Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Εβρος απέναντι ....

 Του
Στη «ανατολική πύλη» της Ευρώπης, στον Εβρο, εκεί που συμβαίνουν όλα, εκεί όπου έχει προγραμματιστεί να χτιστεί ο φράχτης, επικρατεί η ηρεμία που υπάρχει στο μάτι του κυκλώνα. Περιοδεύοντας στις δύο πλευρές των συνόρων, στα ελληνικά και στα τουρκικά χωριά, ο φωτογράφος του BHMagazino Γιώργος Μουτάφης είδε ομοιότητες, παρόμοια καθημερινότητα, ανθρωπιά και μια κοινή άποψη για τον επικείμενο φράχτη.

Η ομίχλη είναι δημοκρατική. Δεν κοιτάζει φράχτες, δεν σταματάει στα σύνορα, δεν καλύπτει επιλεκτικά τους μη έχοντες, δεν αγνοεί τους έχοντες. Η ομίχλη είναι μάλλον το μόνο πράγμα που είναι δεδομένο στον Εβρο, εκεί που συμβαίνουν όλα. Ισως μαζί με την υγρασία, που είναι το πρώτο που νιώθεις προτού ακόμη αρχίσεις να γυρίζεις στους δρόμους της μεταναστευτικής Ιστορίας.
Η διήγηση αρχίζει το 1929, λίγο μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Τότε που ξεκίνησε η μετακίνηση των πληθυσμών, τότε που Ελληνες που γεννήθηκαν στη σημερινή Τουρκία μετακινήθηκαν σε ελληνικά εδάφη, τότε που Τούρκοι που γεννήθηκαν στη σημερινή Ελλάδα πήραν τον αντίθετο δρόμο. Ηταν η εποχή που η κατάσταση στα χωριά του Εβρου ήταν διαφορετική. Υπήρξε αναβρασμός, μια περίεργη προσφυγιά ανθρώπων που άλλαξαν σπίτια για λίγα μόνο χιλιόμετρα, υπήρξε η αναπόφευκτη προσαρμογή και μετά απλώς η ζωή που συνεχίστηκε. 

Στον καιρό της χούντας ....

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένη ...

Πρόταση - σοκ για να βρεθούν 50 δισ. ευρώ.

Ενα πρόγραµµα αιδιωτικοποιήσεων που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, φτάνοντας σε συνολικό ύψος 50 δισ. ευρώ στην πενταετία 2011-2015, έθεσαν ως στόχο η κυβέρνηση µε την τρόικα .

Κυβέρνηση και τρόικα άφησαν άφωνη και την κοινή γνώµη, αφού ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων ως τώρα ήταν για έσοδα 7 δισ. ευρώ στην τριετία 2011-2013. Αρα, επταπλασιάστηκε.

Πάντως, σύµφωνα µεπληροφορίες υπήρξαν επιφυλάξεις ακόµη και στους ίδιους τους κόλπους της τρόικας για το κατά πόσον είναι εφικτό ένα τέτοιο πρόγραµµα.

Οι κ.κ. Σερβάς Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πολ Τόµσεν του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου και Κλάους Μαζούχτης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες το µεσηµέρι είπαν ότι οι πηγές θα είναι τρεις: εισηγµένες εταιρείες, ακίνητα και εµπορικά ακίνητα. Μάλιστα, ενοχλήθηκαν από σχόλιο που έγινε για προθέσεις εκποίησης εθνικών µνηµείων και ο κ. Τόµσεν αντέτεινε ότι αν δεν αξιοποιηθεί η εθνική περιουσία, θα χρειασθούν κι άλλες επώδυνες περικοπές.

Σε πρώτη φάση, τη διετία2011-12 προβλέπεται να αντληθούν 15 από τα 50 δισ. ευρώ του προγράµµατος.

Η κατάρρευση του ελληνικού δημοσιοϋπαλληλικού σοσιαλισμού και ο πολιτικός χρόνος της αριστεράς


Θάλασσα της Κρίσης: αριστεροί αυτοματιστές, εθισμένοι στο μετεωρισμό, ψαρεύουν στα θολά νερά

Αυτή η χώρα καταστράφηκε από μέσα, όχι απ' έξω. Υπέστη πρώτη κερδοσκοπικές επιθέσεις επειδή ήταν η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή φούσκα. Όμως μια φούσκα θα σπάσει κάποτε ούτως ή άλλως. Είναι λοιπόν λάθος να πιστεύει κανείς ότι η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης θα σώσει και την Ελλάδα. Απλά θα μας ξαναδώσει κάποια ευκαιρία επιλογών μετά έναν χρόνο άπνοιας και κατάθλιψης. Η απόφαση όμως θα είναι καθαρά δική μας. Και θα είναι μια σωστή απόφαση εφόσον παραδεχτούμε κατ' αναλογίαν όλοι τις ευθύνες μας και ανατρέψουμε με τις επιλογές μας το παρωχημένο πολιτικό προσωπικό και την πελατειακή νοοτροπία. Αν δεν το κάνουμε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και θα απομακρυνθούμε κι από μιαν ευκαιρία χειραφέτησης που πάντα δίνεται μέσα στην κρίση.

«Πότε επιτέλους η Κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή των αποζημιώσεων που αφορούν τις ζημιές του 2010 στους αγρότες»

Στην παγκόσμια αγορά οι τιμές για το βαμβάκι είναι οι υψηλότερες της τελευταίας τριακονταετίας. Μέρα με τη μέρα οι τιμές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Χαρακτηριστικά στις 24 Ιανουαρίου η διεθνής τιμή ήταν στα 185,70 αμερικάνικα σεντς η λίμπρα το εκκοκκισμένο βαμβάκι και μόλις την επόμενη ημέρα έφτασε τα 190,70 σεντς. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή πώλησης του εκκοκκισμένου βαμβακιού ξεπέρασε τα 3 ευρώ, ενώ η τιμή του σύσπορου (του βαμβακιού δηλαδή που παραδίδουν οι παραγωγοί στα εκκοκκιστήρια) αγγίζει σήμερα το 1 ευρώ.
Και όμως οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί δεν κατάφεραν να επωφεληθούν όσο θα μπορούσαν από αυτή την τρελή κούρσα των τιμών. Δεν κέρδισαν ανάλογα, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές σημειώνουν διψήφια ποσοστά ανόδου το τελευταίο δωδεκάμηνο. Τουναντίον ήταν οι χαμένοι της υπόθεσης.
Η ελληνική παραγωγή φέτος ήταν και μειωμένη σε σχέση με την αναμενόμενη (κατά περιοχές από -20% έως και -40%) στους 541.000 τόνους σύσπορο (170.000 εκκοκκισμένο) και ποιοτικά υποβαθμισμένη. Αιτία; Οι πλημμύρες που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές πέρυσι την άνοιξη αλλά και η ασθένεια του πράσινου σκουληκιού, που έπληξε την παραγωγή. Η τιμή που αγόρασαν το προϊόν τα εκκοκκιστήρια στη Θράκη ήταν κατά μέσο όρο 0,56 ευρώ, το κιλό σύσπορο, ενώ στη Θεσσαλία στα 0,62 ευρώ.
Από την άλλη είχαμε μια αύξηση στο κόστος παραγωγής, εξαιτίας της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδ

Εβρίτες θα γίνουν οι ευρωπαίοι συνοριοφύλακες

frontex
Για τον επόμενο μήνα έχει προγραμματιστεί η αποχώρηση της Frontex από τον Έβρο, ωστόσο για μόνιμη εγκατάσταση στο νομό των 200 ευρωπαίων συνοριοφυλάκων, κάνει λόγο σχετικό δημοσίευμα. Πάντως σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρχικά, τα κράτη που συμμετέχουν στην εν λόγω αποστολή, ήταν απρόθυμα, λόγω κόστους, να συναινέσουν στην παράταση της παρουσίας των 200 συνοριοφυλάκων. Ωστόσο, «δεν γίνεται να υπάρχουν 180 συνοριοφύλακες τη μία μέρα και κανείς την επόμενη», αναφέρει διπλωματική πηγή, επίκληση της οποίας γίνεται στο δημοσίευμα.

thrakinet

Απάντηση στο πελατειακό κράτος ο δημοσιονομικός κανόνας.

Απάντηση στο πελατειακό κράτος ο δημοσιονομικός κανόνας
Άρθρο της Ντόρας Μπακογιάννη
H συσσώρευση χρεών και ελλειμμάτων, αποτελεί δυστυχώς πάγιο χαρακτηριστικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος, τόσο στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, όσο και διαχρονικά. Ταυτόχρονα η κρίση, και το ίδιο το ύψος του δημοσίου χρέους, έχει θέσει σε έμπρακτη αμφισβήτηση το συμβόλαιο μεταξύ των γενεών, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν την χώρα αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να αναζητήσουμε θεσμικούς τρόπους προστασίας της ελληνικής κοινωνίας από τη βασική αυτή αδυναμία του πολιτικού μας συστήματος.
Γι΄ αυτό πρότεινα, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο κάτι που υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμμαχία από την ιδρυτική της Διακήρυξη, την εισαγωγή και στην Ελλάδα του «δημοσιονομικού κανόνα», ο οποίος  θέτει συνταγματικά όρια στη δημοσιονομική επέκταση. Είναι αδιανόητο το έθνος, εν καιρώ ειρήνης, να 

H Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συναντήθηκε χθες με τους 13 Περιφερειάρχες

Ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε στους Περιφερειάρχες την ανάγκη να αποδοθούν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση κρίσιμες αρμοδιότητες που έχουν σχέση με την περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη. Ανακοίνωσε οχτώ άξονες που κινούνται οι αρμοδιότητες του Υπουργείου, οι οποίες εκχωρούνται στις Περιφέρειες.

       Αμέσως μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

     Ι. ΣΓΟΥΡΟΣ: Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον κ. Σκανδαλίδη, όπου μας δέχθηκε σήμερα και τους 13 Περιφερειάρχες για να κάνουμε μία ουσιαστική συζήτηση επί των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ένωση Περιφερειών σχετικά με τα θέματα του Υπουργείου.

    Βεβαίως είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι γιατί με τη διπλή του ιδιότητα, παλιά ως Υπουργός Εσωτερικών και σήμερα ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά και στη βάση και στην κορυφή ποια είναι τα προβλήματά μας.

Hμερίδα κατά των Χρυσορυχείων

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης 
και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης - Έβρου κατά των Χρυσορυχείων 
σας καλεί στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί 
την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 11:00 στην αίθουσα 
του Δημοτικού Θεάτρου Αλεξανδρούπολης
με θέμα: 

«Μεταλλουργία Χρυσού - Επιπτώσεις στο Περιβάλλον, την υγεία των ανθρώπων και την Οικονομία».