Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η ανακύκλωση μικρών ηλεκτρικών συσκευών στα καταστήματα λιανικής πώλησης


Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε χθες την πρόταση του ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλους της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θόδωρου Σκυλακάκη, σύμφωνα με την οποία καθιερώνεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση η υποχρέωση όσων πωλούν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στους καταναλωτές, να προβλέπουν σε προβεβλημένο σημείο του καταστήματος σημείο ανακύκλωσης μικρών ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών.
Με προσθήκη άλλων ευρωβουλευτών συμπεριλήφθηκε ανάλογη ρύθμιση η οποία θα ισχύσει και για τους εξ αποστάσεως πωλητές ηλεκτρικών συσκευών (μέσω διαδικτύου, τηλεμάρκετιγκ κ.λπ.) χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για έξοδα αποστολής.
            «Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι καταναλωτές δεν είναι πολύ καλά πληροφορημένοι σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να πετάξουν τις πολύ μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές όταν πάψουν να τις 

«Αλλαγή των Ενώσεων Αποστράτων , από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ)».

Υφίστανται πληροφορίες ότι το γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης ενημέρωσε τη Στρατιωτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, ότι αποφασίστηκε η αλλαγή του νομικού καθεστώτος των Ενώσεων Αποστράτων του ΣΞ - ΠΝ – ΠΑ, από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ.
Με το Ν.Δ 1171/1972 θεσμοθετήθηκαν τα παρακάτω: 
α.             Οι Ενώσεις Αποστράτων αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
β.             Ο σκοπός των Ενώσεων είναι συνοπτικά η σύσφιξη των υφισταμένων δεσμών συναδελφότητας μεταξύ των μελών, η διατήρηση των σχέσεων με τους εν ενεργεία συναδέλφους τους, η επιμέλεια των συμφερόντων και διεκπεραίωση των γενικών ζητημάτων των μελών.
 γ.             Η υποχρεωτική συμμετοχή των εν αποστρατεία στελεχών, ως τακτικά μέλη και επιπρόσθετα ποιοι δύναται να καταστούν ως προαιρετικά μέλη (ορφανικές οικογένειες, κλπ).
δ.             Οι πόροι των Ενώσεων προέρχονται από τις μηνιαίες συνδρομές των μελών (5 έως 9 ευρώ περίπου μηνιαία), τις ετήσιες εισφορές των εν ενεργεία στελεχών (15 έως 30 ευρώ περίπου ετησίως), δωρεές – κληρονομιές – κληροδοτήματα, κλπ.

Οικονομικά και θεσμικά θέματα επί τάπητος στη συνάντηση Ραγκούση με τους 13 περιφερειάρχες

Από τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με τους 13 περιφερειάρχες

Οικονομικά και θεσμικά ήταν, πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που συζητήθηκαν, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός μετά τη συνάντηση.

Επίσης, αποφασίστηκε η συγκρότηση μεικτής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν περιφερειάρχες και στελέχη του υπουργείου Εσωτε
ρικών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των περιφερειών.
 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέτρα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ

Με μοναδικό σκοπό την απαλλαγή πέντε εκατομμυρίων, άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, από την απαράδεκτη κατάσταση, που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν, με τις ατελείωτες ουρές στις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται τα παρακάτω:

1.    Από τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα οποιοδήποτε γιατρό, από το σύνολο των 20.000 περίπου ιατρών, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ.
2.    Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, όταν επισκέπτονται τους παραπάνω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, αρκεί να επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους, προκειμένου να τους παρασχεθούν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.
3.    Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, στα ιδιωτικά τους ιατρεία για λίγες εβδομάδες και μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια, συνταγογραφούν στα προσωπικά απλά συνταγολόγια που διαθέτουν, στα οποία θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.

Άρης Γιαννακίδης: «Η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη ενιαίος αναπτυξιακός χώρος»


Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η συνάντηση εργασίας της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη στην Καβάλα, την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011, με φορείς της Περιφερειακής Ενότητας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Η ανακοίνωση της πολιτικής δέσμευσης για εξομοίωση της επιδότησης εργασίας  και της άρσης του αποκλεισμού επιχειρήσεων για όλους τους Νομούς της Περιφέρειας αποτελεί μία έμπρακτη αποδοχή του αιτήματος για μία Περιφέρεια με ενιαίο αναπτυξιακό προφίλ.
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα:
«Η δέσμευση της Υπουργού αποτελεί δικαίωση της πολιτικής μας προσπάθειας να απαιτήσουμε από το κέντρο η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης να αποτελέσει ενιαίο και αδιαίρετο αναπτυξιακό κέντρο με ομοιογενή κίνητρα 

Πρόταση για αύξηση ωραρίου

«Να βάλουν πλάτη» στην προσπάθεια για ένα νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, που να μη θυμίζει τίποτα με αυτό που έχουν συνηθίσει να χαρακτηρίζουν οι ίδιοι πολιτικοί ως το «μεγάλο ασθενή», κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, σε συνάντηση που είχε χθες με την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

    Ο υπουργός έθεσε τα θέματα για την επέκταση του ωραρίου, το νέο ενιαίο μισθολόγιο, την ανάγκη νέου πειθαρχικού Δίκαιου, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αναμόρφωση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης-Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

    Η επέκταση του ωραρίου, από 37,5 ώρες σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα (από το 1980) αποτελεί μία πρόταση που αν εφαρμοστεί, τα κρατικά ταμεία θα κερδίσουν μισθούς περίπου 40.000 επιπλέον υπαλλήλων, όπως εκτίμησαν στελέχη του υπουργείου, ενώ θα διευκολύνει ιδιαιτέρως τους πολίτες και η επέκταση του ωραρίου και τις απογευματινές ώρες σε ορισμένες υπηρεσίες αιχμής, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ο κ. Ραγκούσης ότι αυτό δεν θα είναι διακεκομμένο, αλλά συνεχές.

Δημοκρατική Συμμαχία

Ανακοινωση Δημοκρατικής Συμμαχίας για αντίδραση Σαμαρά στην πρόταση  Ντόρας Μπακογιάννη για δημοσιονομικό κανόνα .

Η Δημοκρατική Συμμαχία, σχετικά με όσα δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική πρόβλεψη για τον περιορισμό των ελλειμμάτων, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

              «Νομίζοντας προφανώς ο κ. Σαμαράς ότι τα κόμματα στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να κερδίζουν την εξουσία με μικροπολιτικές υποσχέσεις για μοίρασμα χρημάτων που η χώρα δεν έχει παράξει, επιλέγει να είναι υπέρ των μόνιμων ελλειμμάτων και του μόνιμου δανεισμού.
             Αλλά αυτό δεν έχει καμία προοπτική για την Ελλάδα.  Καταστρέφει το συμβόλαιο μεταξύ των γενεών και αναιρεί κάθε δυνατότητα υπεύθυνης διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών της χώρας».

Θα επαναγοράσει η Ελλάδα τα ομόλογά της ; ...

Γράφει ο Επιμηθέας

Ένα 24ωρο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, oι χώρες της ΕΕ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο
αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας παρά τις προσπάθειες περικοπών που καταβάλλει. Έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραιτηθούν οι τράπεζες από ένα μέρος των αξιώσεών τους έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Φαίνεται ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση. Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα μπορέσει σε λίγα χρόνια να πληρώσει δάνεια και τόκους και να δανειστεί εκ νέου από τις αγορές, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της ακόμη κι αν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα περικοπών.
Το σχέδιο Β προβλέπει λοιπόν να «επαναγοράσει» η Ελλάδα ομόλογα που έχει εκδώσει έναντι μειωμένης τιμής, για παράδειγμα κατά 20 % ή 30%. Οι κάτοχοι του ομολόγου, π.χ. οι τράπεζες, μπορούν να αποφασίσουν, εάν θα παραχωρήσουν τα ομόλογα στην Αθήνα σημειώνοντας έτσι απώλειες ή εάν τα κρατήσουν ελπίζοντας ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Τακτική που ενδέχεται όμως να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τις ίδιες. .....