Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

Τσερνόμπιλ : 26 Απριλίου του 1986
   Ήταν ακριβώς πριν από 25 χρόνια, στη 1:23:58 της 26ης Απριλίου του 1986, όταν μια σειρά εκρήξεων στον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού μπλοκ στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, στην τότε Σοβιετική Ένωση, προκάλεσε αυτό που μετέπειτα χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του 20ου αιώνα.

    Η είδηση "ταξίδεψε" με ταχύτητα φωτός, μέσα από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς δέκτες, σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας πανικό, ατελείωτες συζητήσεις για το κατά πόσο το ατύχημα αφορά και μπορεί να επηρεάσει και τη δική μας επικράτεια και προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι.

    Τότε, πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για μια "σοβιετική Πομπηία"- και όχι άδικα. Η φοβερή αυτή καταστροφή, στις παλαιότερες γενιές αναμόχλευσε μνήμες της τραγωδίας της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και στις νεότερες έσπειρε τον πανικό και την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.

Τελικά η ΝΔ δεν θα μας σώσει από την κρίση … μας έσωσε ήδη, σύμφωνα με τον Ευριπίδη!

Ο γραμματέας προγράμματος της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε ότι «η στροφή που έκανε η κ. Μέρκελ, όσον αφορά τη στήριξη της Ελλάδας, δικό μας επίτευγμα ήταν».
«Οι επαφές που έκανε ο κ. Σαμαράς, και με τον κ. Γιουνκέρ και με τον κ. Μαρτένς το τελευταίο διάστημα, επηρέασαν θετικά για τα συμφέροντα της Ελλάδας» δήλωσε στο «Ράδιο 9». «Είναι πολλά πράγματα στην πολιτική που γίνονται και δεν λέγονται για να μην τορπιλιστούν κατά την εφαρμογή τους στην πράξη», είπε ο βουλευτής Ροδόπης.
Όμως, στην κρίσιμη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον Μάρτιο, στην οποία συζητήθηκε και το ελληνικό χρέος,
η Μέρκελ αρνήθηκε να δει τον Σαμαρά, όπως και πολλούς άλλους ηγέτες. Αλλά αυτό είναι... λεπτομέρεια, όταν θέλει κάποιος να πει καλά λόγια για τον αρχηγό.
http://piazzadelpopolo.blogspot.com
 

Εκτός προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» αρκετοί κάτοικοι του Νομού Έβρου.

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», όπου αρκετοί κάτοικοι του Νομού Έβρου δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, επειδή δεν υπάρχουν τα αρχεία με τις οικοδομικές άδειες κτιρίων τους, που είχαν εκδοθεί από τους Σταθμούς Χωροφυλακής της περιοχής κατά την περίοδο 1955-1970.

Στην  ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Είναι προφανές ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητούμενα της ενεργειακής πολίτικης της χώρας είναι η βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των υφισταμένων κτιρίων. Το ζητούμενο αυτό είναι και πρωταρχικός στόχος της Οδηγίας 2002/91/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αλλά και της μεταφοράς της στην εθνική νομοθεσία με τον νόμο Ν3661/08 για τα «Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και άλλες διατάξεις».

Να τα βλέπουν αυτά oi Δήμαρχοι του Έβρου...: Νέος βρεφονηπιακός σταθμός με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ


Πρέβεζα: Νέος βρεφονηπιακός σταθμός με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
Υπεγράφη μεταξύ του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαίλη και της αναδόχου εταιρίας η σύμβαση κατασκευής του Βρεφονηπιακού Σταθμού ο οποίος θα ανεγερθεί στην περιοχή του Υδατόπυργου παρέχοντας υπηρεσίες ολοκληρωμένης φροντίδας στα νήπια αλλά και ουσιαστική υποστήριξη στους εργαζόμενους γονείς της πόλης .
Η δημοπράτηση του κτιρίου έγινε το Νοέμβριο του 2010 και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2.700.000 χιλ.ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για ένα βιοκλιματικό κτίριο με τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούν να φιλοξενήσουν 28 βρέφη και 100 νήπια.
Την μελέτη για την κατασκευή του κτιρίου εκπόνησαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου της Πρέβεζας ενώ καταληκτική ημερομηνία παράδοσης είναι η 20η Απριλίου του 2013.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης τονίζει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο θα προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη στους εργαζόμενους γονείς και πρότυπες υπηρεσίες ολοκληρωμένης φροντίδας στα βρέφη και τα νήπια της πόλης.

26/04 Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας


Όταν αναφερόμαστε στη Διανοητική Ιδιοκτησία εννοούμε τόσο την πνευματική ιδιοκτησία (δικαιώματα καλλιτεχνών πάνω στο έργο τους), όσο και τη βιομηχανική ιδιοκτησία (δικαιώματα εφευρετών πάνω στις δημιουργίες, δηλαδή τις πατέντες).
Η Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Απριλίου, ημερομηνία που εγκαθιδρύθηκε το 1970 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας, που προστατεύει τα ανωτέρω δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.
Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Διανοητικής Ιδιοκτησίας είναι η ενημέρωση του κοινού για το ρόλο και τη σημασία της διανοητικής ιδιοκτησίας στην καθημερινή ζωή και η επισήμανση της συνεισφοράς των καλλιτεχνών και των εφευρετών στην ανάπτυξη των κοινωνιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι Βούλγαροι για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης

Με δυσπιστία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η βουλγαρική κυβέρνηση το σχέδιο κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Στο θέμα επανήλθε με δηλώσεις του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, δηλώνοντας ότι «οι κάτοικοι του Μπουργκάς και της ευρύτερης περιοχής διαμαρτύρονταν για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού και το σταματήσαμε (το σχέδιο), αλλά η αποζημίωση εκεί είναι μικρότερη και εμείς φερθήκαμε έξυπνα, κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί».
Υπενθυμίζεται, ότι η επίσημη θέση της Σόφιας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι, ότι η τελική απόφαση της βουλγαρικής πλευράς για τη συμμετοχή ή μη της Βουλγαρίας στο σχέδιο θα εξαρτηθεί από τα συμπεράσματα της μελέτης για τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον.
Μελέτη, την οποία το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας έχει επιστρέψει ήδη δύο φορές για «αναθεώρηση και βελτίωση» τους τελευταίους έξι μήνες στη διεθνή κατασκευάστρια εταιρία Trans Balkan Pipeline.

http://piazzadelpopolo.blogspot.com