Αντιπεριφειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Ούστογλου, όπως επίσης οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΠΕ Έβρου Μαρία Γκουγκουσκίδου, Λίτσα Κουκουβέλα και Γιάννης Κανελάκης.
Αρχικά, επισκέφθηκε τον Πολυχώρο Πολιτισμού (εργοστάσιο Τζίβρε), παρόντος και του Δημάρχου Σουφλίου Ευάγγελου Πουλιλιού.
Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού από τον διευθυντή του Μουσείου Γιώργο Τσιακίρη όπου τού τέθηκε το αίτημα να πιστοποιηθεί το μετάξι σαν προϊόν γεωγραφικής ένδειξης «Μετάξι Σουφλίου», όπως και να συμβάλλει η Περιφέρεια στην ολοκλήρωση του Αναπινιστηρίου, που είναι απαραίτητο για τη νηματοποίηση του μεταξιού, προτάσεις τις οποίες ο Περιφερειάρχης αντιμετώπισε θετικά.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο «Τα Γνάφαλα», όπου εκτίθεται ιδιωτική συλλογή. Η εικόνα για την αξιόλογη παραγωγή μεταξιού στο Σουφλί ολοκληρώθηκε με επισκέψεις στο Μουσείο Μετάξης της Τράπεζας Πειραιώς και στο Αναπινιστήριο. 

Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών

Με σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θεσμοθετείται νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών.
Με το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκεται πλήρης ανατροπή του σημερινού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου κατασκευών, καθώς:
- Καταργούνται οι Πολεοδομίες με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που είχαν σήμερα.
- Συντάσσονται οι μελέτες και εκτελείται το οικοδομικό έργο, με ευθύνη των μηχανικών.
- Γίνεται πλήρης διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και λειτουργίας, των αρχών αδειοδότησης σε Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων και των Ελεγκτών Δόμησης που λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ.
- Εγκρίνεται σε πέντε μέρες η δόμηση από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, με υποβολή του τοπογραφικού και του διαγράμματος κάλυψης.
- Χορηγείται σε δύο μέρες η άδεια δόμησης για έναρξη εργασιών, με την προσκόμιση των υπολοίπων μελετών.

Γιάννης Αγγελάκας : Η παλιά Έλλάδα έχει φύγει από μπροστά μας .

Πώς σου φαίνεται η κατάσταση με τις πλατείες;

Μια χαρά. Φαντάζομαι πως όλοι αυτοί οι «Αγανακτισμένοι», που ήταν απολιτίκ μέχρι πριν από λίγο, είναι οι άνθρωποι ή τα παιδιά των ανθρώπων που είχαν βολευτεί με την ψευτο-ευμάρεια της πασοκικής δεκαετίας του ’90 και των αρχών του 2000. Τώρα βρεθήκανε γυμνοί, οι ψευδαισθήσεις κάηκαν, βρίσκονται τετ α τετ με τον εαυτό τους, οπότε ελπίζω να είναι μια καλή ευκαιρία για αυτοκριτική αλλά και για να καταλάβουν οι σημερινοί πιτσιρικάδες πως μπορούν να στήσουν ένα καινούργιο ήθος, ν’ αποκτήσουν μια νέα πολιτική δράση και ευθύνη μέσα από αυτήν τη συλλογικότητα και να εντοπίσουν τα λάθη που έκαναν οι παλαιότεροι. Υπάρχει μια καινούργια γενιά που έχει την ευκαιρία να σκεφτεί αλλιώς, να δράσει αλλιώς και να προτείνει πράγματα. Σε μια χώρα όπου ο καθένας είχε κλειστεί στο σπίτι του, στην οικογένειά του, στα δάνειά του, στα αυτοκίνητά του και στον καναπέ του, έστω και διά της «βίας» βγήκε στον δρόμο, γιατί τώρα πια δεν έχει τίποτα απ’ αυτά. Το βλέπω με συμπάθεια το κίνημα, αν και πιστεύω ότι θα έπρεπε να είχαμε αντιδράσει πολύ νωρίτερα και όχι όταν φτάσαμε ν’ αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης. Θα πρέπει να είσαι βλάκας για να μην έχεις καταλάβει τι γινόταν τόσο καιρό. Τι διάολο; Έχουμε χάσει τον φυσιογνωμισμό μας; Δεν ξέρουμε ποιοι είναι απατεώνες και υπαλληλάκοι;
Εσύ θα έβλεπες τον εαυτό σου μέσα σ’ ένα γκρουπ ανθρώπων, να πετάει πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς και στη Βουλή;

Έξι χρόνια χωρίς τον Μανόλη Αναγνωστάκη

Υπέρ της τροποποίησης του «Δουβλίνο ΙΙ» το Συμβούλιο της Ευρώπης


Ο κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ» είναι αναποτελεσματικός και πρέπει ν' αλλάξει, αναφέρει σε ψήφισμα της, η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον ευρωπαϊκό κανονισμό βάσει του οποίου επιβάλλεται η επαναπροώθηση προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.
Με άλλο της ψήφισμα, η Ολομέλεια ζήτησε απ' όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν από κοινού την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από τις χώρες της Βορείου Αφρικής προς τις νότιες ακτές της Ευρώπης, που παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση και αναμένεται, σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς, οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη να φθάσουν τους 750.000, μέχρι το τέλος του 2011. 

Κόμβος- φονιάς, δύο ακόμη νεκροί στην παράκαμψη Σουφλίου.Αχτιδική Επιτροπή β. Έβρου του Κ. Κ. Ε. για τα δύο τροχαία…

Δεν υπάρχουν πια λόγια, δεν έχει τέλος η αγανάκτηση. Ακόμη δύο νεκροί προστέθηκαν εχθές το βράδυ στη «λίστα» εκείνων που έπεσαν θύματα στους τραγικούς κόμβους του Σουφλίου.
Πόσοι ακόμη, για να γίνει αντιληπτό ότι οι ισόπεδοι κόμβοι, τόσο στο Σουφλί όσο και στη Νέα Ορεστιάδα, είναι κυριολεκτικά «σκοτώστρες» στο οδικό δίκτυο του νομού Έβρου. Πόσοι νεκροί, για να συγκινηθούν εκείνοι που μόνο κροκοδείλια δάκρυα ξέρουν να ρίχνουν, για να ανακατασκευαστούν οι ισόπεδοι κόμβοι, για να μη βυθίζονται στο πένθος ολόκληρες κοινωνίες;
Με ποια συνείδηση μπορούν και ακούν αυτές τις «μαύρες» ειδήσεις όλοι εκείνοι που άφησαν να γίνουν αυτές οι απαράδεκτες κατασκευές στις εισόδους και εξόδους των δύο πόλεων;
Ας “λογαριαστούν”, λοιπόν, με άλλους δύο νεκρούς, στα δύο χθεσινοβραδινά τροχαία που σημειώθηκαν, στον βόρειο κόμβο Σουφλίου, το πρώτο, στο νότιο κόμβο της πόλης, το δεύτερο. Ποιος “αποφάσισε” ότι, ακόμη, κι αν σημειώνεται “τροχαία παράβαση” το “πρόστιμο” που επιβάλλεται θα πρέπει να είναι η “αφαίρεση ανθρώπινης ζωής”;

Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του τμήματος Αρδανίου – Μάνδρας του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού


Υπογράφηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Ιουνίου 2001 στην Αλεξανδρούπολη, η σύμβαση για την κατασκευή του Τμήματος Αρδανίου - Μάνδρας του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Αρδάνιο - Ορμένιο από την διευθύντρια Εποπτείας Έργων Ανατολικού Τομέα Εγνατίας Οδού ΑΕ, Φανή Αντωνίου και τον εκπρόσωπο της ΑΕΓΕΚ Κώστα Ιωάννου, παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη, της Αντιπεριφειάρχη Έβρου Γεωργίας Νικολάου, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Ούστογλου.
Παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, όπως επίσης οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΠΕ Έβρου Μαρία Γκουγκουσκίδου, Λίτσα Κουκουβέλα και Γιάννης Κανελάκης, όπως επίσης και διευθυντής Περιφερειακής Υπηρεσίας Κομοτηνής της Εγνατίας Οδού Δημήτρης Γεράρδης.
Το συγκεκριμένο έργο (Αρδανίου – Μάνδρας) είναι μήκους 37,5 χλμ και η συγκεκριμένη εργολαβία περιλαμβάνει:
Την κατασκευή δυο οδικών παρακάμψεων οικισμών: Παράκαμψη Προβατώνα, μήκους 3,90 χλμ. και Παράκαμψη Κορνοφωλιάς, μήκους 3,8 χλμ. περίπου.
Την κατασκευή δέκα ανισόπεδων κόμβων (Πέπλου, Θυμαριάς, Προβατώνα,