Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ «Ο ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ»

Ποιος Καλλικράτης, ποια διαύγεια …. και ποια νομιμότητα (μ’ αυτή την έννοια βρίσκονται σε διάσταση στο Δήμο Σουφλίου). Χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό, χωρίς καμιά απόφαση ο Δήμος επιδίδεται σε ένα προσφιλές άθλημα. Την κατεδάφιση ετοιμόρροπων κατοικιών και τον καθαρισμό οικοπέδων, που ενώ έχουν ιδιοκτήτες επιμένει να τις κατεδαφίζει με χρήματα του Δήμου τα οποία διαχειρίζεται όπως θέλει. Φυσικά δεν είναι η μοναδική μη νόμιμη ενέργεια. Βέβαια, η εκ των υστέρων προσπάθεια νομιμοποίησης είναι και αυτή μη νόμιμη πράξη κάτι που είναι γνωστό ακόμη και σε όσους δεν ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Λειτουργώντας ως Δήμος «πιλότος» για το Υπουργείο Εσωτερικών, που πονοκεφαλιάζει με όλους τους Δήμους οι οποίοι ασφυκτιούν κάτω από τα προβλήματα και την οικονομική στενότητα, εμφανίζει ανασφάλιστους εργάτες καθαριότητας που δεν έχουν καμιά υπηρεσιακή σχέση με το Δήμο (τ΄ ακούς Γιάννη Μπουτάρη;).   
Το ερώτημα όμως που εύλογα κυριαρχεί μεταξύ των πολιτών είναι: Με συνεργείο κατεδάφισης θα χτίσουμε το αύριο του τόπου; Αυτά προβλέπει ο Καλλικράτης κι αυτά είχε κατά νου ο νομοθέτης;

Κοιτάξτε σε ποιούς δίνουμε βήμα : Θα βυθίζονται σκάφη με παράνομους μετανάστες, είπε ο Γ.Καρατζαφέρης

Όποιο πλοίο με παράνομους μετανάστες διέρχεται από τα ελληνικά ύδατα θα βυθίζεται, δήλωσε μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο στη Λάρισα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όταν έρθει στα πράγματα, μέσα στον πρώτο χρόνο, θα φροντίσει να φύγουν από την Ελλάδα 1,7 εκατομμύρια αλλοδαποί».
Newsroom ΔΟΛ

Δηλώσεις Γιαννακίδη, Ποπώφ


Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Ρώσικης Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη Alexey Popov είχε την Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης.
Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα καθώς ο Πρόξενος μιλά άπταιστα ελληνικά. Συζήτησαν, παρουσία του Υποπρόξενου Alexey Peirichyo, γύρω από θέματα ανάπτυξης και συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και ρωσικών περιφερειών σε τομείς όπως η οικονομία, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.

Σκουπιδιών συνέχεια… στη Δαδιά

Δυναμικά ξεκίνησε το τοπικό συμβούλιο του Δήμου Σουφλίου στη Δαδιά που μαζί με την τοπική ομάδα εθελοντών που δημιουργήθηκε στην αρχή της χρονιάς, βάλθηκαν να ομορφύνουν το χωριό αλλά και να συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους σε αυτήν τη φροντίδα. Και φυσικά, το πρώτο πρόβλημα, με το οποίο καταπιάστηκαν ήταν …τι άλλο… τα σκουπίδια που είναι διάσπαρτα γύρω από το χωριό σε παράνομες χωματερές και στις παρυφές των δρόμων.
Ήδη ξεκίνησαν να συλλέγουν τα σκουπίδια από τις παρυφές των δρόμων γεμίζοντας κατά την πρώτη τους απόπειρα, 40 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, μέσα σε μόλις 3 ώρες, που οδηγήθηκαν στον σκουπιδότοπο Σουφλίου. Στη συλλογή συμμετείχαν και τα μέλη της ομάδας του WWF στη Δαδιά μαζί με τους ευρωπαίους εθελοντές μας, οι οποίοι κάθε φορά απορούν με τη θέα των σκουπιδιών στην ελληνική ύπαιθρο, αλλά και με την έλλειψη υποδομής ανακύκλωσης σκουπιδιών.

Από τη σύνθεση των σκουπιδιών που μαζεύτηκαν – πλαστικά μπουκάλια, αλουμινένια κουτιά, πλαστικές συσκευασίες γλυκισμάτων – ήταν εμφανές ότι η πηγή των σκουπιδιών είναι τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Δυστυχώς, πολλοί πολίτες ακόμη προτιμούν να πετάξουν τα σκουπίδια τους από το παράθυρο του αυτοκινήτου κι όχι να τα κρατήσουν μέσα στο αυτοκίνητο και να τα πετάξουν στον κοντινότερο κάδο απορριμμάτων.
Το νοικοκύρεμα του χωριού θα συνεχιστεί και ελπίζουμε να λάβουν τα μηνύματα αυτών των προσπαθειών οι πολίτες και τουλάχιστον να σταματήσει η διασπορά των σκουπιδιών στη φύση. Η ομάδα του WWF στη Δαδιά θα συμπαρασταθεί ενεργά στις πρωτοβουλίες των νέων της Δαδιάς και τους ευχόμαστε να διατηρήσουν τον ενθουσιασμό τους και το μεράκι τους.

http://wwfaction.wordpress.com

Πρόσκληση για την δημιουργία Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρίας στον Έβρο

Σήμερα, η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση της νεότερης ιστορίας της. Όλοι αναγνωρίζουν ότι εάν δεν υπάρχει ανάπτυξη, εάν δεν αυξηθεί το τοπικό, το περιφερειακό, το εθνικό εισόδημα, η κατάσταση συνεχώς θα επιδεινώνεται. Για να υπάρξει όμως ανάπτυξη θα πρέπει να υλοποιηθούν και οι αντίστοιχες επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, ώστε να διευρυνθεί η παραγωγική μας βάση, να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές ή/και να αυξήσουμε τις εξαγωγές σε εκείνους τους τομείς που πλεονεκτούμε συγκριτικά, να επενδύσουμε εν τέλει στην πραγματική οικονομία.

Ο Έβρος παρουσιάζει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Διαθέτει τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις (1,7 εκατ. στρ. συνολικά). Μόνο από τα υπολείμματα των καλλιεργειών, τα δασικά και κτηνοτροφικά υπολείμματα, με παράλληλη καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μονάδες συμπαραγωγής (ηλεκτρική ενέργεια - θερμότητα) που να ξεπερνούν τα 50 ΜW...»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ ΑΜ-Θ


Στις 29 Μαρτίου 2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στην Αθήνα στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, των Βουλευτών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Γραμματέα της Περιφερειακή Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Φώτη Πολίτη, των γραμματέων των Ν.Ε. της Περιφέρειας με την Πολιτική Ηγεσία των Υπουργείων Εργασίας, Παιδείας, ΥΠΕΚΑ, Περιφερειακής ανάπτυξης, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γεωργίου Πεταλωτή, του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Εξάρχου.

Στην συνάντηση αυτή καταγράφηκαν και ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες, που θα  οδηγήσουν στην σύνταξη μιας «Αναπτυξιακής Χάρτας» και για την Περιφέρεια της Α.Μ.Θ.  με κριτήριο την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ: Τα αδιέξοδα της Ευρώπης

Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*

Κάθε μέρα που περνά η κρίση και τα αδιέξοδα της Ευρώπης βαθαίνουν. Τελευταίο επεισόδιο στη μαύρη σειρά η προσφυγή της Πορτογαλίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Όπως συνέβηκε και με την Ελλάδα, η χώρα αυτή εξάντλησε κάθε δυνατότητα δανεισμού της στις διεθνείς αγορές. Την ίδια στιγμή η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά και στην Ισπανία. Αν συμβεί κάποια στιγμή και η χώρα αυτή υποχρεωθεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, το χτύπημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πολύ βαρύ. Κι αυτό βεβαίως λόγω του μεγέθους της ισπανικής οικονομίας. Θα αντέξει η Ευρώπη μια ισπανική κατάρρευση παρόμοια με αυτή της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας; Φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι αναπόφευκτη και η επέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η κρίση της Ευρώπης έχει δύο σκοπιές: η πρώτη έχει να κάνει με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αδυναμία των ηγετών της να πάρουν τα μέτρα εκείνα που χρειάζονται για να βγει η Ένωση από την ύφεση και κυρίως να αντιμετωπιστεί η βαθιά κρίση που μαστίζει τον Ευρωπαϊκό Νότο. 

Πάμε ΘΕΑΤΡΟ! Η οικονομική, ολοκληρωμένη και πιο μεστή ψυχαγωγία...

Ναι ναι, στη Νέα Ορεστιάδα!

Λοιπόν, για να μην ξεχνιόμαστε, ΕΧΟΥΜΕ να κάνουμε κάτι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ τα βράδια στη μικρή μας πόλη:

- Σάββατο, η τρελή κωμωδία "Μήδεια" του Μποστ από τη Θεατρική Ομάδα "Τα Δίδυμα Τείχη" Διδυμοτείχου, στις 9 μ.μ.
- Κυριακή, το πρωί στις 11:30, θέατρο για παιδιά "Μια τρελή-τρελή πολυκατοικία" του Γιάννη Ξανθούλη
- Κυριακή, το βράδυ στις 9, "Ο Ηλίας του 16ου", κλασική ελληνική κωμωδία για μικρούς και μεγάλους
- Δευτέρα, 9 μ.μ., η πρεμιέρα της νέας παράστασης, "Λεύτερο Ζευγάρι" των Ντάριο Φο - Φράνκα Ράμε
- Τετάρτη, 9 μ.μ., "Κοινός Λόγος" με 9 εξαιρετικές γυναικείες ερμηνείες...
... όλα στο νέο θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ, στην Ορέστου 76 (τηλ. 2552028280)

και πριν την παράσταση, στο διάλειμμα ή μετά, καφεδάκι/ποτάκι/μπλα-μπλα, στο Cafe του ΔΙΟΝΥΣΟΥ στο 2ο όροφο!
Επιλογές πολλές και διαφορετικές από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, με ΑΓΑΠΗ! :)

...και συνεχίζουμε...

«Είναι ο Θεός συµβατός µε τη Δηµοκρατία;»


«Ο ρόλος της θρησκείας πρέπει να είναι  καθαρά ιδιωτικός», πιστεύει ο ιταλός  διανοούµενος Πάολο Φλόρες Ντ’ Αρκάις,  ο οποίος στο βιβλίο του «Υπάρχει Θεός;»  αντιµετώπισε διαλογικά τον Γιόζεφ  Ράτσινγκερ, προτού εκείνος εκλεγεί Πάπας.  «∆εν λέω ότι δεν είναι επιτρεπτή η δηµόσια  λατρεία, απλώς ότι ο Θεός πρέπει να  εξοριστεί από τη δηµόσια σφαίρα»
Η θρησκεία, η επιστήµη, η ψήφος, ακόµη και η ευθανασία τέθηκαν στο τραπέζι µιας ενδιαφέρουσας συζήτησης στη Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών, µε πρωταγωνιστή τον ιταλό διανοούµενο Πάολο Φλόρες Ντ’ Αρκάις
«Πρέπει να έχουµε το θάρρος να θέσουµε το πρόβληµα µε ριζοσπαστικούς όρους:είναι ο Θεός συµβατόςµε τη Δηµοκρατία;». Αυτό το προκλητικό ερώτηµα έθεσε ο Πάολο Φλόρες Ντ’ Αρκάις, ιταλός διανοούµενος που πήρε µέρος σε ανοιχτή για το κοινό συζήτηση στη Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών, στο πλαίσιο της σειράς «Λέξεις και Σκέψεις».

Η απάντηση που δίνει ο ίδιος είναι ότι µόνο µε αυστηρούς περιορισµούς συµβιβάζεται ο Θεός µε τη Δηµοκρατία.

Γιατί «η Δηµοκρατία είναι το πρώτο πολίτευµα που στηρίζεται στην αυτονοµία του ανθρώπου και στο οποίο ορίζουµε εµείς τον νόµο, όχι το θέληµα του Θεού».