Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

Βοήθεια στο σπίτι… μόνο για λίγους

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με χιλιάδες ηλικιωμένους που δεν έχουν συγγενείς να μένουν εκτός προγράμματος, καθώς αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην προνοιακή αυτή δομή. Πλέον, δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν παιδιά, εγγόνια ή άλλα συγγενικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν στους δήμους αιτήσεις για λογαριασμό των ηλικιωμένων, με τη βασική προϋπόθεση να είναι άνεργοι. Οι νέοι όροι έχουν τεθεί από την ΕΕ, χωρίς περιθώρια τροποποίησης, γεγονός που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από δημάρχους, οι οποίοι κάνουν λόγο για «αντικοινωνικές» και «αυστηρές προϋποθέσεις, που αφήνουν εκτός προγράμματος χιλιάδες ηλικιωμένους...»

Πιο συγκεκριμένα, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα έχουν μόνο όσοι έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο άνεργο ή που απειλείται από την ανεργία. Στα άτομα αυτά θα δίνεται από τον ΟΑΕΔ το κουπόνι ώστε το πρόγραμμα να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ηλικιωμένους. Όσοι δεν έχουν συγγενείς ή δεν έχουν άνεργο στην οικογένεια μένουν εκτός προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προνοιακή δομή, μετά από την εφαρμογή των νέων όρων, θα εξυπηρετεί μόλις 30.000 - 33.000 ηλικιωμένους από 90.000 που φροντίζει σήμερα.

Το κέρατο σώζει ..... Και πες ότι δεν συνέβη ποτέ ( ; )

του Δημήτρη Καμπουράκη


Ξεκινώ με μία παραδοχή, την οποία θεωρώ πέραν πάσης συζητήσεως: Το επιλεγόμενο κέρατο, είναι ένας μηχανισμός εκτόνωσης των αδιεξόδων του γάμου, ως εκ' τούτου μηχανισμός ταγμένος στην υπηρεσία της μακροημέρευσης του ιερού θεσμού του γάμου. Πριν επαναστατήσετε από το πρώιμο συμπέρασμα, κοιτάξτε πίσω σας, γύρω σας, μέσα σας. Αν καταφέρετε να προσπεράσετε τα σμιχτά φρύδια των ηθικολόγων, τα επιφωνήματα φρίκης των ευνουχισμένων και τους αφορισμούς των ρασοφόρων, δεν θα δείτε παρά τη (σχεδόν) καθολική επιβεβαίωση αυτού του βέβηλου αξιώματος. Ας είμαστε ειλικρινείς: Το κέρατο είναι ο βόθρος του μεγάρου που ονομάζεται γάμος. Βουλώστε τον και το παλάτι θα γεμίσει σκατά.
Υπάρχουν φυσικά οι εξαιρέσεις: Κάποιοι γάμοι πορεύτηkαν (κατά δήλωση πάντα) σε μια διαρκή λεωφόρο αγνότητας, δίχως να αντιμετωπίσουν ποτέ πρόβλημα απιστίας. Μερικοί χωρίς να διανοηθούν καν τέτοια πιθανότητα. Τυχεροί άνθρωποι. Βρήκαν τον τρόπο, είτε να αγαπιούνται παράφορα είτε να κρύβονται αποτελεσματικότατα. Αποτελούν μια μικρή μειοψηφία, της οποίας τα στέρεα προτερήματα αξίζουν κάθε έπαινο. Θα στοιχημάτιζα όλες μου τις οικονομίες στα οικογενειακά τους επιτεύγματα, αλλά δεν θα ποντάριζα ούτε μισό ευρώ στο μονογαμικό περιεχόμενο των ύστερων αναμνήσεων τους ή των μοναχικών φαντασιώσεων τους. Χωρίς να θέλω να προσβάλω τις πεποιθήσεις και τις διαβεβαιώσεις τους, δεν πιστεύω σχεδόν κανέναν τους. Τους παρακαλώ να υιοθετήσουν την ίδια συμπεριφορά και απέναντι μου. Να μην προσβάλουν τη νοημοσύνη και το ένστικτο μου, με ηθικολογικά παραδείγματα προσωπικής δήθεν αρετής.

TΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Μ'αρέσει που όταν λέω για αύξηση στο αφεντικό μου δε με αγριοκοιτάζει αλλά γαμιέται στα γέλια. ΄Ασε που έδιωξε κανα δυο που δε μου άρεσε η μούρη τους
Μ'αρέσει που πολλοί φίλοι μου μετανάστευσαν για καλύτερο μέλλον, γιατί θα έχω extra προορισμούς διακοπών στο εξωτερικό. ΄Ασε που όλο και κάτι θα στέλνουν τις γιορτές.
Μ'αρεσει που ακρίβηνε η βενζίνη και είναι απλησίαστη ,και κουνάω λιγότερο το αμάξι γιατί αυτό σημαίνει ότι θα το έχω για περισσότερα χρόνια, κάνω καλό στην καρδιά μου και είμαι και πολύ μούρη όταν προτείνω σε φίλους να πάμε τσάρκα με το αμάξι στην εθνική.Ασε που όταν πάμε για μπάνιο το καλοκαίρι τσοντάρουν πια όλοι για βενζίνη ενώ παλιά κάναν τον κινέζο.Μαρέσει που τα καφενεία έχουν γεμίσει άνεργους επιστήμονες με 2 μεταπτυχιακά. Πλέον πας για ουζάκι και αντί για μπάλα συζητάς για μαύρες τρύπες τουλάχιστον.
Μαρέσει που οι σερβιτόροι άρχισαν να λένε πάλι ευχαριστώ όσα λίγα και να είναι τα τιπς και αν τους δώσουν.

Επιπλέον για τις γκόμενες ,είσαι σίγουρος πια 100% ότι δε σε θέλει για τα λεφτά σου.
Μ'αρέσει που ο κουλουρτζής έξω από τα μπουζούκια έχει πιο πολύ δουλειά από τη λουλουδού μέσα στα μπουζουκια.
Μ'αρέσει ο καφές που κερδίζω στο τάβλι με φιλαράκια αποτελεί το 2%του μισθού μου που σημαίνει ότι σε 50 παρτίδες έχω βγάλει ένα μισθό.

Στα ξερά...καίγονται και τα χλωρά.

Ποιος θα το πίστευε μετά από τις εποχές της ''ξέφρενης ανάπτυξης'',ότι θα κάναμε στροφή 180 μοιρών και ότι θα παλεύαμε πλέον για τα αυτονόητα.Απωλέσαμε πλέον τον διεκδικητικό μας χαρακτήρα και παίζουμε πλέον κατενάτσιο κατά την ποδοσφαιρική ορολογία.Μόνο που η μαζική άμυνα που παίζουμε έχει πολλά κενά και ο αντίπαλος είναι ιδιαίτερα ''ανταγωνιστικός'' μιας και τα γκολ που δεχόμαστε είναι πολλά.
Σίγουρα η κοινωνία μας έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια μαύρες τρύπες,όχι μόνο στην οικονομία που είναι το κυρίαρχο θέμα των ημερών μας,αλλά και σε κάθε πτυχή της κοινωνικής μας ζωή.Δεν νομίζω ότι... υπάρχει σώφρον άνθρωπος που να μην κατανοεί τις αντιξοότητες της εποχής μας και που να μην θέλει να διορθωθούν τα κακώς κείμενα που όλοι μας έχουμε δημιουργήσει,ο καθένας στον βαθμό που του αναλογεί.


Αποκαθίστανται τα αναχώματα του ποταμού Έβρου

Πιστώσεις ύψους 1.052.830 ευρώ ενέκρινε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιος Σώκος, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν στα αναχώματα του ποταμού Έβρου οι πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή το 2010.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν στις περιοχές Λαβάρων, Μάνδρας, Αμορίου, Διδυμοτείχου, Πυθίου, Ορεστιάδας, Κορνοφωλιάς, Τυχερού, Φερών, Πετάλου καθώς και στο Δέλτα του ποταμού Έβρου. 

alexpolisonline