Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Υπολογισμός online της σύνταξης και του χρόνου θεμελίωσης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

H εφαρμογή βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, με στόχο να συμπεριλάβει μελλοντικά και τις διατάξεις για τους ασφαλισμένους των ενταχθέντων ταμείων
Τη δυνατότητα διαδικτυακής ενημέρωσης για το χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για το ύψος του ποσού της σύνταξής του δίνει στους ασφαλισμένους του το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Στην εφαρμογή δεν περιλαμβάνονται προς το παρόν οι διατάξεις για ασφαλισμένους από ενταχθέντα ταμεία.
Ο χρήστης καλείται να επιλέξει από μία σειρά κριτηρίων, που καθορίζουν την κατηγορία και το είδος της συνταξιοδοτικής διάταξης, αυτά για τα οποία ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί. Επίσης, υποχρεούται να εισάγει την ακριβή ημερομηνία γέννησης, να επιλέξει από τη λίστα τιμών (στο πεδίο Ημέρες Ασφάλισης) τις ημέρες ασφάλισης, με τις οποίες επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί και να καταχωρήσει το έτος μέσα στο οποίο έχουν συμπληρωθεί αυτές οι ημέρες, ή το έτος που πρόκειται να συμπληρωθούν.

«Σε δικό της κόσμο, έξω από την διεθνή έννομη τάξη, ζει η Τουρκία»


               Η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


                 «Τώρα που η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ολοκληρώνεται, θα ήθελα να κάνω ορισμένες αναγκαίες επισημάνσεις.
                 Πρώτον: Είναι θετικό το ότι οι δυο κυβερνήσεις βρίσκονται σε συχνή επαφή, ακόμα και αν στις επαφές αυτές διαπιστώνονται διαφωνίες κάθε μορφής. Θετικές είναι επίσης οι διακηρύξεις για την ανάγκη ανάπτυξης στενών και αμοιβαίως επωφελών σχέσεων  για το προσπέρασμα των προκαταλήψεων, όπως αυτές εκφράζονται μεταξύ άλλων και σε σχετική συνέντευξη του κ. Νταβούτογλου σε αθηναϊκή εφημερίδα.

Ρύθμιση για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία

Αναστέλλουν μέχρι 31/12/2012 τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε οφειλέτες, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός του ΟΓΑ, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στην πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεών τους, αλλά και παλαιότερων οφειλών.

    Για να μπορέσουν οι οφειλέτες να επωφεληθούν από την ρύθμιση, θα πρέπει εκτός από την υποβολή σχετικής αίτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες των ταμείων, να καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές από 1/1/2011 και μετά όπως επίσης να καταβάλλουν παράλληλα κάθε μήνα ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των προηγουμένων οφειλών, δηλαδή όσων έχουν κεφαλαιοποιηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Το ποσό αυτό σε ό,τι αφορά το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και τα λοιπά ταμεία ασφάλισης μισθωτών δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25% της προηγούμενης οφειλής και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 150 ευρώ.

Έκθεση - Σοκ για τις συνθήκες διαβίωσης των παράνομων μεταναστών στα κέντρα κράτησης στον Έβρο

Για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών στα κέντρα κράτησης στον Έβρο και ανεπαρκή αντιμετώπιση του προβλήματος από τις ελληνικές αρχές κάνει λόγο ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. σε έκθεσή του.

Παράλληλα, ασκείται έντονη κριτική στην Ελλάδα για τη μη αξιοποίηση της οικονομικής βοήθειας που έλαβε από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της αθρόας εισροής λαθρομεταναστών. Οι διαπιστώσεις αυτές βασίζονται σε επιτόπια έρευνα στην περιοχή του Έβρου τον Ιανουάριο 2011. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρεται μάλιστα η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο κράτησης Σουφλίου, όπου στις 29 Ιανουαρίου, ημέρα επίσκεψης των ερευνητών του Οργανισμού, 144 άτομα κρατούνταν σε ενιαίο χώρο εμβαδού περίπου 110 τ.μ...»