Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Πολιτική "στον" και "για" τον Πολιτισμό

Πολιτική (η επιστήμη της διακυβέρνησης του κράτους)   
-          ( επιτήδειος τρόπος ενέργειας – συμπεριφοράς )

 Πολιτισμός ( ο βαθμός ανάπτυξης των υλικών και πνευματικών συνθηκών  της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων )
-          ( ημερότητα ηθών στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων )

Τι κρίμα που θα πρέπει να διαχωρίσω αυτές τις δυο λέξεις . Θα προσπαθήσω όμως να  βρω τις ομοιότητες  και από την άλλη τις διαφορές.
Στην πραγματικότητα θα έπρεπε η μια λέξη να είναι η σημασία της άλλης .
Δεν ξέρω αν πάνω από όλα είναι η πολιτική , για μένα πάνω από όλα ο πολιτισμός!  Ο πολιτισμός δημιούργησε την πολιτική ως λέξη ως έννοια  ως ύπαρξη . Δημιουργήθηκε από την αναγκαιότητα του πολιτισμού για καλύτερη διαβίωση , σωστότερη διακυβέρνηση , για να νομοθετήσει  να οριοθετήσει σε πλαίσια πολιτισμού. Πολιτισμού με την ευρύτερη έννοια.
Σε πλαίσια πολιτισμού γεννήθηκε η πολιτική , η δημοκρατία , η ελευθερία  λόγου, έκφρασης  και τόσα αλλά . Με λίγα λόγια και όσο πιο απλά μπορώ να το πω ο Πολιτισμός μονό καλά είχε να προσφέρει στην εξελικτική πορεία της κοινωνίας . Άλλωστε όλοι οι μεγάλοι , αρχαίοι πολιτικοί ή φιλόσοφοι «γεννήθηκαν» σε τόπους με υψηλό πολιτισμικό επίπεδο .
Έτσι ο νονός πολιτισμός βάπτισε την πολιτική . Θα μου πείτε γένους θηλυκού , δεν έχει όμως σημασία γιατί εκπροσωπείται και από τα δυο φύλα .
Λοιπόν , τι έκανε η βαφτιστήρα στον νονό της ;
Προσπάθησε να κρατήσει και να διασώσει της ρίζες της όπου αυτή προνόησε και ενήργησε γρήγορα . Διαφύλαξε τα ευρήματα και καπηλεύτηκε κάποια αλλά  ασχολείται και ερευνά τον πολιτ

Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Γράφει ο Επιμηθέας


Πολύ γρήγορα  άρχισαν να ξεφουσκώνουν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τις «επιτυχίες» της 11ης Μαρτίου. Ο
ι αποφάσεις των ηγετών της ευρωζώνης  δεν φαίνεται να έδωσαν ουσιαστική λύση σε κανένα από τα προβλήματα της Ελλάδος. Το μόνο που έκαναν ήταν να δώσουν μία μικρή ανάσα στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος και μία «παράταση ζωής», ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να λύσει από μόνη της τα όποια προβλήματα έχουν συσσωρευτεί δεκαετίες τώρα. Τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής κρύβουν όμως και  μεγάλους κινδύνους για τη χώρα μας. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε  να παραχωρήσει υπέρογκα ανταλλάγματα καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει και κρυφή ατζέντα. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και την μείωση του επιτοκίου σηματοδοτεί την παραμονή της χώρας μας υπό το καθεστώς ιδιότυπης κατοχής της Τρόικας, το τίμημα των οποίων θα κληθεί να πληρώνει ο λαός τουλάχιστον μέχρι το 2023.
Αυτό
  συνεπάγεται για τον ελληνικό λαό τη συνεχή λήψη νέων μέτρων, μνημονιακού χαρακτήρα, τα οποία θα πλήττουν τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα αποψιλώνουν την περιουσία του κράτους. Το βέβαιο είναι ότι, εκτός από το ξεπούλημα - «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας μέσω  ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, αναμένονται και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και επιβολή νέων φόρων.

Αλήθειες, μυστικά και ψέματα για την Υπατία


Αλήθειες, μυστικά και ψέματα για την ΥπατίαΗ απεργία πείνας των 300 μεταναστών υπήρξε εξαιρετικά σοβαρή ανθρωπιστική κρίση για τη χώρα, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν ενεργά στην υπόθεση της Υπατίας. Κρίση που έριξε νερό στον μύλο που θέλει την έξοδο της χώρας από τη Συνθήκη του Σένγκεν, λόγω «της αδυναμίας της να τηρήσει την κοινή μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης». Στη διαπίστωση αυτή, καταλήγουν συνομιλητές μας, τονίζοντας παράλληλα ότι το βράδυ της άρσης του ασύλου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε προαναγγελθεί - μέσω mail - κόλαση σε 10 πόλεις της Ελλάδας, με επεισόδια και καταστροφές, που θα ωχριούσαν μπροστά στα Δεκεμβριανά του 2008. Μιλούν για τη νύχτα της παραχώρησης του Μεγάρου, Πατησίων και Ηπείρου, τους κινδύνους αλλά και τους φόβους που διακατείχαν όλους όσοι ενεπλάκησαν στην κρίσιμη αυτή ιστορία.

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, το περιοδικό Economist έκανε λόγο για τη «διπλή τραγωδία της Ελλάδας», λένε χαρακτηριστικά. Τον κίνδυνο εξόδου τόσο από τη ζώνη του ευρώ, όσο και από τη Συνθήκη του Σένγκεν, καθώς «η χώρα αδυνατεί να αντιμετωπίσει το διαρκώς ογκούμενο μεταναστευτικό κύμα». «Στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη δυο μείζονες διεθνικές υποθέσεις: το ευρώ και η Συνθήκη του Σένγκεν», διευκρινίζουν. «Τυχόν έξοδος μας από την εν λόγω Συνθήκη θα ήταν πολλαπλάσιας σημασίας από τις υποβαθμίσεις της Moody’ s που τόσο μας ταράζουν. Με την Υπατία,δοκιμάστηκαν οι δομές, οι θεσμοί. Σε μία κρίση, την οικονομική, προστέθηκε ακόμη μια, η περί το μεταναστευτικό, οπότε, πόσους κραδασμούς μπορεί να αντέξει το σύστημα; Την επομένη της 28ης Ιανουαρίου, της νύχτας που εξελίχθηκε το θρίλερ της μεταστέγασης των 


Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΠΟΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΠΟΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Στην Ευρώπη έχουμε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα σπουδών για τον μαθητή τον Έρασμο αλλά δεν έχουμε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα σπουδών για τον δάσκαλο τον Βησσαρίωνα.
Η Ευρώπη, τα Ευρωπαϊκά γράμματα του οφείλουν πολλά.
Η Ελλάδα το αγνοεί, στις Βρυξέλες, στους θεσμούς της Ε.Ε. δεν ξέρουν Ευρωπαϊκή Ιστορία, την Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Ο Βησσαρίων είναι δημιούργημα μιας Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής ψηφίδας που ακτινοβολούσε επί αιώνες στην Τραπεζούντα.
Η τελευταία χαριστική βολή σε αυτήν την Ευρωπαϊκή ψηφίδα είναι η δολοφονία της Ποντιακής γλώσσας, της πλησιέστερης προς την Αρχαία Ελληνική ομιλούμενης σήμερα γλώσσας.
Το δολοφονικό έργο των Κεμαλικών Τζανταρμάδων συνεχίζουν σήμερα οι μολάδες του Ερντογκάν.
Η δολοφονία αυτής της γλώσσας είναι έγκλημα ενάντια στην Ευρώπη, ενάντια στην Ανθρωπότητα. Η Τουρκία αποδοκιμάσθηκε στην Επιτροπή – Συμβούλιο σήμερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. το 2002 για την δολοφονία αυτής της Πανάρχαιας γλώσσας.