Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ δυτικά της Τουρκίας

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ όπου έπληξε την Τουρκία δυτικά . Αισθητός και στον Έβρο . 
Με δεύτερο σεισμό λίγο αργότερα στο ίδιο σημείο μεγέθους 4,6 Ρίχτερ .


Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην πόλη Σιμάβ, 80 χιλιόμετρα δυτικά – νοτιοδυτικά της επαρχίας Κιουτάχεια στην βορειοδυτική Τουρκία. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες.
http://www.emsc-csem.org
skai.gr
souflievros

Πού δημιουργούνται τα πρώτα 14 κέντρα κράτησης και πρώτης υποδοχής για τους μετανάστεςΤα πρώτα 14 κέντρα κράτησης και κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών δημιουργούνται με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή.
Τα κέντρα, που θα λειτουργούν με σύγχρονες προδιαγραφές και με μέτρα ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας, είναι τα εξής:
 • Λακωνία, Σπάρτη - Κέντρο Κράτησης
 • Χίος, Μερσινίδι - Κέντρο Κράτησης
 • Σάμος, Βαθύ - Κέντρο Πρώτης Υποδοχής
 • Αμυγδαλέζα - Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Ανηλίκων
 • Ελληνικό, τα παλαιά κρατητήρια - Κέντρο Κράτησης
 • Ελληνικό, τα νέα κρατητήρια - Κέντρο Πρώτης Υποδοχής
 • Μονάδα Πέτρου Ράλλη - Κέντρο Κράτησης
 • Ασπρόπυργος - Κέντρο Κράτησης
 • Ροδόπη, Βένα - Κέντρο Κράτησης
 • Έβρος, Φυλάκιο - Κέντρο Κράτησης. Επίσης, αξιοποιείται παρακείμενη δημόσια έκταση για την εγκατάσταση λυόμενων κατασκευών που θα χρησιμοποιηθούν ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.
 • Θεσπρωτία , εξετάζονται τρεις προτάσεις ιδιωτών για Κέντρο Κράτησης, εκτός της πόλης της Ηγουμενίτσας.
 • Αιτωλοακαρνανία, Στάνος, στρατόπεδο Ψαρογιάννη - Κέντρο Κράτησης.
 • Έβρος, Καρωτή, πρώην στρατόπεδο Φιλιρίδη - Κέντρο Κράτησης.
 • Ορεστιάδα, εξετάζεται πρόταση ιδιώτη με στόχο τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου, όπου θα συστεγάζονται Υπηρεσία Ασύλου, Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, Διοίκηση του Frontex , οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας.
Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και όπως ανακοίνωσε η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, θα δοθούν κίνητρα για έργα υποδομής στις περιοχές, με χρηματοδότηση είτε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλοντος είτε από το Πράσινο Ταμείο.

http://www.agelioforos.gr

Έκκληση Ν. Μπακογιάννη για εθνική συνεννόηση

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Όταν πριν από έναν χρόνο μίλησα για πρώτη φορά για ανάγκη εθνικής συνεννόησης μπροστά στη μεγάλη κρίση την οποία περνάει ο ελληνικός λαός, χλευάστηκα και λοιδορήθηκα. Η χώρα έχει και κυβέρνηση και αντιπολίτευση και οι δύο όμως είναι κατώτεροι των προσδοκιών, εάν δεν συνειδητοποιήσουν ότι αυτό το οποίο απαιτεί ο ελληνικός λαός είναι εθνική συνεννόηση για την έξοδο από την κρίση.
Εάν τώρα, μπροστά στο χείλος του γκρεμού, οι κομματικές δυνάμεις εξακολουθούν και φορούν κομματικά φίλτρα και παραμορφωτικούς φακούς, τότε η χώρα θα οδηγηθεί μετά βεβαιότητας σε απόλυτο αδιέξοδο.
Κάνω μία ύστατη έκκληση να μην πέσουμε και στην παγίδα της αντιευρωπαϊκής λογικής και χάσουμε το μοναδικό στήριγμα το οποίο η Ελλάδα έχει σήμερα. Η έκκλησή μου απευθύνεται στα κόμματα, τους πολιτικούς αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνονται που βρισκόμαστε σήμερα».

Manifesto για πραγματική δημοκρατία στην Ισπανία

toma la calle
toma la calle 15-05-2011
Στο άρθρο αυτό μεταφράζουμε και αναδημοσιεύουμε από την ισπανόφωνη ιστοσελίδα http://democraciarealya.es το μανιφέστο πολιτών ενάντια στο πολιτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η διατύπωση του μανιφέστο είναι ενωτική, αφήνοντας στην άκρη ιδεολογίες, κομματικές ταμπέλες, θρησκείες, και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που ζουν στην Ισπανία. Ανάλογο μανιφέστο έχει δημοσιευθεί και από πολίτες της Πορτογαλίας.

Είμαστε απλοί άνθρωποι
. Είμαστε σαν εσάς: τους ανθρώπους, που ξυπνούν κάθε πρωί για να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να βρουν δουλειά, άνθρωποι που έχουν οικογένεια και φίλους. Οι άνθρωποι, που δουλεύουν σκληρά κάθε ημέρα για να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον για τους γύρω τους.
Μερικοί από μας θεωρούνται προοδευτικοί, άλλοι συντηρητικοί. Μερικοί από εμάς πιστεύουν στο Θεό, μερικοί όχι. Μερικοί από εμάς έχουν σαφώς καθορισμένες ιδεολογίες, άλλοι είναι απολιτίκ, αλλά είμαστε όλοι ανήσυχοι και εξοργισμένοι για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές που βλέπουμε γύρω μας: τη διαφθορά ανάμεσα σε πολιτικούς, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, αφήνοντας μας αβοήθητους, χωρίς φωνή.

«ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ , και ΕΛΒΙΖ: Ανησυχούμε έντονα για το μέλλον.»

«ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ , και ΕΛΒΙΖ:  Ανησυχούμε έντονα για το μέλλον.»
 Με βαθύτατη ανησυχία παρακολουθούμε τις νέες αποφάσεις,  μνημονιακού χαρακτήρα, των ΓΣ της ΑΤΕ, για τις επιχειρήσεις  της ΕΒΖ, της  ΣΕΚΑΠ και  της ΕΛΒΙΖ.  Ανησυχούμε για τις  θέσεις εμπλεκομένων που δεν   έχουν ορθολογισμό  ,που δυστυχώς  δημιουργούν συνθήκες απαξίωσης και καθιστούν ακόμη πιο αβέβαιο το μέλλον των επιχειρήσεων . Η αγωνία μας ,όπως και της κοινωνίας και των εργαζομένων, για το μέλλον του Ζαχαρουργείου της Ορεστιάδας αλλά και το μέλλον αυτού της Ξάνθης, της ΕΛΒΙΖ  και της ΣΕΚΑΠ πηγάζει από το ομιχλώδες των επιλογών που σε συνδυασμό με τον χρόνο επιδεινώνουν ολοένα και περισσότερο την κατάστασή τους. Οι υπεύθυνοι για την πορεία τους έχουν πολλαπλές ευθύνες , ακόμη και για την συνεχιζόμενη απαξίωσή τους. Οι επιχειρήσεις πρέπει να διατηρηθούν ισχυρές και ανταγωνιστικές, για να συνεισφέρουν στην οικονομία της περιοχής και στην απασχόληση.
Εκ μέρους του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης «Περιφερειακή Αναγέννηση» ο Γιώργος Παυλίδης τονίζει:
«Ανησυχούμε έντονα.. Όσοι έχουν τις ευθύνες ας ενεργήσουν έγκαιρα. Αντί για λύσεις παρακολουθούμε επικοινωνιακούς ανταγωνισμούς, προσωπικές πολιτικές και μη υπεύθυνες στάσεις. Όλα έχουν ονοματεπώνυμο. Όχι μόνον δεν κινείται τίποτε αλλά  χάνουμε και  αυτά που έχουμε. Καθαρά πηγαίνουμε πίσω. Η τοπική  «κυβέρνηση», η περιφέρεια είναι εδώ;    Που βρίσκεται; Τι έγινε η περιβόητη κάθοδος στην Αθήνα για λύσεις;;; Τι κάνει για τον τόπο, εκτός από το να μοιρολογεί στα πλήγματα;»

Οι προκλήσεις στον χώρο της Αναισθησιολογίας


Διακόσες εξήντα χιλιάδες επτακόσες πενήντα πέντε(260.755) χειρουργικές επεμβάσεις με γενική η περιοχική αναισθησία από 583 ειδικευμένους αναισθησιολόγους διενεργούνται ετησίως σε 74 κρατικά νοσοκομεία της χώρα μας, σε σύνολο 100 νοσοκομείων, ενώ 169 οργανικές θέσεις είναι κενές σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης που διερεύνησε θέματα «Ασφάλειας των Αναισθησιολογικών Τμημάτων» των κρατικών νοσοκομείων ,από πλευράς λειτουργίας, ιατρικής και νοσηλευτικής στελέχωσης και εξοπλισμού, τα οποία παρουσιάστηκαν στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο  Αναισθησιολογίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα  στην Αλεξανδρούπολη.
Μιλώντας στην ΕΡΑ της Νέας Ορεστιάδας, η  καθηγήτρια  στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου κ Ελένη Ασκητοπούλου σημείωσε ότι, «αυτό το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι 85 από αυτές τις θέσεις ανήκουν στα 21 μεγάλα νοσοκομεία στα οποία εκτελείται περίπου το 60% αυτών των επεμβάσεων. Αυτό συνεπάγεται να εργάζονται  αυτοί οι γιατροί πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου τους και περισσότερες ώρες από την πλειοψηφία των ειδικευόμενων γιατρών άλλων ειδικοτήτων.»

Στις 27 και 28 Μαΐου το 2ο Οικονομικό φόρουμ της Θράκης…


Τα αίτια της κρίσης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα  θα συζητήσουν κορυφαίοι εκπρόσωποι ξένων και ελληνικών τραπεζών, εθνικών οικονομικών αρχών αλλά και πολιτικοί στην διάρκεια του δεύτερου   Economic Forum of Thrace που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη. 

«Το δυναμικό της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού»


Σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ
και το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη


Τον Έβρο επισκέφθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 αντιπροσωπεία της Ελληνογερμανικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής, έπειτα από πρόσκληση της Βουλής των Ελλήνων. Στην Αλεξανδρούπολη την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν εκ μέρους του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης και η Αντιπεριφερειάχης Έβρου Γεωργία Νικολάου.
Η επίσκεψη αποσκοπεί πρωτίστως στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας και αποτελεί συνέχεια μιας σειράς εντατικών επαφών που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες μεταξύ εκπροσώπων των δύο κρατών με στόχο την ανανέωση και ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής, διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το γενικό προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σύσκεψη, με θέμα «Το δυναμικό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού», στο ξενοδοχείο «Θράκη Παλλάς».