Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Κοινή κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζει διαπαραταξιακή επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας για το θέμα της Ε.Β.Ζ…

Στην απόφαση για “κοινή κάθοδο” των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στην Αθήνα, προκειμένου να έχουν σειρά επαφών για το θέμα της λειτουργίας του εργοστασίου Ζάχαρης της Νέας Ορεστιάδας, κατέληξε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας.
Στις επαφές θα συμμετέχουν και βουλευτές του νομού αλλά και εκπρόσωποι των αγροτών, τευτλοεξαγωγέων και εργαζομένων του εργοστασίου, με στόχο να αποσπάσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για χορήγηση κινήτρων στους τευτλοπαραγωγούς, ώστε να παραμείνουν και φέτος στη συγκεκριμένη καλλιέργεια και να προμηθεύσουν με πρώτη ύλη το ζαχαρουργείο της Νέας Ορεστιάδας. Να σημειωθεί ότι η απροθυμία των αγροτών να σπείρουν τεύτλα, λόγω του πολύ χαμηλού κέρδους που υπολογίζουν ότι θα τους αφήσει φέτος η καλλιέργεια, 

Τροποποίηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν πρότεινε η ΕΕ.


Την τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν με σκοπό να διευκολυνθεί, με ελεγχόμενο τρόπο, η κυκλοφορία των προσώπων στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρότεινε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα βελτιώσουν τη σαφήνεια του ισχύοντος κανονισμού, και θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων που ανέκυψαν κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής του κώδικα συνόρων του Σένγκεν.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Επιτροπής η αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις επίτροπος δήλωσε: «Η παρούσα πρόταση θα συμβάλει στην ταχύτερη διενέργεια των συνοριακών ελέγχων και στην αύξηση της ασφάλειας δικαίου για τους ταξιδιώτες και τους συνοριοφύλακες. Με τη θέσπιση των νέων αυτών κανόνων, ευελπιστούμε ότι θα μειωθούν οι διοικητικές δυσχέρειες για εκείνους που ταξιδεύουν εντός, από και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι θα γίνει ευκολότερη η ζωή των πολιτών μας».

Τα βασικά σημεία της πρότασης αφορούν τα εξής:

"Ελληνοτουρκική φιλία"

 Την αισιοδοξία του για την οικοδόμηση μιας «καινούργιας ελληνοτουρκικής φιλίας» και «ενός καινούριου ελληνοτουρκικού άξονα» υπογράμμισε μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο δημαρχείο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας «το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

    «Διανύουμε μια περίοδο πολύ μεγάλης φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και μπορούμε να στήσουμε αυτές τις δυνατές γέφυρες φιλίας ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη και στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη» τόνισε ο κ. Νταβούτογλου και συνέχισε: «Δεν είναι μόνο να λύνουμε τα προβλήματα αλλά να βλέπουμε με αισιοδοξία και το μέλλον». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα έχει «μια ακόμη πιο αισιόδοξη εικόνα» για τις σχέσεις των δύο χωρών και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό εξωτερικών και τις τοπικές αρχές για την «φιλοξενία» τους.

"Ναι" στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής

  Η Άγκελα Μέρκελ είναι πρόθυμη να συναινέσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που έχει δοθεί στην Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, τονίζει η εφημερίδα Μπιλντ, η οποία την Παρασκευή θα δημοσιεύσει συνέντευξη της γερμανίδας καγκελαρίου.

    «Η Ελλάδα οφείλει να ξεπεράσει τις συνέπειες των μεγάλων σφαλμάτων στον προϋπολογισμό της. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί σε μία τριετία. Εάν επιμείνουμε σε αυτό, τότε θα μπορούσαν να προκληθούν νέοι κλυδωνισμοί», τονίζει η Μέρκελ.

    Εξάλλου, η Μέρκελ επιμένει ότι κάθε χώρα θα πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα βέτο στον μελλοντικό ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.

    «Το ταμείο σταθερότητας δεν θα δίδει πίστωση, παρά μόνον σε περιστάσεις ανάγκης και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Τέτοιου είδους βοήθειες μπορούν να αποφασισθούν μόνον δι’ ομοφωνίας, και ως εκ τούτου η Γερμανία μπορεί να ασκήσει βέτο εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις», τονίζει.