Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

Fair enough πατριώτες

Του Κώστα Γιαννακίδη

Αν έδειχνες σε έναν αγωνιστή του 1821 το χάρτη της ελληνικής επικράτειας στο μέσο του 20ου αιώνα, θα σου έβαζε το καριοφίλι στον κρόταφο και θα έστελνε μπαρούτι για να σου καθαρίσει το μυαλό από την τρέλα. Όχι και άδικα. Όταν και ο τελευταίος εκείνης της γενιάς έκλεισε για πάντα τα μάτια του, η εικόνα της Ελλάδας ήταν διαφορετική. Τότε ήταν γραμματόσημο, τώρα είναι κάδρο. Μία Ελλάδα με Κρήτη, Δωδεκάνησα, Επτάνησα, Μακεδονία και Θράκη δεν θα αποτελούσε απλώς το περιεχόμενο  Μεγάλης Ιδέας, αλλά την πεμπτουσία Ακραίας Φαντασίωσης. Με εντελώς τεχνοκρατικούς όρους οι Φιλικοί θα έλεγαν ότι η επιτυχία του σχεδίου υπερέβη πάσα προσδοκία.
Συνήθως τέτοιες μέρες μεμφόμαστε τις σύγχρονες γενιές των Νεοελλήνων επειδή δεν τιμούν τις πρώτες.  Αλλά μεταξύ μας, ο Κολοκοτρώνης θα έγλυφε τα μουστάκια του αν μπορούσε να προβλέψει ως που θα έριχνε το μπόι της η νέα μικρή Ελλάδα. Μέσα σε λιγότερο από 180 χρόνια η χώρα πολλαπλασίασε την έκταση και τον πληθυσμό της, εξάλειψε τον αναλφαβητισμό και εισήγαγε τον δυτικό τρόπο ζωής σε περιοχές που ήταν για αιώνες βυθισμένες στη βαλκανική μιζέρια. Μεσολάβησαν κατακτητικοί και αμυντικοί πόλεμοι, εμφύλιες αναμετρήσεις, δύο δικτατορίες, δεκαετίες πολιτικής ανωμαλίας. Με ηγεσίες χωρίς ηθική και λαό που έμαθε να πορεύεται σε περιβάλλον διαφθοράς, αν και έλυσε γρήγορα θέματα γλωσσικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής ομοιογένειας.
Αν τα δείτε όλα αυτά με το ψυχρό ύφος ενός τρίτου παρατηρητή, τότε θα συμφωνήσετε ότι η χώρα αυτή πέτυχε περισσότερα από όσα της χορήγησαν οι συνθήκες και τα δεδομένα. Όμως δεν μπορούμε να τα δούμε. Η ματιά των ανθρώπων βλέπει ως το χθες και προσπαθεί να κοιτάξει το αύριο. Η καθημερινότητα δεν στέκεται στο ύψος που προσφέρει θέα στην ιστορία. Οι ζωές μας έχουν άλλο χρονικό μέτρο και αυτό είναι που κάνει τα έθνη και τις κοινωνίες να πορεύονται μπροστά. Σήμερα αισθανόμαστε ηττημένοι, αλλά οι οπλαρχηγοί του '21 θα έριχναν μπαταριές στον αέρα. Το ίδιο και οι πολεμιστές του '40, αν θέλετε ακόμα και οι αντιστασιακοί της χούντας. Ιστορικά πετύχαμε καταπληκτικά πράγματα αν και συνάμα κάναμε τα πάντα για να τα ακυρώσουμε. Αυτοκαταστροφικό; Σίγουρα. Όμως στο τέλος το πρόσημο παραμένει θετικό. Fair enough, που θα έλεγε και ο Μπάιρον...

Protagon.gr

Έκφραση :


Παρέλαση , κάθαρσης , διαφάνειας ,αλλαγών , ιδεών , μεταρρυθμίσεων,
προτάσεων , λύσεων , θα καθιερώσουμε ποτέ ως χώρα ;

Πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνάντηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δ. Σουφλίου

Πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δ. Σουφλίου στην αίθουσα Δ.Συμβουλίου .
Αρχικά να πούμε για όσους ρωτάνε και δεν ξέρουνε πως η επιτροπή διαβούλευσης αποτελείται από μέλη που δραστηριοποιούνται σε συλλόγους ,( πολιτιστικούς , αθλητικούς , επαγγελματικούς , δασκάλων ή καθηγητών , γονέων και κηδεμόνων ,συνταξιούχων , φορέων  κ.α )   εκπροσωπώντας τους συλλόγους και τα μέλη τους καθώς επίσης και από πολίτες , επαγγελματίες και μη . Οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι το σύνολο όσων δραστηριοποιούνται σε όλους τους κοινωνικούς τομείς  και μη εκπροσωπούνται στην επιτροπή διαβούλευσης από ολόκληρο το Καλλικρατικό Δήμο . 
Στο Δήμο Σουφλίου ο αριθμός των μελών αγγίζει τους 40 και πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος ο οποίος άνοιξε με κάποια εισήγησή του την πρώτη συνεδρίαση .
Ξεκινώντας ο Δήμαρχος  έκανε μια εισαγωγή για την τεράστια έκταση που έχει ο νέος δήμος καθώς και για  την οικονομική κατάσταση την οποία χαρακτήρισε τραγική και δύσκολη μιας και τα χρέη  θα αγγίξουν τα 15.000.000 . Συγκεκριμένα για το Σουφλί είπε η θέση που βρίσκεται σήμερα δεν του αρμόζει . Περίμενε ότι το Σουφλί θα ήταν σε διαφορετική μοίρα αλλά δυστυχώς έμεινε πολύ πίσω και πέφτει συνεχώς τα τελευταία χρόνια . Για τη διαβούλευση είπε και τόνισε ότι είναι χαρούμενος που βλέπει τόσο μεγάλη ανταπόκριση από όλους τους φορείς κι ότι είναι πρόθυμος να τη λειτουργήσει για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα .
Βέβαια ήρθε λίγο απροετοίμαστος μιας και στα μέλη δεν μοιράστηκε το τεχνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα ούτε το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη βάση των οποίων θα είχε να γνωμοδοτήσει η επιτροπή . Υποσχέθηκε ότι θα γίνει τις επόμενες ημέρες κι έτσι μετά από την γνωριμία με τον κάθε ένα και τι αυτός εκπροσωπεί ξεκίνησε να γίνεται διάλογος .Ακούστηκαν αρκετές απόψεις και θέσεις αν και λίγο αμήχανα στην αρχή μιας και δεν υπήρχε κάτι ώστε να πατήσουν όμως κάποιοι πήραν το λόγο κι έτσι ξεκίνησε .