Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Τι υποστηρίζει ο Νταβούτογλου για τη Θράκη


Τι υποστηρίζει ο Νταβούτογλου για τη Θράκη

Η «προεκλογική περιοδεία» του
Αχμέτ Νταβούτογλου στη Θράκη προεβλήθη αναλόγως στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Τα περισσότερα έμειναν στις συναντήσεις του με τους «ψευδομουφτήδες» και με τους διαφόρους «τουρκικούς» συλλόγους. Ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος είναι όμως πολύ έξυπνος για να περιοριστεί σε τυπικές συναντήσεις. Η στόχευσή του ήταν διαφορετική. Και βαθύτερη. Παραμένει όμως άγνωστο αν έγινε αντιληπτή από τους εδώ κυβερνώντες.

Το βασικό στοιχείο στον λόγο του Νταβούτογλου ήταν ότι σε αντίθεση με τη γλώσσα που χρησιμοποίησαν προηγούμενοι τούρκοι αξιωματούχοι (ακόμη και ο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) όταν αναφέρονταν στη Θράκη, εκείνος επέλεξε το επίθετο «τουρκο-μουσουλμανικός» για να χαρακτηρίσει τη μειονότητα.

Ως γνωστόν, η αντιπαράθεση Ελλάδος και Τουρκίας για τη μειονότητα της Θράκης έγκειται ιστορικά στο ότι η μεν πρώτη επιμένει στο θρησκευτικό - άρα μουσουλμανικό - χαρακτήρα της μειονότητας, ενώ η δεύτερη προέβαλε το εθνικό - άρα τουρκικό - στοιχείο. Παίζουμε με τις λέξεις, θα έλεγε κάποιος. Κάθε άλλο.

Η τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στο επίκεντρο σύσκεψης στην Καβάλα


Η τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στο επίκεντρο σύσκεψης στην Καβάλα
παρουσία της προέδρου της ΕΤΑ Αυγής Μαρκοπούλου

Τα θέματα τα οποία απασχολούν τη τουριστική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και που σχετίζονται με την Ελληνική Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης, αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλου Γρανά, παρουσία του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, της προέδρου της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων Αγνής Μαρκοπούλου, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού – Πολιτισμού Κώστα Παπακοσμά, εκπροσώπων Δήμων από όλη την Περιφέρεια και υπηρεασιακών παραγόντων.
Κατά της διάρκεια αυτής, τέθηκαν υπόψη της κ. Μαρκοπούλου, ζητήματα τα οποία αφορούν ακίνητα της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης. Στόχος είναι να υπάρξει ένας συγχρονισμός και να αναπτυχθεί μία συνεργασία μεταξύ των φορέων, έτσι ώστε να εξαχθεί  ένα ουσιαστικό τουριστικό προϊόν το οποίο σε συνάρτηση με την ανάπτυξη ανεκμετάλλευτων τουριστικών ακινήτων, θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. 

Με τους Δημάρχους Σαμοθράκης και Σουφλίου συναντήθηκε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.
Με τον Δήμαρχο Σαμοθράκης, κ. Γεώργιο Χανό και τον Δήμαρχο Σουφλίου, κ. Ευάγγελο Πουλιλιό, συναντήθηκε την Τετάρτη 16/3 και ώρα 12 μ.μ., ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, στο γραφείο του στο Δημαρχιακό Κατάστημα.

Κύριο ζήτημα συζήτησης μεταξύ των τριών δημάρχων ήταν η υλοποίηση του προγράμματος “Leader” και η κατανομή του ποσού του 1,2 εκατ. Ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε να μοιραστεί ισότιμα και στους τρεις δήμους.

Με τον κ. Χανό συζητήθηκε, επιπλέον, και το πρόβλημα της διαφαινόμενης διακοπής συγκοινωνίας. Παράλληλα, ορίστηκε από τους Δημάρχους Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, η 12η Απριλίου, ως η ημερομηνία διεξαγωγής του κοινού τους Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη.

Στις δηλώσεις τους, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Σαμοθράκης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την συνάντηση καθώς και την επιθυμία τους για συνέχιση των κοινών δράσεων σε πλαίσιο πολιτικής ένωσης και ειλικρινούς συνεργασίας.

Ο κ. Λαμπάκης πρότεινε, μάλιστα, στους συναδέλφους του, να πραγματοποιούνται μηνιαίες συναντήσεις μεταξύ τους ώστε να συζητούνται και να επιλύονται αποτελεσματικότερα τα κοινά προβλήματα, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι μέσα από αυτές τις συναντήσεις οι δήμοι θα αισθάνονται αυτόνομοι.

e-evros.gr

 

Στο τσουνάμι της ανεργίας κάποιοι αρκούνται σε ψίχουλα

Σχολιάζοντας την πανηγυρική ανακοίνωση της Περιφέρειας για την παρουσία της Υπουργού Απασχόλησης  κ. Κατσέλη και τις «εξαγγελίες» της στην Περιφέρεια μας ο Επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Παυλίδης εκ μέρους του συνδυασμού  δήλωσε:
  «Απορούμε γιατί τοποθετούν τόσο χαμηλά  τις ανάγκες της  περιφέρειάς μας. Ενώ το τσουνάμι της ανεργίας και των λουκέτων συνεχώς διογκώνεται, παντού στην περιφέρεια, κάποιοι ικανοποιούνται με ψίχουλα. Κατά δεκάδες κλείνουν τα καταστήματα. Καμιά πρόβλεψη, ούτε ενός μικρού επιδόματος όσων επαγγελματιών οδηγούνται σε λουκέτο της επιχείρησής τους δεν υπάρχει. Αναγγέλλουν έμμεσα ότι  έρχεται η ώρα της πώλησης από την ΑΤΕ, της ΕΛΒΙΖ, της ΣΕΚΑΠ, ότι απέμεινε από την ΕΒΖ στην Ορεστιάδα και στην Ξάνθη, και-δυστυχώς- υπάρχει αποδοχή δια της σιωπής. Οι απολύσεις είναι αλυσιδωτές και παντού. Η αγωνία όλων δεν περιγράφεται. Ο αναπτυξιακός νόμος είναι περίπου ανύπαρκτος. Οι υπάλληλοι της ΕΝΚΛΩ  εμπαίζονται για καιρό τώρα... Ανάπτυξη, δημιουργία και αναγέννηση  δεν υπάρχει… Δεν κινείται φύλλο… Την ίδια στιγμή οι της περιφέρειάς μας αρκούνται απλώς σε εξαγγελίες επιβράδυνσης του κατήφορου, με ανακοινώσεις  λίγων «θολών»» σε αριθμό και διαδικασία επιδοτήσεων φτώχειας. Συσκέψεις, συνεντεύξεις και υποσχέσεις… Χωρίς αποτελέσματα… Δεν είναι αυτά τα όνειρά μας, ούτε οι δυνατότητές μας. Άλλα θέλουμε για τα παιδιά μας.

Πυρηνικό εργοστάσιο ; Καλλίτερα μαγκάλι !

Γράφει ο συνεργάτης μας Θόδωρος Γαλανόπουλος

Πόσα ακόμα πρέπει να συμβούν σε αυτόν τον έρμο τον πλανήτη μας, για να καταλάβουμε ότι δεν τον έχουμε σεβαστεί καθόλου και πρέπει και να αφήσουμε και στα παιδιά μας κάποιο απομεινάρι, πέρα από τίποτε τσιμεντένια διαμερίσματα;  Τίποτε δεν μας φρενάρει πια; Τίποτε δεν είναι αρκετό που να ικανοποιεί την άνεση μας; Ούτε τα ποτάμια και τις θάλασσες που μολύναμε, ούτε τον αέρα που βρωμίσαμε με τα καυσαέρια μας, τη γη που πληγώνουμε κάθε μέρα με τα φυτοφάρμακα  και κάθε λογής σκουπίδια που θα ζήσουνε πέντε ζωές μέχρι να διαλυθούν; 
Και αντί να σπάσουνε κάμποσα κεφάλια που σκέφτηκαν όλες αυτές τις πληγές του πλανήτη, πήγαμε και διασπάσαμε  το άτομο για να μπορούμε να έχουμε πιο ισχυρά όπλα, αλλά και για να παράγουμε τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος, ούτως ώστε να είμαστε όλη μέρα με κάτι σεσουάρ στο κεφάλι και κάτι φούρνους να μαγειρεύουν χοιρινά και μοσχάρια που μεγάλωσαν πολύ γρήγορα με ορμόνες και αντιβιοτικά…  Άραγε θα ξυπνήσει καμιά ανθρώπινη συνείδηση τώρα με αυτό που έπαθαν οι Γιαπωνέζοι; Θα καταλάβουμε ποτέ ότι τον στύψαμε σαν λεμόνι αυτόν τον όμορφο πλανήτη;  Θα μάθουμε να κάνουμε λίγο οικονομία σε ό,τι μας προσφέρει η γη, ή θα το ρίξουμε όπως πάντα στη τρελή, εγώ πληρώνω και θέλω πέντε εϊρκοντισιον  στο σπίτι μου, και κόψε το λαιμό σου εσύ Μεγαλόπολη και Πτολεμαΐδα, φέρτε μου το ρεύμα και από το πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας…   

Κουίζ:Ποιος πρώην Δήμαρχος κατήγγειλε Αντιδήμαρχο;

Ποιος πρώην Δήμαρχος δήμου του Έβρου κατήγγειλε τοπικό αντιδήμαρχο γιατί δεν διαμένει  στην Δημοτική του Ενότητα;

Τέλος Μαρτίου το σχέδιο

  «Το τοπίο είναι πολύ διαφορετικό», μετά τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβαν για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, οι ηγέτες των χωρών του ευρώ στις 11 Μαρτίου, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin από τις Βρυξέλλες.

    Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τις αποφάσεις για την Ελλάδα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι τόσο η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων όσο και η μείωση του επιτοκίου, που αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή, αφορούν το σύνολο των δανείων 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης.

    Σε ό,τι αφορά την απόφαση σχετικά με τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα, ότι στην υποθετική περίπτωση που το 2012 η Ελλάδα απευθυνθεί στο Μηχανισμό για να αγοράσει τα κρατικά της ομόλογα, δεν συνεπάγεται καινούριο Μνημόνιο.