Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Τοποθέτηση Μαρίας Γκουγκουσκίδου για τα κέντρα κράτησης μεταναστών


«ΟΧΙ στα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών στο Νομό Έβρου»
«ΟΧΙ σε άλλα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ».
Είναι δύο φράσεις που ακούγονται από τα χείλη όλων το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο των κατοίκων, όσο και όλων των θεσμικών φορέων της Περιφέρειάς μας και κυρίως του Νομού μας.

Είναι μία απόφαση που κι εμείς, ως Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, λάβαμε ομόφωνα. Να εκφράσουμε τη σαφή και αδιαπραγμάτευτη αντίρρησή μας στη δημιουργία νέων κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών στην Περιφέρειά μας.
Και είναι αλήθεια ότι είναι από τις λίγες φορές που οι θεσμικοί φορείς του Νομού μας, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, συνεργάζονται και συμπορεύονται σε έναν κοινό αγώνα, αφουγκραζόμενοι την τοπική κοινωνία.
Είναι όμως ανάγκη στα πλαίσια της συμπόρευσης αυτής να μην παραλείψουμε να εκφράσουμε την αφετηρία της απόφασής μας, τον πυρήνα του προβληματισμού και της αντίδρασής μας στην προοπτική δημιουργίας νέων κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών στην Περιφέρειά μας, ακόμη κι αν αυτό μας διαφοροποιεί από φωνές και ενέργειες, που μπορεί να έχουν τον ίδιο στόχο, δεν ξεκινούν όμως από τον ίδιο προβληματισμό μ’ εμάς.

Τοποθέτηση Σ.Βαβία για τα Κέντρα Κράτησης


Τα Κέντρα Κράτησης δεν είναι λύση
αλλά ούτε και η ξενοφοβία και η τυφλή ρατσιστική βία
επιτρέπεται να θεωρούνται απαντήσεις

Η συζήτηση γύρω απο την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα θέτει την περιοχή μας, για ακόμα μια φορά, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πολύς λόγος γίνεται για την δημιουργία νέων δομών κράτησης και φιλοξενίας αλλοδαπών εισερχομένων στην ελληνική και κατά συνέπεια και την ευρωπαική επικράτεια.
Σε ότι αφορά ιδιαιτέρως τον τόπο μας, την Θράκη και συγκεκριμένα την περιοχή του Έβρου, δεχόμαστε παραδοσιακά το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος της διαχείρισης της μετανάστευσης, εξαιτίας της νευραλγικής μας θέσης ως ευρωπαικό κοινό πλέον σύνορο.
Πολλά νέα μέτρα πληροφορούμαστε κατά καιρούς, ότι αναδύονται στην ατζέντα των αρμοδίων κεντρικών οργάνων. Σήμερα φαίνεται, ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσανατολίζεται στην δημιουργία νέων χώρων κράτησης παράνομων μεταναστών στον Έβρο. Στην περιοχή μας δηλαδή, όπου ήδη φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα και από την οποία διέρχεται ο κύριος όγκος αλλοδαπών εισερχομένων στην χώρα.

Κίνημα πολιτών


Ο Δήμαρχός Ορεστιάδας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του φράχτη.


9b12088d9ee500e6.jpg
.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Χρήστο Παπουτσή, μόνον ο δήμαρχος Ορεστιάδας Δημήτρης Μουζάς τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του περίφημου φράχτη, ενώ αντίθετοι ήταν οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός.

 Γι' αυτό και -μετά την ανακοίνωση του ΥΠΡΟΠΟ- υπήρξε «ξεσηκωμός» των περιφερειακών συμβούλων της συμπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) αλλά και των δημοτικών Αρχών των συγκεκριμένων περιοχών, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η παρακάτω ανακοίνωση.

«Ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης και οι παρόντες στην συνάντηση αντιπεριφερειάρχες δε διαφοροποιήθηκαν καθόλου από την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου η οποία εξέφραζε σαφείς αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του».

Σύμφωνα με πηγές της Περιφέρειας ΑΜ&Θ, η συγκεκριμένη ανακοίνωση στην ουσία δυναμίτισε από το πουθενά ένα συναινετικό κλίμα για τα Κέντρα Μεταναστών που δημιουργήθηκε στην περιοχή, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ο υπουργός ΠΡΟΠΟ όχι μόνο συζήτησε με τους τοπικούς φορείς, αλλά και δεσμεύθηκε ότι από εδώ και στο εξής δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια κίνηση αν προηγουμένως δε συνεννοηθεί μαζί τους. Δέσμευση, η οποία στην ουσία αναιρέθηκε με τη συγκεκριμένη ανακοίνωσή.
 
Πηγή: aftodioikisi.gr-e-evros.gr

ΠΡΩΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η 5η ΔΟΣΗ


Προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης. Συγκεκριμένα, η τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες μας, συνδέει στην έκθεσή της την εκταμίευση της πέμπτης δόσης με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα,καθώς (α) είναι σχεδόν βέβαιο ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές το 2012, (β) αναμένει βαθύτερη ύφεση για φέτος (-3,8% του ΑΕΠ) και (γ) πιθανή ανάκαμψη στο τέλος 2012 , όπως μεταδίδει το Reuters.
Τέλος διαπιστώνει «μεταρρυθμιστική κόπωση» από το τέλος του 2010 ενώ προαναγγέλλει επικαιροποίηση του μνημονίου ώστε να περιλαμβάνει δεσμευτικούς τριμηνιαίους στόχους για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.
Ειδικότερα, η έκθεση της τρόικας σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Ημερησία» αναφέρει τα παρακάτω:
  • Το χάσμα ανάμεσα στις προβλέψεις του ελληνικού προϋπολογισμού και το ανώτατο όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος έχει διευρυνθεί επικίνδυνα.
  • Αν δεν ληφθεί περαιτέρω δράση το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα παραμείνει το 2011 στα επίπεδα του 2010, δηλαδή πάνω από το 10% του ΑΕΠ.

Ένας άνεργος σε κάθε οικογένεια


Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το πρωτόγνωρο 16,2% της ανεργίας και η απώλεια 232.617 θέσεων απασχόλησης μέσα σ' έναν χρόνο, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.
Το γεγονός ότι το 42% των νέων και δύο στις δέκα γυναίκες δεν έχουν δουλειά, σημαίνει ότι κάθε ελληνική οικογένεια έχει πλέον έναν άνεργο. Εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα της δυσανάλογα μεγάλης πίεσης που ασκεί η κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα, για την κάλυψη των ελλειμμάτων ενός μεγάλου και σπάταλου κράτους.
Για να υπάρξουν νέες, παραγωγικές θέσεις εργασίας, η Ελλάδα χρειάζεται νέες επενδύσεις και αυτές θα έρθουν μόνο αν προχωρήσουμε τολμηρά και αποτελεσματικά τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της παρέμβασης του κράτους στην οικονομία».

Η πιθανή χρεωκοπία της Ελλάδας και το σχέδιο των Γερμανών


Γράφει ο Επιμηθέας


Η χθεσινή επιστολή του κ. Σόϊμπλε προς την ΕΚΤ, ουσιαστικά αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να συμπαρασύρει ολόκληρη την Ευρωζώνη. Σε αυτό συμπέρασμα κατέληξαν πολλοί αναλυτές και εμπειρογνώμονες όταν έγινε γνωστό ότι η ΕΕ πρότεινε στους ιδιώτες επενδυτές να βοηθήσουν τη χώρα να λύσει τα προβλήματα του δημοσίου χρέους της.
Τα Υπουργεία Οικονομικών των χωρών-μελών της ΕΕ πρότειναν στις ιδιωτικές τράπεζες- κατόχους των ελληνικών κρατικών ομολόγων να τα ανταλλάξουν με τα λεγόμενα μακροπρόθεσμα χρεόγραφα πολυετούς απόσβεσης ως 7 χρόνια. Τέτοια πληρωμή με δόσεις θα δώσει στην Ελλάδα επιπρόσθετα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξάλειψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού της. Σε περίπτωση που οι επενδυτές δεν θα επιδείξουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για αυτή την πρόταση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να πάρει έκτακτα μέτρα. Θα πάψει π.χ., να δέχεται ως ενέχυρο τα παλιά ομόλογα και θα δέχεται μόνο τα νέα. Το ίδιο το γεγονός της προσφυγής στις ιδιωτικές τράπεζες και ο σκληρός τόνος των μέτρων που παίρνονται δείχνουν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας έχει αρχίσει πια και απλώς δεν έχει κατοχυρωθεί νομικά. Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε ο αναλυτής της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων "Capital" Φιόντορ Ναούμοφ.