Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

Απονομή θεατρικών βραβείων 2008 -2010


Απονεμήθηκαν απόψε τα θεατρικά Βραβεία της διετίας 2008-2010, από το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο.

Τιμήθηκαν οι ηθοποιοί Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Κων/νος Μαρκουλάκης, ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο εικαστικός Άγγελος Παπαδημητρίου, η σκηνογράφος Λαλούλα Χρυσικοπούλου, ο συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου , ο χορογράφος Χάρης Μανταφούνης, οι συγγραφείς Γιάννης Μαυριτσάκης, Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας και η μεταφράστρια Τζένη Μαστοράκη.


Έκτακτη τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στον Χρήστο Τσάγκα που έφυγε ξαφνικά πριν λίγες ημέρες από τη ζωή.


Παράλληλα απονεμήθηκαν και τιμητικά βραβεία για τη συνολική τους προσφορά στον χώρο του θεάτρου, στους Τάνια Σαββοπούλου, Μάρω Κοντού, Γιάννη Βόγλη, Στάθη Ψάλτη, Εύη Γαβριηλίδη, Νίκο Στεφάνου, Σταύρο Ξαρχάκο, Ρένα Καμπαλάδου, Κώστα Μουρσελά, Τάσο Ρούσσο και Γιάννη Κόκκο
 
skai 

Βιβλίο για τη γενοκτονία των Ποντίων

___1Το πρώτο βιβλίο στην αγγλική γλώσσα αποκλειστικά αφιερωμένο στην γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου από τον εκδοτικό οίκο Μέλισσα Ιντερνάσιοναλ, με τον τίτλο Η Γενοκτονία των Οθωμανών Ελλήνων - Μελέτη της Εθνικής εκστρατείας για την εξολόθρευση των Χριστιανών της Μικράς Ασίας (1912-1922) και οι Συνέπειές Της - Ιστορία, Νομοθεσία, Θύμησες.
Το βιβλίο αντιπροσωπεύει μια συλλογική προσπάθεια να σκιαγραφηθεί, μέσα από εκτενή μελέτη, η προμελετημένη καταστροφή και εξάλειψη της ελληνικής παρουσίας που κάλυπτε για περισσότερες από τρεις χιλιετίες στον τόπο που ιδρύθηκε η μετέπειτα Τουρκική Δημοκρατία. Η γενοκτονία των Οθωμανών Ελλήνων ανήκει σε μια ευρύτερη γκάμα διαδικασιών που χαρακτηρίζουν την περίοδο της μετάβασης από τη Οθωμανική Αυτοκρατορία στην ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ήταν κατευθυνόμενες από μια ομάδα εκλεκτών οι οποίοι αποσκοπούσαν στην δημιουργία ενός μοντέρνου, εθνικού κράτους.
Ο Ραφαήλ Λέμκιν, νομικός ακαδημαϊκός, ο οποίος εισήγαγε τη λέξη γενοκτονία στο διεθνή νόμο, διαμόρφωσε τις πρώτες του ιδέες για τον ορισμό αυτού του εγκλήματος πολέμου, μελετώντας τον αφανισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ενώ ο διακεκριμένος τουρκολόγος Νεοκλής Σαρρής τόνισε ότι η εξολόθρευση των χριστιανικών μειονοτήτων αποτέλεσε βασικό στοιχείο της δημιουργίας της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι συντάκτες αυτού το τόμου, Τ. Χόφμαν, Μ. 

Ρύθμιση για μαθητές Λυκείου που επιθυμούν μόνο απολυτήριο

Σε ρύθμιση για όσους μαθητές της Γ΄ Τάξης του Γενικού Λυκείου επιθυμούν να λάβουν μόνον απολυτήριο, χωρίς να ενδιαφέρονται να συνεχίσουν σπουδές στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προχωρά το υπουργείο Παιδείας.

Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις όλων των μαθημάτων, σε ενδοσχολικό επίπεδο.


Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πρόβλεψη για απόκτηση απολυτηρίου με άλλο τρόπο εκτός από τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά τους μαθητές από το τρέχον σχολικό έτος.
 
skai 

«Επίσκεψη εκπροσώπων WHO και ΕCDC στον Έβρο»


Επίσκεψη στην περιοχή του Έβρου πραγματοποιεί αυτήν την εβδομάδα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC), συνοδευόμενο από  εκπροσώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΥΥΚΑ.
            Με έδρα την Αλεξανδρούπολη, οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα μεταβούν στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου καθώς επίσης και στα αστυνομικά τμήματα κράτησης της ευρύτερης περιοχής, με στόχο την αξιολόγηση των κινδύνων δημόσιας υγείας που συνεπάγεται η αθρόα μετακίνηση μεταναστών στη χώρα μας μέσω του Έβρου. 

Σημαντικά βήματα διασυνοριακής συνεργασίας Ομιλία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Άρη Γιαννακίδη στο Σμόλιαν της Βουλγαρίας


Με μεγάλη επιτυχία και σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου στο Σμόλιαν της Βουλγαρίας το Ελληνοβουλγαρικό φόρουμ πολιτών που αποτελούσα την ουσιαστική συνέχεια της περυσινής πρωτοβουλίας που έλαβε χώρα στη πόλη της Ξάνθης και συνδιοργανώθηκε από τα Γραφεία Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Αθήνα και Σόφια και τις ΤΕΔΚ Ξάνθης και Σμόλιαν.
Σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο όμως ήταν και η εκπροσώπηση καθότι εκτός του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Άρη Γιαννακίδη και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες Καβάλας Αρχέλαο Γρανά, Δράμας Γιάννη Ξανθόπουλο και Ξάνθης Φώτη Καραλίδη και περιφερειακούς συμβούλους, οι Ευρωβουλευτές των δύο χωρών τίμησαν με τη παρουσία και τις τοποθετήσεις τους την εκδήλωση, Δήμαρχοι τόσο από την Περιφέρειά μας όσο και από τη Βουλγαρική πλευρά, με οικοδεσπότη την Δήμαρχο Σμόλιαν και Πρόεδρο ΚΕΔΚ Βουλγαρίας, κ. Ντόρα Γιάνκοβα. Οι συμμετέχοντες από Ελλάδα και Βουλγαρία κατέκλυσαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο του Δήμου Σμόλιαν συμμετέχοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις συζητήσεις που ακολούθησαν κάθε κύκλο εισηγήσεων.
Θέματα όπως η νέα πρόσκληση για το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής 

Εμείς ..... ο ¨περιούσιος λαός των Ελλήνων¨

Εμείς ..... ο ¨περιούσιος λαός των Ελλήνων¨ πρόκειται κάποτε να διαμαρτυρηθούμε αποκλείοντας με 24ωρες καθιστικές διαμαρτυρίες τις πρεσβείες των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πυρηνικά εργοστάσια με πρώτη την Βουλγαρία από την οποία αγοράζουμε και ρεύμα;

Το 1990 ο υπέργηρος Ακίρα Κουροσάβα γύρισε μία από τις αγαπημένες μου ταινίες: ¨Όνειρα" (Yume / Dreams), σπονδυλωτή, κατέγραψε σ' αυτήν οκτώ όνειρα κι εφιάλτες του. Οι κριτικοί της εποχής δεν ενθουσιάστηκαν, οι συμπατριώτες του δεν κατάλαβαν (ή δεν θέλησαν να καταλάβουν...) τι τους έλεγε στην προτελευταία του δημιουργία: υμνούσε την ανθρώπινη απλότητα, την ομορφιά και δύναμη της φύσης, τον πολιτισμό της παράδοσης, την τέχνη, την αθωότητα της παιδικής ματιάς του χθες, αλλά έστελνε και σήματα κινδύνου για την αγριότητα του αύριο. Στη δεύτερη κατηγορία, το όνειρο-εφιάλτης "το βουνό Φούτζι στα κόκκινα". Ξανακοιτώντας το μετά από τόσα χρόνια και με την απειλή ο εφιάλτης του Κουροσάβα να γίνει πραγματικότητα, αναρωτήθηκα για το αν είναι μια μυθοπλασία του μεγάλου δημιουργού ή ενόραση. Όχι, δεν πιστεύω σε αυτά, μα... "οι 6 αντιδραστήρες", "-που χάθηκαν οι άνθρωποι; στον πάτο της θάλασσας", τα οργισμένα λόγια της έντρομης μάνας για όσα ψέμματα τους είπαν τα ζόμπι του πυρηνικού λόμπι και οι κυβερνήσεις μαριονέτες τους...
 

Για να θυμόμαστε όσα βλέπουμε η διαβάζουμε....Η ΤΕΧΝΗ ΗΤΑΝ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ !!!

Απο τα "Τα ονειρα" του Ακιρα Κουροσάβα

Ίδρυση επιχείρηση​ς σε μία μέρα

Πρόκειται για σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία ολοκληρώνεται μετά από μια δεκαετία και πλέον καθυστερήσεων. Τα οφέλη για τον πολίτη, το δημόσιο, καθώς και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντικά, εφόσον ο νέος θεσμός αποδώσει τα προσδοκώμενα.
Πρόκειται για ένα πρώτο σημαντικό βήμα, και όπως κάθε μεταρρύθμιση, χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση, έμφαση στη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων. Το σημαντικό είναι ότι υλοποιείται από την κυβέρνηση, το κράτος και στέλνει ένα μήνυμα ότι η κυβερνητική καινοτομία μπορεί να παραγεται από το δημόσιο, με ορατό, πρακτικό όφελος στον πολίτη.
Πώς λειτουργεί:
Για την αποτελεσματική λειτουργία του νέου θεσμού, έχει σχεδιαστεί και συγκροτηθεί ένα ευρύ δίκτυο σημείων επαφής για τις επιχειρήσεις:
  • 59 καταστήματα εμπορικών επιμελητηρίων,
  • 3.200 συμβολαιογραφικά γραφεία και

Ντόλιος : «Η προσέγγιση του Άλλου στη σύγχρονη Τουρκία»- Μια ιδιαίτερη ΗμερίδαΜια ιδιαίτερη ημερίδα διεξήχθη το Σάββατο 2/04/2011 στην Αλεξανδρούπολη με διοργανωτή την Μητρόπολη Αλεξ/πολης.  Η  ιδιαιτερότητα  έγκειται  στο ότι οι μοναδικοί εισηγητές ήταν τρεις Τούρκοι καθηγητές των Πανεπιστήμιων Κωνσταντινούπολης, Ανδριανούπολης και Σαγγάριου.

Στην Ημερίδα παρευρέθησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γεώργιος Ντόλιος, οι βουλευτές Έβρου κυρίες Όλγα Ρενταρή και Ελένη Τσιαούση, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Γκότσης, δημοτικοί σύμβουλοι, καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κληρικοί και πολλοί πολίτες που γέμισαν την αίθουσα "ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ" του Ξενοδοχείου Εγνατία.

Οι εισηγήσεις ήταν οι εξής:
-  Το μάθημα των θρησκευτικών στην Τουρκία και η πολυπολιτισμικότητα
-  Αρχαιολογικές εργασίες μέσα στα αρχαία τείχη της Κωνσταντινουπόλεως
- Η ελληνική συνοικία της ΑδριανουπόλεωςΧαιρετισμός Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Ντόλιου
και Απάντηση για το Τέμενος του Βαγιαζήτ


Βάση δεδομένων για τους δήμους


Ο Καλλικράτης φέρνει μαζί με όλα τα άλλα και την διαφάνεια (;) στους ΟΤΑ, καθώς πολύ σύντομα θα υπάρχει η Κεντρική Βάση Δεδομένων για το σύνολο των 325 δήμων της χώρας, οι οποίοι έχουν αποστείλει τη συντριπτική πλειοψηφία των οικονομικών τους δεδομένων.
 Η βάση δεδομένων θα παρουσιασθεί επίσημα από τους Υπουργούς κκ Παπακωνσταντίνου και Ραγκούση
 
Η Κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Αποτελεί μεγάλο επίτευγμα και ένα νέο κεκτημένο για τη χώρα ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το σύνολο των 325 Δήμων της χώρας, χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν αποστείλει τα προβλεπόμενα οικονομικά στοιχεία, ώστε να μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για την πορεία των οικονομικών τους δεδομένων.
Η Κεντρική Βάση Δεδομένων που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό έχει οργανωθεί με απόλυτα άρτιο τρόπο, για τον οποία έδωσε συγχαρητήρια και η Eurostat. Τέλος διευκρινίζεται ότι εκ παραδρομής εμφανίστηκαν κάποια από τα υπό κατάργηση ή συγχώνευση Νομικά Πρόσωπα ή Δημοτικές Επιχειρήσεις ως υπόχρεες παροχής στοιχείων, παρά το ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο και το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΛΣΤΑΤ προβλέπει ότι  η σχετική υποχρέωση ξεκινά μετά από τις συγχωνεύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τις επόμενες ημέρες ο Υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης και ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, για να παρουσιάσουν τη Βάση Δεδομένων με τα στοιχεία των ΟΤΑ.

http://www.spnews.g