Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

To ΌΧΙ της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου για τα Χρυσωρυχεία.


Στην προηγούμενη δεκαετία διαμορφώθηκε ένα πρωτόγνωρο μαζικό κοινωνικό κίνημα στην περιοχή μας. Αυτό κατάφερε να αποτρέψει την εγκατάσταση των χρυσωρυχείων στον Έβρο και στη Ροδόπη. Όμως τότε δεν επιτεύχθηκε η οριστική ακύρωση της εξόρυξης και της χημικής επεξεργασίας των χρυσοφόρων κοιτασμάτων. Η εξήγηση είναι απλή.

Οι κυβερνήσεις διατήρησαν όλα αυτά τα χρόνια σε ισχύ τον χουντικό μεταλλευτικό νόμο 210/1973 που έχει ,ένα και μόνο στόχο . Την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεταλλευτικών εταιρειών. Στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της αυξανόμενης ανεργίας ευνοείται η επανεμφάνιση της εταιρείας χρυσού. Η Eldorado Gold, τέταρτη κατά σειρά πολυεθνική εταιρεία χρυσού και οι ελάχιστοι προπαγανδιστές της δραστηριοποιούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σκοπός τους είναι να μας πείσουν ότι με την λειτουργία των χρυσωρυχείων θα αναπτυχθεί οικονομικά ο τόπος μας και θα αντιμετωπισθεί η ανεργία.

Συναντήσεις εργασίας του προέδρου της ΕΡΓΟΣΕ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης


Συναντήσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν παρουσία του προέδρου της ΕΡΓΟΣΕ  Α.Ε. Ιωάννη Πετρόπουλου, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Άρη Γιαννακίδη, την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011.
Πιο συγκεκριμένα:
11.00: Γραφείο Αντιπεριφερειάρχου Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (πρώην Νομαρχία) με φορείς της Αλεξανδρούπολης.
14.00: Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (πρώην Νομαρχία)  με φορείς της Καβάλας

«Πλωτά κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών»

 Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου Α. Δερμεντζόπουλος προς τον Υπ.Προστασίας του Πολίτη κύριο Παπουτσή για τα πλωτά κέντρα μεταναστών .
    Το τελευταίο διάστημα τόσο από δημοσιεύματα του τύπου, όσο και από «διαρροές» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Ελληνικός λαός πληροφορείται για τις προθέσεις που αφορούν τη στέγαση των λαθρομεταναστών σε πλωτά κέντρα φιλοξενίας.
Έτσι λοιπόν πέραν των ήδη δρομολογηθέντων(;) παραχωρήσεων στρατοπέδων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (που παρεμπιπτόντως ουδείς γνωρίζει ποια είναι αυτά και καμία συνεννόηση δεν έγινε με τους φορείς των τοπικών κοινωνιών), πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη μετά από επαφές της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με ομολόγους της Ολλανδίας, έχει αποφασιστεί η ενοικίαση πλωτών πλατφορμών, που θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση των λαθρομεταναστών.
Η ελλιπής έως ανύπαρκτη επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δημιουργεί πέρα από την παραπληροφόρηση, έντονη ανησυχία για την τοποθεσία παραμονής, 

Ο.Τ. Α : «μείωση έως και περικοπή της ΣΑΤΑ και πάγωμα προσλήψεων».

Μεγάλο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποτελούν τα οικονομικά των δήμων, καθώς παρατηρήθηκε έλλειμμα που αγγίζει -ούτε λίγο ούτε πολύ- τα 400 εκατ. ευρώ.

«Το πρόβλημα με τους υπερχρεωμένους δήμους αναμένεται να διογκωθεί τις επόμενες ημέρες», δηλώνει ο Γιάννης Μουράτογλου, υπεύθυνος οικονομικών της ΚΕΔΚΕ καθώς – όπως τονίζει- «η απογραφή στους δήμους θα επιβεβαιώσει ότι οι υπερχρεωμένοι δήμοι είναι πολλοί περισσότεροι από τους 15 που γνωρίζουμε.»


Οι τρόποι εξυγίανση των οικονομικών των δήμων είναι ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις για την εκταμίευση της 4ης δόσης. Ποια μέτρα όμως αναμένεται να ληφθούν; Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ απαντά «μείωση έως και περικοπή της ΣΑΤΑ και πάγωμα προσλήψεων».

ΟΑΕΔ: Ξεκινά με τροποποιήσεις πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων

Ξεκινά αύριο Τρίτη η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα στο τροποποιημένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση (για διάστημα 12 μηνών) 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί παράλληλα στη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα 18 μηνών.
Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα λήξει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αιτήσεων, ύστερα από την κάλυψη των θέσεων.
Οι αλλαγές που επήλθαν στο πρόγραμμα αφορούν τα εξής σημεία:
1. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 50 ατόμων μπορούν να επιχορηγούνται στο εξής για 30 εργαζόμενους κατ΄ ανώτατο όριο, αντί των 80 εργαζομένων που ίσχυε με το προηγούμενο πρόγραμμα.
2. Στο νέο πρόγραμμα δύνανται να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που απασχολούν έναν εργαζόμενο με πλήρη απασχόληση. Στην κατηγορία αυτή η επιδότηση αντιστοιχεί στο 75% των μηνιαίων εργοδοτικών εισφορών.


Προχωράει το θέμα της δημιουργίας Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στο Μεγάλο Δέρειο.

Προχωράει το θέμα της δημιουργίας Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στο Μεγάλο Δέρειο, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρίου Ανδρέα Λοβέρδου, σε σχετική αναφορά που κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση.

Πιο συγκεκριμένα ο κύριος Υπουργός επισημαίνει:

''Στην περιοχή του Δερείου συστήθηκαν ως αποκεντρωμένες μονάδες του Κέντρου Υγείας Σουφλίου, το Περιφερειακό Ιατρείο Μεγάλου Δερείου και το Περιφερειακό Μικρού Δερείου, τα οποία και εξυπηρετούν και τις αντίστοιχες περιοχές. Εκ της συστάσεως του, το Περιφερειακό Ιατρείο Μεγάλου Δερείου δεν λειτούργησε λόγω έλλειψης κτιρίου και της σύστασης οργανικών θέσεων προσωπικού''.

Επίσης ο κύριος Υπουργός σημειώνει ότι μετά την αναφορά που κατέθεσε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ του Νομού Έβρου κα. Ελένη Τσιαούση στις 21/09/2010:''η Διοίκηση του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης στο υπ' αριθμ. 17546/14.10.2010 έγγραφό της, το οποίο απέστειλε στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, εξέφρασε την άποψη να μετατραπεί το Π.Ι. Μεγάλου Δερείου σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του οποίου η στελέχωση θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 27 του Ν. 2519/1997 και να ανεγερθεί το Περιφερειακό Ιατρείο εντός του οικισμού, σε οικόπεδα που παραχώρησε ο Δήμος Ορφέα'''.

Και καταλήγει ο κύριος Ανδρέας Λοβέρδος:'' η 4η ΥΠΕ αναμένει την κατάθεση του σχετικού φακέλου προκειμένου να υποβάλλει στη συνέχεια την εισήγησή της, στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης''.

Ασφαλής και ηθικά σωστή χρήση του διαδικτύου

Για όγδοη χρονιά εορτάζεται την 8η Φεβρουαρίου η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day) σε 70 χώρες και σε 5 ηπείρους, από την Ισλανδία έως την Κένυα και από τον Καναδά έως την Ν. Κορέα. Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν στην ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών  Κέντρων Ενημέρωσης Insafe (www.saferinternet.org) στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την Ελλάδα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από τη Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe.
Φέτος, οι εκδηλώσεις για  την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εστιάζουν στις εικονικές ζωές. Στη σημερινή εποχή, μικροί και μεγάλοι ξοδεύουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ζωής τους σε διαδικτυακές δραστηριότητες  που εκτείνονται από τα online παιγνίδια έως την κοινωνική δικτύωση. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις που αφορούν την ιδιωτικότητα, την υπόληψη και την υγεία τους. Έτσι λοιπόν, με το σύνθημα 

Καθρέφτης : Ο Απέναντι είμαι εγώ .

Μια νέα , διαφορετική Εφημερίδα είναι πλέον on-line . Υπάρχει και έντυπη έκδοση που διανέμεται δωρεάν , δυστυχώς για εμάς μόνο στην Αθήνα , Ευτυχώς για εμάς όμως υπάρχει η ηλεκτρονική έκδοση .. 


Ξεφυλλίστε την , διαβάστε την , γνωρίστε την παρακάτω με ένα εύκολο και εύχρηστο μενού : Καθρέφτης : Ο Απέναντι είμαι εγώ .  


Η ασφυξία του φόβου

Ο φόβος είναι εσωτερικός, είναι δομικός. Χτυπάει μέσα στα σωθικά, εκεί που οι αγγλοσάξωνες λένε “guts”. O φόβος είναι η έλλειψη της αυτοπεποίθησης, της αίσθησης οτι “θα τα καταφέρεις”.


Θα τον καταφέρω τον κερατά. Η αλήθεια θα λάμψει. Η αξία θα επιβληθεί. Δεν μπορεί, η κοινή λογική θα επικρατήσει. Κάποιος από πάνω θα βρεθεί να στείλει στο “πυρ το εξώτερον” τις εμμονές των κομπλεξικών. Η κοινή λογική θα θριαμβεύσει.

Κι αν αυτό που σου λέει η “λογική” σου, δεν είναι παρά ένα υποκειμενικό “wishful thinking”; Γιατί πάντα είναι πιο δύσκολο να κρίνεις και να εκτιμήσεις σωστά, για τον εαυτό σου; Εκεί χτυπάει ο φόβος. Και η ανασφάλεια γίνεται το μικρό, πράσινο ανθρωπάκι που σε καταδιώκει.

Το "νέο λύκειο" και η φιλοσοφία των αλλαγών

Στο μοντέλο που από τον Σεπτέμβριο θα αποτελέσει το «νέο λύκειο», αναμένεται να έχουν καταλήξει σε δύο μήνες τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Παιδείας. Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Κλ. Ναυρίδης, ο οποίος σε ειδική εκδήλωση έκανε γνωστό ότι τον Απρίλιο θα είναι όλα έτοιμα για την ανακοίνωση του πλαισίου του νέου λυκείου, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία των αλλαγών και μίλησε για τους στόχους του νέου τύπου λυκείου.

    Σύμφωνα με όσα σχεδιάζονται, ο σημερινός τρόπος διδασκαλίας θα αλλάξει πλήρως. Σε δύο μήνες θα θεωρείται πλέον ξεπερασμένος και οι μαθητές, μέσω του νέου τύπου σχολείου, θα μυούνται σε ουσιαστικότερους τρόπους απόκτησης γνώσεων, που περιορίζουν την αποστήθιση και προάγουν την κριτική τους ικανότητα.

    Όπως σημείωσε ο κ. Ναυρίδης, «οι μαθητές θα πρέπει να αρχίσουν να μυούνται σε ερευνητικές διαδικασίες και διεργασίες. Δηλαδή, θα μάθουν να διατυπώνουν τα ερωτήματα, να προσδιορίζουν τα προβλήματα και να μεθοδεύουν διερευνήσεις. Επιπλέον, να αναζητούν απαντήσεις στα προβλήματα, που έχουν τεθεί, να αναζητούν και να αξιοποιούν ερευνητικά εργαλεία, να αναλύουν και να συνθέτουν δεδομένα».

Από σήμερα στους γιατρούς του Ο.Α.Ε.Ε. και Ο.Π.Α.Δ.

Από σήμερα θα έχουν τη δυνατότητα οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ να επιλέγουν ελεύθερα οποιονδήποτε γιατρό, από το σύνολο των 20.000, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον Ο.Α.Ε.Ε. και στον Ο.Π.Α.Δ.
Αργά χθες, στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, και με τη συμμετοχή των διοικητών των τριών μεγάλων Ταμείων (Ι.Κ.Α., Ο.Α.Ε.Ε. και Ο.Π.Α.Δ.).
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν λεπτομέρειες που αφορούν στον καλύτερο συντονισμό των Ταμείων, ενόψει της εφαρμογής από αύριο Δευτέρα, της σχετικής.
Οι λίστες των γιατρών του νομού Αττικής έχουν αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα και τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, και την Τρίτη θα δημοσιευτούν κατάλογοι ανά νομό στον επαρχιακό Τύπο.
Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, όταν επισκέπτονται τους παραπάνω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, θα επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους, ενώ τις πρώτες εβδομάδες της εφαρμογής του μέτρου και μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, θα συνταγογραφούν στα απλά συνταγολόγια που διαθέτουν, στα οποία θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου καθώς και την ημέρα και ώρα εξέτασης, στοιχεία που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ενυπόγραφα. Το σύνολο αυτών των δελτίων θα υποβάλλεται στο τέλος του μήνα στο ΙΚΑ και θα καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό.

Ραγκούσης :Η οικογένειά μου, τα τρία μου παιδιά, μένουν σε ένα χωριό 300 κατοίκων στην Πάρο.

  Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν ξανά σενάρια πρόωρων εκλογών με αφορμή την ευρωπαϊκή λύση και στο ελληνικό χρέος...

    Τη στιγμή που ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση, δίνουμε μια άνευ προηγουμένου μάχη για να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει η Ελλάδα μια για πάντα τη μεγάλη αυτή κρίση, είναι επιβλαβής κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Όσοι διακινούν τέτοια σενάρια, μόνο κακές υπηρεσίες προσφέρουν στη χώρα, και σε κάθε περίπτωση δεν εκφράζουν το δημόσιο συμφέρον αλλά μικροκομματικές τακτικές για εσωτερική κατανάλωση. Άλλωστε στις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη οι πολίτες πήραν σαφή θέση, αφού τον ζήτημα των πρόωρων εκλογών κατέστη κυρίαρχο θέμα της ψήφου των πολιτών.

   

    Συνεπώς, ποιες συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες κάλπες;

    Ο Πρωθυπουργός έκλεισε οριστικά το θέμα λέγοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013.

       Εσείς πάντως ως αρμόδιος υπουργός, δεσμεύεστε ότι θα φέρετε εκλογικό νόμο κατά τα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου και χωρίς σταυρό προτίμησης στην παρούσα Βουλή;