Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Σύσκεψη στο Διδυμότειχο για την "μη" δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών .

Παρά τη μικρή συμμετοχή πολιτών (λόγω και της έλλειψης χρόνου προετοιμασίας) στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για δημιουργία νέων κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών, φάνηκε ξεκάθαρα η αντίθεση της κοινωνίας του Έβρου. Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και απλοί πολίτες δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις προκειμένου να μην προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Αν και η πρώτη συνέλευση διοργανώθηκε από το δήμο Διδυμοτείχου και αφορούσε το κέντρο της Καρωτής, σύντομα από τη συζήτηση προέκυψε η ανάγκη κοινής αντίδρασης από τους Εβρίτες. Ήδη σχεδιάζεται να δημιουργηθεί επιτροπή η οποίο θα σχεδιάσει και τους τρόπους αντίδρασης. Στη Θράκη σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτης θα δημιουργηθούν κέντρα κράτησης στην Καρωτή, σε νέο χώρο στο Φυλάκιο και στη Βένα.
http://www.thrakinea.gr

Καταργούνται 73 φορείς του Δημοσίου - 'Ολη η λίστα - Υπο αξιολόγηση οι υπάλληλοι
Τον Ιούνιο κατατίθεται στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών το νομοσχέδιο με 73 οργανισμούς του δημοσίου που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους η ρύθμιση έρχεται μαζί με το νομοσχέδιο για το πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων και τις διατάξεις που αφορούν την υπαγωγή στο ΑΣΕΠ των μετατάξεων από τον ευρύτερο στον στενό δημόσιο τομέα.

Έτσι το πλεονάζον προσωπικό των οργανισμών που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν θα περάσει από την “κρησάρα” του ΑΣΕΠ και όσοι απορριφθούν θα πάρουν το δρόμο για το σπίτι τους.

Αναλυτικά σύμφωνα με το Έθνος:
καταργούνται οι οργανισμοί:

Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής
Εθνικός Οργανισμός Έρευνας και Τεχνολογίας
Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων
Σταθμός Ελέγχου Κάπρων
Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού
Έργο Πολιτών
Εθνικό Στάδιο Νέας Ιωνίας Βόλου
Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ιππασία

Ασθενής θεραπεύθηκε πλήρως από το AIDS


Σύμφωνα με δημοσιεύματα επιστημονικών περιοδικών, ο 45χρονος Αμερικανός Τίμοθι Ρέι Μπράουν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να θεραπευθεί από το AIDS. Η επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για θαύμα, αν και διατηρούνται επιφυλάξεις σχετικά με το αν έχει θεραπευτεί πλήρως από την ασθένεια αυτή.
Ο Μπράουν, γνωστός και ως ο «Βερολινέζος ασθενής» επειδή κατοικεί στο Βερολίνο, προσβλήθηκε από τον ιό HIV το 1995, ενώ το 2006 προσβλήθηκε από λευχαιμία. Αργότερα, δέχτηκε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από δότη με ανοσία στον ιό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ίαση έχει επιτευχθεί χάρη στη μεταμόσχευση.
Το γεγονός αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά την ασθένεια, καθώς μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία 33 εκατ. ανθρώπων που πάσχουν από αυτή.

Οι λέξεις της εβδομάδας: Δεξιά και Αριστερά


24grammata.com/ από τη ζωή των λέξεων
Η ιστορία των λέξεων: Δεξιά και Αριστερά
γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Δεξιά
Μία από τις πιο ταλαιπωρημένες λέξεις του ευρωπαϊκού, και όχι μόνο,  λεξιλογίου είναι η λέξη “δεξιός”. Το ταξίδι της ξεκινά, ήδη, από την Μυκηναϊκή εποχή με το ανθρωπωνύμιο de-ki-si-wo > δεξιός > Λατ.: dexter… Η λέξη δεξιός, ήδη από την εποχή του Ομήρου, προσδιόριζε τον “ικανό”, τον “δυνατό”. Γι αυτό και δεξιά άκρα (χέρι, πόδι) ονομάστηκαν εκείνα τα μέρη του σώματος, που στην πλειονότητα των ανθρώπων, είναι πιο “ικανά”, “επιδέξια”. Έτσι το δεξιό (ικανό) χέρι προσδιόρισε και οτιδήποτε βρίσκεται στην ίδια πλευρά: π.χ. “στροφή προς τα δεξιά”. Αρχικά, η λέξη “αδέξιος” δήλωνε τον αριστερόχειρα , αλλά ήδη από την εποχή του Λουκιανού απαντάται με τη σημερινή σημασία: “ο στερούμενος επιδεξιότητας”.  Στην ίδια οικογένεια ανήκουν: αδέξιος, δεξιοτέχνης (: ο εκτελών κάτι με ικανότητα), αμφιδέξιος (: ο έχων τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα δυο χέρια ή πόδια με την ίδια επιδεξιότητα)
Αριστερά
Για να μην αδικηθεί το αριστερό χέρι, αφού όλα τα “καλά” ήταν για το δεξιό χρησιμοποίησαν λέξεις με θετική σημασία (ευφημισμός). Το αποκάλεσαν, δηλαδή, άριστο> αριστερό. Στην αρχαία ελληνική, μάλιστα, ονομαζόταν και “ευώνυμο” (ευ+όνομα > “καλονόματο”). Οι Αρχαίοι χρησιμοποίησαν με τη σημασία του αριστερός και το “σκαιός”
Στους νεότερους χρόνους από τη λέξη “ζαβός” (: τρελός, μαινόμενος) σχηματίστηκαν οι λέξεις ζαβρός> ζαρβός> ζερβός (με την οποία αντικατέστησαν τη σημασία του αδέξιος και προσδιόρισαν το αριστερό χέρι)
Πολιτικοί όροι
Οι λέξεις Δεξιά και Αριστερά, ως πολιτικοί όροι, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις 11/9/1789 στη Γαλλική εθνοσυνέλευση. Κατά τη διάρκεια της συνταγματικής Συνελεύσεως οι συντηρητικοί και μοναρχικοί εκπρόσωποι κατέλαβαν τη δεξιά πλευρά (ως προς το Προεδρείο) της αίθουσας. Αντίθετα οι προοδευτικοί/ριζοσπαστικοί κατέλαβαν την αριστερή. Από τότε οι όροι Δεξιά και Αριστερά μπήκαν στο πολιτικό μας λεξιλόγιο και όλοι προσπαθούν να καταλάβουν, σήμερα, ποιος είναι ο, πραγματικά, ο Δεξιός και ποιος ο Αριστερός

Τάδε έφη... Γιάννης Αγγελάκας"Μακάρι να πτωχεύσουμε. Είναι μια ευκαιρία να μηδενίσουμε το κοντέρ. 
Να ξυπνήσουν μέσα μας αντανακλαστικά, να ζητήσουμε άλλους πολιτικούς, άλλο ήθος, άλλη Βουλή."

"Ας ξυπνήσει λίγο και η αλληλεγγύη μας. Πιστεύω ότι εμείς θα βρίσκαμε τον τρόπο να σταθούμε στα πόδια μας. Θα στήριζε ο ένας τον άλλον. Τη μεγαλύτερη ζημιά θα την πάθαιναν οι τράπεζες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα τζάκια –όλοι αυτοί που μας κυβερνάνε. Τον εαυτό τους τρέχουν να σώσουν τώρα, όχι εμάς."

"Μα ναι, έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν. Αυτό είναι σίγουρο. Είμαστε μια κοινωνία ηλίθια, ατομιστική και μισαλλόδοξη. Ο καθένας το αμάξι του, το παιδί του, τις δουλειές του, την πάρτη του… Δε λειτουργεί έτσι ρε παιδιά! Πρέπει να φτάσουμε στον γκρεμό για να το καταλάβουμε; …Σκέφτομαι καμιά φορά πόσο υποκριτής είναι ο λαός. Ας πούμε, όλη η Ελλάδα ξέρει ότι ο τάδε πρωθυπουργός ή ο τάδε δήμαρχος είναι ομοφυλόφιλος. Το συζητάνε στα σπίτια, στα καφενεία, παντού. Εάν όμως ο τάδε δήμαρχος ή ο τάδε πρωθυπουργός έβγαινε και έλεγε ότι «ναι, είμαι ομοφυλόφιλος», την άλλη μέρα θα είχε εξαφανιστεί από το πολιτικό σύστημα. Κανείς δε θα τον ψήφιζε. Μπορεί να είναι μια λεπτομέρεια λίγο πιπεράτη αυτό που λέω, αλλά δείχνει την υποκρισία μας."

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ, ΑΜΗΧΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΗΜΠΟΡΟΙ ...


Γράφει ο ΕπιμηθέαςΚάνεις πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η χώρα διέρχεται τον κρισιμότερο μήνα των τελευταίων ετών, μετά την μεταπολίτευση. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει την δυνατότητα να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας και να βάλει τις βάσεις για την εξυγίανση της οικονομίας. Οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι και δυστυχώς η ευθύνη γι' αυτό είναι αποκλειστικά δική της. Η νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, κατά τρεις βαθμίδες, έχει ως συνέπεια οι τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου να κατατάσσονται σε κατηγορία (Β+), χαμηλότερη και από τα λεγόμενα «σκουπίδια».
Είναι σαφές πλέον από τα γεγονότα ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, της αγοράς και του συνόλου των ευρωπαϊκών κρατών. Η παταγώδης αποτυχία του μνημονίου είναι δεδομένη και ομολογείται ανοιχτά ακόμη και από μέλη της κυβέρνησης. Τον τελευταίο δε καιρό, οι κυβερνώντες δείχνουν αναποφάσιστοι, αμήχανοι και ανήμποροι να αποτρέψουν το «μοιραίο».