Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

Ντ. Μπακογιάννη: «Όχι στην αύξηση της φορολογίας, ναι στη μείωση του κράτους»

Μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχα μια αναλυτική συζήτηση με τον κύριο πρωθυπουργό για την πορεία της οικονομίας, την πορεία της Ελλάδας που όπως ξέρετε βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της. Κατέθεσα τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας, οι οποίες είναι ότι η Δημοκρατική Συμμαχία συναινεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους. Το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας είναι το μεγάλο κράτος μας, του οποίου πρέπει να μειωθεί το λειτουργικό κόστος και πρέπει να μειωθεί πάραυτα.
Δεν συμφωνούμε στα θέματα της φορολογίας, διότι πιστεύουμε ότι μία διαφορετική φορολογική πολιτική η οποία δεν επιβαρύνει και δεν εξοντώνει του Έλληνες, θα έχει περισσότερα έσοδα και θα είναι πιο αποτελεσματική.

Ημερίδα για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της Μακεδονίας και της Θράκης


Οι προοπτικές αξιοποίησης των ορυκτών πόρων στην Μακεδονία και τη Θράκη εξετάστηκαν στη διάρκειας ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα στη Δράμα, η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης.
Στο χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Θύμιος Σώκος, τόνισε ότι «η λατομική και εξορυκτική δραστηριότητα στην Μακεδονία και τη Θράκη αποτελεί σημαντικό παραγωγικό κεφάλαιο, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τομέα της μεταποίησης». Χαρακτήρισε τη σημερινή ημερίδα ως το πρώτο μεγάλο βήμα ενός αναγκαίου και ουσιαστικού διαλόγου χωρίς εμμονές, αγκυλώσεις και δοξασίες που θα έχει ως στόχο την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, που αποτελεί ευλογία για την περιοχή, προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Στα 4.800.000 ευρώ το κόστος του φράχτη στον 'Εβρο


Μετά από σχετική ερώτηση των βουλετών του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρη και Αδ. Γεωργιάδη διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του φράχτη στον Έβρο, ύψους 4.800.000 ευρώ.
Όπως προκύπτει από το έγγραφό που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, "κατόπιν πλήρους αξιολόγησης των τοπικών δεδομένων, καθορίστηκε ο πλέον κατάλληλος τύπος τεχνικού εμποδίου και εν συνεχεία ολοκληρώθηκε από το προσωπικό της αρμόδιας υπηρεσίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Τεχνικών), η σύνταξη της τεχνικής περιγραφής και ενδεικτικός προϋπολογισμός ύψους 4.800.000 ευρώ του φράχτη που θα κατασκευαστεί".

Εκρηκτικές οι διαστάσεις του μεταναστευτικού στον Εβρο. Η Περιφέρεια παραμένει απαθής θεατής της οδυνηρής κατάστασης .

Το ζήτημα των παράνομων μεταναστών και η ασφυξία που προκαλούν οι μεταναστευτικές ροές στην Περιφέρειά μας, συζητιούνται  εδώ και χρόνια. Παραμένουν ένα εκρηκτικό πρόβλημα ..
Οι κοινωνίες των διασυνοριακών περιοχών, ιδίως του Έβρου  έχουν φθάσει στην κυριολεξία στα όριά τους, όσο αφορά την πολλαπλή επιβάρυνση της ζωής τους και της περιοχής από το ανεξέλεγκτο πρόβλημα. Τη ίδια στιγμή  οι συζητήσεις, οι θεωρίες και τα σχέδια επί χάρτου συνεχίζονται. Η ανυπαρξία καθαρών στόχων, η έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων, το   προκλητικά άστοχο σύστημα διαχείρισης  αιτημάτων πολιτικού ασύλου, η αδυναμία επαρκούς αποτροπής , έλκουν-δυστυχώς- τους μετανάστες. Οι Αρχές, πληροφορούμαστε, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στο ασφυκτικό βάρος των αλλεπάλληλων ροών, αφήνουν ,μετά τα κέντρα κράτησης, ελεύθερους και  μετανάστες που δεν έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση ασύλου, δίνοντάς τους ένα αμετάφραστο, σπάνια μεταφρασμένο έγγραφο, το οποίο τους καλεί να εγκαταλείψουν την χώρα εντός 30 ημερών!!. Έτσι τα πράγματα χειροτερεύουν. Η  ασφάλεια των πολιτών , η ελευθερία κινήσεως, η περιουσία, η  συνολική εικόνα της περιοχής είναι έρμαιο των μεταναστευτικών ρευμάτων και εντάσεων. Μέτρα ακούμε, μέτρα δεν 

Για την εξασφάλιση της 5ης δόσης αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα:

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα:

1. Μείωση μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο για εξοικονόμηση 550 εκατ. ευρώ.
Προβλέπεται μείωση του αριθμού συμβασιούχων με τη μη ανανέωση των συμβάσεων. Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή η αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης, η αύξηση ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα και ενεργοποιείται η δυνατότητα μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο.

2. Εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για 380 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση αποφάσισε την θέσπιση εισφοράς «υπέρ ανεργίας» στο Δημόσιο, δηλαδή την περικοπή μισθών κατά ένα ποσοστό για την πληρωμή των επιδομάτων ανεργίας και την στήριξη των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Για την ίδιο σκοπό αυξάνεται και η «εισφορά υπέρ ανεργίας» στον ιδιωτικό τομέα.

3. Καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων, για εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ. Ερωτηματικό οι απολύσεις.
Το μέτρο περιλαμβάνει την άμεση κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί αν θα γίνουν απολύσεις ή μετατάξεις μέσω ΑΣΕΠ των υπαλλήλων σε φορείς που καταργούνται. Παραλλήλως προωθείται η μείωση δαπανών σε ΔΕΚΟ, σε φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης, και η μείωση επιχορήγησης σε απομακρυσμένες περιοχές, δηλαδή οι πρόσθετες ενισχύσεις σε όσους υπηρετούν σε απομακρυσμένες υπηρεσίες.

Riomaggiore: το πολύχρωμο χωριό της Ιταλίας


Το Riomaggiore βρίσκεται στη βορειοδυτική Ιταλία και είναι μία από τις πιο όμορφες περιοχές στη χώρα. Το χωριό βρίσκεται εκεί από τον 13ο αιώνα και είναι γνωστό για τον έντονα ιστορικό του χαρακτήρα και το κρασί που παράγεται εκεί.
Το χωριό έχει πολύχρωμα σπίτια (το σήμα κατατεθέν του), υπέροχα γραφικά στενάκια με θέα στη θάλασσα και αποτελεί έναν από τους καλύτερους προορισμούς για όποιον βρεθεί στην Ιταλία. Εστιατόρια, μπαρ και μαγαζιά βρίσκονται στο κέντρο του, και συγκεκριμένα στη Via Colombo. Κάθε χρόνο εκατοντάδες τουρίστες πηγαίνουν στο Riomaggiore για να φωτογραφίσουν τα πολύχρωμα σπίτια του, να κάνουν βόλτα με τα καραβάκια και να αγοράσουν το διάσημο κρασί του.

Riomaggiore Timelaps from Martino Buzzi on Vimeo.

Επιτυχής η παρουσία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στο 2ο Agro Quality Festival


Ιδιαίτερα επιτυχής κρίθηκε η παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στο «2ο Agro Quality Festival», που πραγματοποιήθηκε στην «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι στις 13, 14 και 15 Μαΐου. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας στην έκθεση ήταν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Ούστογλου, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της όλης προσπάθειας. Ανάμεσα στους επισκέπτες του περιπτέρου ήταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης που γνώριζε αρκετά από τα προϊόντα μέσα από το γνωστό «καλάθι της περιφέρειας», ενώ το «παρών» στην έκθεση έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος έκανε τα  εγκαίνια.
Στόχος της έκθεσης ήταν η προβολή των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων μέσα από τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Στο 2ο Agroquality Festival παρουσιάστηκαν προϊόντα υψηλών προδιαγραφών που αποτελούν έξοχους «πρεσβευτές» της ντόπιας παράδοσης και του πολιτισμού.
Στο περίπτερο της ΠΑΜ-Θ συμμετείχαν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον διατροφικό τομέα από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης όπως επίσης και το Επιμελητήριο Καβάλας. Παρουσιάστηκαν κρασιά, μέλι, μύρτιλα, σπαράγγι, γαλακτοκομικά προϊόντα, καβουρμάς, λάδι και ελιές, πατάτες,  καθώς και μεταξωτά Σουφλίου. Επίσης έλαβαν μέρος οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί της Περιφέρειας με παραδοσιακά διατροφικά προϊόντα, όπως είναι τα ζυμαρικά, οι μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού και τα λικέρ.
Πολλοί επιχειρηματίες που επισκέφθηκαν το περίπτερο της ΠΑΜ-Θ έδειξαν αυξημένο ενδιαφέρον για τα αξιόλογα προϊόντα της περιοχής. 

«Κύριε δήμαρχε η αυθαιρεσία και η παρανομία της “ξαπλώστρας” θα συνεχισθεί και φέτος; ;;»


 Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Έβρου 
Διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο (εφ. Έθνος 21-5-2011) ότι «τέλος στην αυθαιρεσία ιδιωτών βάζει ο Άρειος Πάγος» και πως δυναμικές παρεμβάσεις των εισαγγελικών αρχών στις παραλίες της χώρας, ώστε να μην αποκλείεται παράνομα από ιδιώτες ολόκληρος ο αιγιαλός, προανήγγειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες. Ο κος Ιω. Τέντες υπογράμμισε (σύμφωνα με τα δημοσιεύματα) ιδιαίτερα τα προβλήματα που δημιουργούνται από συχνές παραβιάσεις (αποτελούν πλέον κανόνα) από πλευράς ιδιωτών (που έχουν πάρει από δήμους την εκμετάλλευση αιγιαλού) της ρητής απαγόρευσης να μεταβάλλεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του αιγιαλού με τη χρήση και εκμετάλλευσή του. Χαρακτήρισε παράνομη τη γνωστή τάση ιδιωτών-εκμεταλλευτών έκτασης αιγιαλού, να καταλαμβάνουν εκ των προτέρων και συχνά με μόνιμες εγκαταστάσεις ολόκληρο τον αιγιαλό, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, σκάφη κ.λπ., με τρόπο που να αποκλείει εντελώς μέρος του κοινού (που δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει με αντάλλαγμα τις υπηρεσίες αυτές) από την απόλαυση του κοινόχρηστου αγαθού.

Στο παρελθόν η ΕΠΚΕ δεχόταν βροχή καταγγελιών για την αυθαιρεσία και παρανομία που επικρατούσε, ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο στις κακώς εννοούμενες οργανωμένες  παραλίες του νομού Έβρου, όπου εμφανιζόταν ολόκληρα μαγαζιά κτισμένα στην άμμο και όπου τα έως 500τμ παραλίας κάθε επιχείρησης γινόταν  στρέμματα, και η ξαπλώστρες και οι ομπρέλες ήταν στην κυριολεξία στημένες και τοποθετημένες και μέσα στο νερό!!!

Aποφάσεις που ελήφθησαν στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο


Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε σήμερα για την συνεχιζόμενη αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και την πορεία προετοιμασίας του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου ενόψει της οριστικοποίησής του και κατάθεσης στη Βουλή.
Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία είναι αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί χωρίς αμφιταλαντεύσεις και να επιταχυνθεί η πορεία που έχουμε χαράξει για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση: οι πολιτικές για τη μείωση των ελλειμμάτων και τον έλεγχο του δημοσίου χρέους, και οι μεγάλες αλλαγές στις δομές του κράτους και της οικονομίας που φέρνουν επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη. Αυτή είναι η προσπάθεια για την αξιοπιστία, την αξιοπρέπεια και την διάσωση της οικονομίας και της χώρας μας. Είναι μια προσπάθεια για να μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε μπροστά μας ένα μέλλον με προοπτική.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:
Την άμεση υιοθέτηση επιπρόσθετων παρεμβάσεων για το 2011 ύψους άνω των 6 δις Ευρώ ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους και να δημιουργήσουμε ταχύτερα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι συγκεκριμένες αυτές παρεμβάσεις θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.