Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

Σύγχρονη ΒΑΒΕΛ η Ευρωπαική Ένωση

Γράφει ο Επιμηθέας«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ των 17 κρατών της ευρωζώνης και της Κομισιόν για τον τρόπο που θα πρέπει να αντληθούν τα ονομαστικά κεφάλαια των 750 δις ευρώ του μηχανισμού στήριξης. Η πρόσφατη φιλονικία μεταξύ της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο για το ύψος των χρημάτων που θα διαθέτει το Ταμείο Σταθερότητας, ήταν κάτι παραπάνω από ζωηρή.

Η ανησυχία της κ. Μέρκελ είναι ότι μια ενδεχόμενη διεύρυνση του ταμείου των 750 δις ευρώ θα επιβαρύνει κυρίως τους Γερμανούς φορολογούμενους: «Μια χώρα έχει ήδη υπαχθεί στο μηχανισμό και αυτή είναι η Ιρλανδία. Απέχουμε πολύ από την εξάντληση των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί για αυτό το σκοπό. Παράλληλα όμως θέλουμε να τονίσουμε όπως κάναμε και με την κρίση στην Ελλάδα ότι στηρίζουμε το ευρώ. Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο». 


«Αγκάθι» τα ελλείμματα των δήμων

«Τρύπα» 400 εκατομμυρίων ευρώ στα οικονομικά των δήμων εντόπισε η τρόικα, που από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση ενόψει της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του δανείου τον Μάρτιο.

Την ίδια ώρα τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας συνεχίζονται με τον Εκόνομιστ να διαπιστώνει καθυστερήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.


Τα οικονομικά στοιχεία της γενικής κυβέρνησης αποτελούν μεγάλο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή καθώς μπορεί ο τακτικός προϋπολογισμός να είναι εντός στόχων, αλλά οι υπόλοιποι φορείς του Δημοσίου και κυρίως οι δήμοι φαίνεται πως δεν μπορούν να σταματήσουν να παράγουν ελλείμματα.


Στις συζητήσει που θα έχουν υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας με τους υπουργούς αυτήν την εβδομάδα προεξέχουσα θέση έχουν και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πιέζει για νέα μέτρα που θα οδηγούν ακόμα και σε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.


Παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις ς για τα μέτρα ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να εφαρμοστούν μεταξύ 2011 και 2014.


skai 

Περπατώντας (με τη φωτογραφική μηχανή) στις όχθες του Νέστου


Τη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Νέστου η Μαρία Μιτζάλη επισκεπτόταν από παιδί. Τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο, πέρασε έζησε στην Καβάλα καταγράφοντας το τοπίο και τις εναλλαγές του κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών. Οι βόλτες της τα Σαββατοκύριακα στον ποταμό Νέστο γέννησαν αυτά τα πολύπτυχα φωτογραφικά έργα τα οποία μαζί με εικόνες θαλασσών του Ιονίου αποτελούν τη δουλειά που η 35χρονη φωτογράφος τιτλοφόρησε «Εξοχή» και από τις 20 Ιανουαρίου 2011 παρουσιάζει στο νέο χώρο τέχνης Μελάνυθρος στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου σηματοδοτώντας την παρθενική έκθεση του χώρου.
΄Εντεκα φωτογραφικές συνθέσεις (τα μισά πολύπτυχα) αποτελούν το περιεχόμενο της συγκεκριμένης έκθεσης που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2011 στη νέα γκαλερί, ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερο χώρο, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, που σχεδίασε ο νεαρός αρχιτέκτονας Γιάννης Κακλαμάνης και όπου εκτός από εικαστικά γεγονότα θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί συναυλίες, σεμινάρια και συναντήσεις σχετικές με το χώρο του πολιτισμού. Πως αισθάνεται, άραγε, που κάνει εκεί «ποδαρικό» παρουσιάζοντας τη δουλειά της;

Φορτώστε κι άλλο το γαιδούρι , τραβάει ακόμα !

Γράφει ο συνεργάτης μας Θόδωρος Γαλανόπουλος .
 
Αυτά όλα που μας ζητάνε  οι Ευρωπαίοι να κάνουμε για να σωθεί η χώρα «τάχα» μου έφερε στο μυαλό ένα παλιό ανέκδοτο που αξίζει νομίζω να το θυμηθούμε!  Ένας εργάτης Έλληνας δούλευε σε ένα εργοστάσιο κάπου στη Γερμάνια. Η δουλειά του ήταν σε όλη τη βάρδια του να τραβάει ενα μοχλό ενός μηχανήματος! Κάποια μέρα πέρασε από εκεί ένας επιθεωρητής του εργοστασίου και βλέπει τον  Έλληνα.
– Τι κάνει αυτός εδώ; Μόνο το ένα χέρι  δουλεύει;  Γρήγορα να του φέρετε ένα άλλο μηχάνημα διπλά του να χειρίζεται και αυτό ! 
Πέρασε κάποιος καιρός και ο Έλληνας δούλευε με το ένα χέρι τον ένα μοχλό και με το άλλο  το δεύτερο  μηχάνημα!  Ξαφνικά εμφανίζεται και άλλος ελεγκτής! Και καθώς ήθελε το εργοστάσιο να έχει  καλλίτερη παραγωγή με το ίδιο εργατικό δυναμικό, πέφτει το μάτι του στον Έλληνα! 
- Τι γίνεται εδώ  ; Μόνο με τα χέρια του δουλεύει;  Εμπρός – εμπρός  να του τοποθετήσετε και ένα άλλο μηχάνημα διπλά του να το χειρίζεται με ένα πεντάλ  με το πόδι! 
Μέχρι που κάποια μέρα, πέρασε και ένας ακόμα επιθεωρητής και άρχισε τον έλεγχο εργασίας ξανά …  

Διαβούλευση για το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Οροσειράς Ροδόπης


Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης από τον Μάρτιο του 2010 ανέλαβε την πρωτοβουλία για τον σχεδιασμό και υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης για την Οροσειρά της Ροδόπης, με όραμα τη δημιουργία ενός οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμου ορεινού χώρου, στον οποίο θα αξιοποιούνται αειφορικά οι τοπικοί πόροι.
Το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Οροσειράς Ροδόπης αποτελεί ένα πρόγραμμα έργων και δράσεων προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, ενίσχυσης της τοπικής οικονομικής βάσης με σημαντική συμμετοχή ιδιωτικών επενδύσεων, βελτίωσης της ποιότητας ζωής μέσω της αναβάθμισης - δημιουργίας των αναγκαίων δημοσίων υποδομών, καθώς και διατοπικής, διακρατικής - διασυνοριακής συνεργασίας.