Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Αλλαγή δρομολογίων στα τρένα

Σε νέες αλλαγές των δρομολογίων των λεωφορείων της, αλλά και των αμαξοστοιχιών της, προχωρεί από αύριο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο πλαίσιο εξορθολογισμού των δρομολογίων, με στόχο τη μείωση του λειτουργικών δαπανών, όπως προβλέπει και ο σχετικός νόμος, που ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο στη βουλή. 
Από σήμερα και μέχρι νεωτέρας, αναστέλλεται η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών ICity90, ICity91, 610, 611 μεταξύ Αλεξ/πολης Λιμένος – Δικαίων και οι επιβάτες τους θα εξυπηρετούνται με λεωφορεία, τα οποία θα κάνουν στάσεις: Αλεξ/πολη Λιμένας, Φέρες, Πέπλο, Τυχερό, Λαγυνά, Σουφλί, Λάβαρα, Διδυμότειχο, Πύθιο, Θούριο, Χειμώνιο, Νέα Ορεστιάδα, Νέα Βύσσα, Καστανιές, Δίκαια.

Ποιο άρθρο του Συντάγματος θα μας προστατέψει απο το πολιτικό κόστος ;

Του Γρηγόρη Φαρμάκη
«Η συνταγματική απαγόρευση ελλειμμάτων, που θα απαγόρευε πρακτικά στις κυβερνήσεις να υποκύπτουν στο πολιτικό κόστος και στις αντιπολιτεύσεις να πλειοδοτούν σε λαϊκισμό, και η οποία θα επέτρεπε σε οποιονδήποτε πολίτη, ακόμη και αν αυτός ήταν ο τελευταίος σοβαρός άνθρωπος που θα είχε απομείνει σε αυτή την χώρα, να προσφύγει σε ένα συνταγματικό δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση οποιουδήποτε νόμου η πράξης υπονόμευε το μέλλον των παιδιών του, είναι η προστασία που οφείλουμε όλοι εμείς στις γενιές που έρχονται.»
Η δημοκρατία μας, όπως και όλες οι σύγχρονες δημοκρατίες άλλως τε, έχει δύο εγγενή, αναπόφευκτα ελαττώματα: το πολιτικό κόστος και την κουτσή αντιπροσώπευση των γενεών. 
Το πρώτο, συνοψίζεται στο ότι ο χρονικός ορίζοντας επανεκλογής ενός πολιτικού είναι πολύ πιο άμεσος από τα αποτελέσματα των αποφάσεών του. Έτσι η πρόνοια για το μέλλον επαφίεται στην σύνεση των πολιτών και των πολιτικών που τους εκφράζουν, δικλείδα μάλλον αισιόδοξη στην περίπτωση των Ελλήνων πολιτών και πολιτικών. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στο δεύτερο ελάττωμα: δεν ψηφίζουν όλοι, τουλάχιστον όχι όλοι όσοι επηρεάζονται από τις αποφάσεις των πολιτικών ή του εκλογικού σώματος. Δεν ψηφίζουν οι γενιές των Ελλήνων που θα κληθούν να 

Αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου από τον οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)

Αποζημιώσεις  ζωικού κεφαλαίου ύψους 1.192.330 ευρώ καταβάλλει την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011 ο ΕΛΓΑ.
Πρόκειται για  ζημιές που υπέστησαν 1.204 κτηνοτρόφοι στο ζωικό τους κεφάλαιο σε όλη τη χώρα, κυρίως την περίοδο Ιουνίου –Νοεμβρίου 2010 από διάφορα ζημιογόνα αίτια(κατασπάραξη από λύκο, αρκούδα και άγρια σκυλιά, γαγγραινώδη μαστίτιδα, παραφυματίωση, σηψηγονία, πλημμύρα κλπ).
Η καταβολή θα γίνει στους λογαριασμούς που διατηρούν οι δικαιούχοι  κτηνοτρόφοι στην ΑΤΕ.
Αναλυτικές  πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του οργανισμού στη διεύθυνση www.elga.gr.

Χωρίς… Συμπαραστάτη οι πολίτες σε 10 περιφέρειες


Δύο μήνες έχουν συμπληρωθεί από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» και τη θεσμοθέτηση του Συμπαραστάτη του Πολίτη στις νέες αιρετές περιφέρειες και μόνον σε τρεις από αυτές -Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης- η σχετική ψηφοφορία στα περιφερειακά συμβούλια είχε θετικό αποτέλεσμα, με τη συγκέντρωση των 2/3 των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή του. Στις υπόλοιπες δέκα, οι Συμπαραστάτες... αναζητούνται από τους πολίτες  
Στην Περιφέρεια Αττικής, Συμπαραστάτης με συντριπτική πλειοψηφία αναδείχθηκε η πρώην εφέτης Μαρία Παπασπύρου. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο δικηγόρος Σάκης Νούσας -στηρίχθηκε από περιφερειακή Αρχή και µεγάλο µέρος της µείζονος αντιπολίτευσης-, ενώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εξελέγη ο πολιτικός µηχανικός Λάζαρος Τσακµακίδης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, ο 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ NEEBOR ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ


6ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ NEEBOR
‘Κοινωνική Ενσωμάτωση μέσω Ανάπτυξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων’

2 - 5 Μαρτίου 2011, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

2/3/2011      Τετάρτη
                              
20:00             Καλωσόρισμα και μπουφέ
                        Εστιατόριο Ξενοδοχείου Alexander Beach Hotel
                                    

3/3/2011      Πέμπτη
8:30                Εγγραφή
                        Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου Alexander Beach Hotel

                        Χαιρετισμοί
9:00                κ. Αριστείδης ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Ελλάδα
9:10                κ. Σωκράτης ΞΥΝΙΔΗΣ, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ελληνική Δημοκρατία
9:20                κ. Artur BENES, Εκπρόσωπος του Δικτύου NEEBOR, Σλοβακία
                       

Δήλωση Γιάννη Τομαδάκη


Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα τους  πέντε δημοτικούς συμβούλους Ορεστιάδας οι οποίοι με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους κατά την εκλογική διαδικασία για την επιλογή συμπαραστάτη του Δημότη.

Η δεύτερη θέση στην πρώτη ψηφοφορία πέρα από τις γραμμές και τις επιταγές είναι για μένα η μεγαλύτερη τιμή στα χρόνια που ζω στην Ορεστιάδα.

Δυστυχώς, όπως και κατήγγειλαν άλλωστε δημοτικοί σύμβουλοι, στο δήμο Ορεστιάδας δε θα υπάρχει συμπαραστάτης δημότη κάτι για το οποίο φυσικά δεν ευθύνεται κανένας από τους υποψηφίους.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους για τη στάση τους, όπως επίσης και τους συμβούλους οι οποίοι προσπάθησαν αλλά τελικά δεν κατάφεραν να με στηρίξουν με την επιλογή τους, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Εύχομαι  η πορεία του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας να είναι  γόνιμη για το καλό των δημοτών.
Τέλος δηλώνω ότι είμαι στη διάθεση του κάθε πολίτη, όπως όλα τα χρόνια κατά οποία δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στην περιοχή.

Με τιμή

Γιάννης Τομαδάκης

Υπουργείο Παιδείας για τις συνενώσεις σχολικών μονάδων.

Μικρή ομάδα εκπαιδευτικών εισέβαλε στο υπουργείο Παιδείας, την ώρα που γινόταν σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, με αντικείμενο τις συνενώσεις σχολικών μονάδων.

    Οι εκπαιδευτικοί άπλωσαν πανό και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των συνενώσεων και του ΔΝΤ.

    Η εκδήλωση διεκόπη για λίγα λεπτά, καθώς ορισμένοι δήμαρχοι αντέδρασαν έντονα εναντίον των εκπαιδευτικών. Κάποιοι, μάλιστα, ζήτησαν από τους εκπαιδευτικούς “να κάνουν μαθήματα στα σχολεία και να φύγουν αμέσως από την αίθουσα”.

    Οι εκπαιδευτικοί δίπλωσαν το πανό, αλλά κάθισαν στις πρώτες θέσεις, παρακολουθώντας τους ομιλητές, τους οποίους διέκοπταν. Ωστόσο, η εκδήλωση συνεχίστηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

    Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, νωρίτερα, είχε αναπτύξει στους δημάρχους, όλες τις αλλαγές που συντελούνται ή θα γίνουν στα σχολεία, με έμφαση στο ψηφιακό σχολείο και το νέο λύκειο που ευνοεί την ομαδική συνεργασία. Αυτό το στόχο, άλλωστε, υπηρετούν και οι συνενώσεις των σχολικών μονάδων.

Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, η κατάθεση αιτήσεων από 28 Μαρτίου 2011

Μετά τη διακοπή των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας τον Ιούλιο του 2010 λόγω του οικονομικού αδιεξόδου που είχε οδηγηθεί ο Οργανισμός, είχαμε δεσμευθεί:
•    Να ανασχεδιάσουμε όλη την πολιτική στεγαστικής συνδρομής του Οργανισμού, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων μέσω της αναμόρφωσης και εξορθολογικοποίησης των υφιστάμενων προγραμμάτων, επεξεργασίας νέων και αντικειμενικοποιήσης των κριτηρίων.
•    Να επανεκκινήσουν σταδιακά όλα τα προγράμματα (αναμορφωμένα και νέα) σε συνάρτηση με την οικονομική δυνατότητα του Οργανισμού,
•    Να εξεταστεί η δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σήμερα, μετά την απόφαση του ΔΣ του ΟΕΚ της Παρασκευής 25ης Φεβρουαρίου 2011, ανακοινώνουμε ότι:
Α. Ξεκινούν δύο προγράμματα:
1.    Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 2011 που έχει έτος αναφοράς το 2009 με διάστημα υποβολής αιτήσεων από την 28η Μαρτίου 2011 έως την 1η Ιουλίου 2011.
2.    Το κατασκευαστικό και μελετητικό πρόγραμμα με έναρξη δημοπρατήσεων από τον Μάρτιο 2011.