Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Nέο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Την αναμόρφωση του συνεταιριστικού κινήματος έπειτα από δεκαετίες επιδιώκει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την πρόταση που κατέθεσε προς διαβούλευση ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης και η οποία θα υλοποιηθεί με νόμο, για την αναδιάρθρωση των αγροτικών οργανώσεων.

Το νέο σχήμα που προωθείται προβλέπει: 
  • Τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ). Θα λειτουργούν με τη μορφή συνεταιρισμού (όσοι μετέχουν θα καταθέτουν την συνεταιριστική μερίδα) και όλοι οι συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων θα είναι πρωτοβάθμια (καταργούνται οι σημερινές ενώσεις κοινοπραξίες κ.α. Η εκλογή των διοικήσεων τους θα γίνεται με καθολική ψηφοφορία και το ελάχιστον εταιρικό κεφάλαιο θα είναι 6.000 ευρώ.
  • Τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) θα έχουν τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρίας (Α.Ε. ή ΕΠΕ) και θα είναι ανεξάρτητης από τη λειτουργία των συνεταιρισμών.
  • Τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) θα λειτουργήσουν όσες πληρούν το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο, τους περιορισμούς και ως οριοθετήσεις του, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.
  • Εθνικό Μητρώο Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων.

Επίσκεψη του Γερμανού Πρόξενου στο Σουφλί

Επίσκεψη στο Σουφλί πραγματοποίησε ο Γερμανός Πρόξενος Wolfgang Hoelscher συνοδευόμενος από τον επίτιμο Πρόξενο της Γερμανικής Δημοκρατίας στη Θράκη, κ. Σταμάτη Κουρούδη . 
Μοναδική στάση πραγματοποίησαν στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Τσιακίρη, όπου και ξεναγήθηκαν στα αξέχαστα μονοπάτια της Ιστορίας του Μεταξιού από τον ιδιοκτήτη του Μουσείου , κύριο Γιώργο Τσιακίρη . 


 Φωτογραφίες: Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Τσιακίρη

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων την Τετάρτη στο Δέλτα του Έβρου

Στα “Δάση για τα νερά και τους υγρότοπους” είναι αφιερωμένη η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η οποία θα γιορταστεί στο Κέντρο Πληροφόρησης του Δέλτα του Έβρου, στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που έχει προγραμματιστεί από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου για το πρωί της Τετάρτης, περιλαμβάνει ενημερωτική προβολή για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, όπως έχει καθιερωθεί η 2α Φεβρουαρίου, κατασκευές, παιχνίδι για τα παιδιά που θα βρεθούν στην εκδήλωση, διανομή έντυπου υλικού και διαδρομή στο Δέλτα του Έβρου...»


Τα παραποτάμια δάση κρίνονται ως πολύ σημαντικά για τους υγρότοπους σαν το Δέλτα, για το γλυκό νερό της περιοχής αλλά και γενικότερα για τη φύση και τους ανθρώπους.

Ερχεται το πλωτό «στρατόπεδο» για τους μετανάστεςΤο πλωτό «φρούριο» από την Ολλανδία που θα μετατραπεί σε χώρο διαμονής εκατοντάδων λαθρομεταναστών ετοιμάζεται πλέον να φέρει, τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τεχνικοί σύμβουλοι και αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου, με επικεφαλής τον διευθυντή του γραφείου του κ. Χρήστου Παπουτσή, πρέσβη κ. Κυριάκο Αμοιρίδη, και τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ιωάννη Ραχωβίτσα, μετέβησαν προ μερικών ημερών στην Ολλανδία και μελέτησαν στο Ρότερνταμ τις διαδικασίες μεταφοράς και εγκατάστασης του πλωτού κέντρου υποδοχής των λαθρομεταναστών. Ακόμη 

εξέτασαν την περίπτωση υπενοικίασης και άλλων παρόχθιων ναυπηγημάτων για τη διαμονή των παράνομων μεταναστών.

Να στηρίξουμε τα προϊόντα μας, την τοπική παραγωγή

«Αυτές οι πρωτοβουλίες πολιτών, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ θέλει να δώσει κινηματικά χαρακτηριστικά, πρωτοβουλίες από όλο το πολιτικό φάσμα, από όλους τους κοινωνικούς χώρους, μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας νέας εθνικής καταναλωτικής συνείδησης, στη λογική καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», δήλωσε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, μετά τη συνάντησή του με το Προεδρείο του «Κινήματος Πολιτών - Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε».
Και επεσήμανε ότι «αυτή είναι η λογική της διεξόδου από την κρίση. Είναι η λογική της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της χώρας. Είναι αυτό που ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει καθημερινά, σε όλες του τις παρεμβάσεις, ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση, χωρίς δάνειες δυνάμεις, αλλά με τις δικές μας δυνάμεις».
Ο Μιχάλης Καρχιμάκης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες του «Κινήματος Πολιτών - Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», στο σύνολό του, με τις Οργανώσεις του, τα μέλη του και τους φίλους του, λέγοντας  ότι «θα είναι και μία πρωτοβουλία από πλευράς ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να έχουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χωρίς διάθεση χειραγώγησης, χωρίς διάθεση ελέγχου, αλλά με μόνο κριτήριο και στοιχείο την προσφορά και την προσπάθεια, για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας, για την πατρίδα μας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που περνάει σήμερα».

Άνθιμος: Μας ζητούσαν μίζες όλοι οι περιφερειάρχες

Σε καταγγελίες για μίζες που ζητούσαν περιφερειάρχες και σύμβουλοι τους, προέβη από του άμβωνος ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης, Άνθιμος.

Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στο προχθεσινό κήρυγμα του στο μητροπολιτικό ναό του Αγ Νικολάου, ο μητροπολίτης, τόνισε: «μέχρι τώρα όλοι σχεδόν ανεξαιρέτως οι περιφερειάρχες και οι περί αυτών σύμβουλοι, σκότωναν τραγικά κάθε αναπτυξιακό νόμο, επειδή όποιος επενδυτής και να ερχόταν στην περιφέρεια μας ζητούσαν προσωπικά μίζες.»

« Ήλθαν στο γραφείο μου για μια υπόθεση πρόνοιας που ήθελε να κάνει η μητρόπολη και μου ζήτησαν να κάνω τα στραβά μάτια για να κρατήσει από την επένδυση από την περιφέρεια 100 χιλιάδες ευρώ για να διευκολυνθούν οι υποθέσεις μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος


afftodioikisi.gr

Θα αποζημιωθούν, πότε και από πού, οι πληγέντες βαμβακοπαραγωγοί;

Στον «αέρα» εξακολουθούν να παραμένουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί αποζημίωσης των βαμβακοκαλλιεργητών, η παραγωγή των οποίων επλήγη από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου φθινοπώρου και το πράσινο σκουλήκι και, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της σοδειάς και σε πολλές περιοχές και σε σημαντικές εκτάσεις τα βαμβακοχώραφα να παραμείνουν ασυγκόμιστα.

Επειδή μεγάλη μερίδα των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών έχουν το βαμβάκι ως αποκλειστική καλλιέργεια και αντλούν το σύνολο του εισοδήματός τους από το προϊόν.

Επειδή, πέραν των άλλων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο κ.α.), είχαν επιπλέον οικονομική επιβάρυνση από τους αλλεπάλληλους ψεκασμούς για την αντιμετώπιση των φυτοασθενειών και επειδή πολλές περιοχές της χώρας αντλούν από το βαμβάκι τους οικονομικούς τους πόρους.

Ο Ν. Ζαμπουνίδης Σύμβουλος του Πρωθυπουργού

Και με τη βούλα πλέον ο Ν. Ζαμπουνίδης διορίστηκε Ειδικός Σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης  . 

Με την αριθμ. Υ 295/21−1−2011 απόφαση του Πρωθυπουργού, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 78, 79 και 82 του π.δ. 63/2005 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 98)
όπως ισχύει, διορίζεται, από 24−1−2011, ο Ζαμπουνίδης Νικόλαος του Δημητρίου δικηγόρος, σε θέση Ειδικού Συμβούλου στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
Οι μηνιαίες αποδοχές του ορίζονται σε
ποσοστό 85% του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών που αντιστοιχούν κάθε φορά στον 1ο βαθμό των ειδικών θέσεων με τα κάθε είδους επιδόματα και προσαυξήσεις.
(Αριθμ. βεβ. ΥΔΕ 109/24−1−2011)
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

*πληροφορίες:thrakinea

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Διευθύνσεων Πρόνοιας

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών,Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

Στην  ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Η χορήγηση του προνοιακού επιδόματος, η έκδοση/ανανέωση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ και η χορήγηση των βιβλιαρίων απορίας αφορούν πολίτες, οι οποίοι ζουν κατά κανόνα κάτω από το  όριο φτώχειας. ¨Έως και σήμερα, υπεύθυνες για τη χορήγησή τους ήταν οι Διευθύνσεις Πρόνοιας των Νομαρχιών. Βάσει της διευκρινιστικής εγκυκλίου που εκδόθηκε από το τμήμα λειτουργιών Ο.Τ.Α. στις 30 Δεκεμβρίου 2010 οι αρμοδιότητες αυτές σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο ¨Καλλικράτης¨ μεταφέρονται στους Δήμους της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώνουμε ότι επικρατεί ακόμη σύγχυση στις πρώην  υπηρεσίες των Νομαρχιών οι οποίες σύμφωνα με την εγκύκλιο λειτουργούν στα ίδια γραφεία και συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους πολίτες των Δήμων που εξυπηρετούσαν μέχρι σήμερα.

Θεματικοί Τομείς Τμήματος Γυναικών της ΝΟ.Δ.Ε. Έβρου

Το Τμήμα Γυναικών της ΝΟ.Δ.Ε. Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κοινοποιεί τους θεματικούς τομείς και την στελέχωση τους  με τις γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας για εθελοντική συμμετοχή και οι οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν παραγωγικά σε αυτούς.
Η δυναμική παρουσία των εθελοντριών γυναικών από διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, πιστοποιεί την ιδιότητα της ενεργού πολίτιδας του Νομού μας η οποία επιθυμεί να εκφραστεί δημιουργικά μέσα από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που την εκφράζει και την ιδεάζει σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την ίδια, την οικογένεια της και την κοινωνία.
Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών των γυναικών, ανά τομέα μέσα  στο τμήμα γυναικών της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημ

"Beyond the Border"

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημοσίευσε ένα photostream στο FlickR με τίτλο "Beyond the Border" με φωτογραφίες προσφύγων στη χώρα μας.
Αυτοί είναι οι άνθρωποι για τους οποίους χτίζουμε μέχρι και τείχη για να κρατήσουμε μακρυά από τον επίγειο παράδεισο που λέγεται Ελλάδα...
 

Κλείνουν την Πέμπτη τα σύνορα με την Τουρκία οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩΟι εργαζόμενοι του πρώην Ομίλου Λαναρά, μετά το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει, καθώς δεν μπορεί να βρεθεί λύση για το μέλλον της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας και το δικό τους, προχωρούν στο κλείσιμο των συνόρων με την Τουρκία την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011 στις 10 το πρωί!
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που διαβάσανε κατά την διάρκεια της συμβολικής κατάληψης που κάνανε στο κτίριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, «ο εμπαιγμός της κυβέρνησης εις βάρος των εργαζομένων συνεχίζεται. Επειδή η ανοχή και η αντοχή μας έχει εξαντληθεί απαιτούμε ξεκάθαρα και 

Εξαγγελία προγραμμάτων Οργανισμού Εργατικής Εστίας για το έτος 2011

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Νταλάρα, και η Πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, Βασιλική Τσιμπίδα, παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου τα προγράμματα και τις δράσεις του ΟΕΕ για το έτος 2011.
Πέρα από το συνολικό προϋπολογισμό των δράσεων του Οργανισμού για το 2011, που αναμένεται να ξεπεράσει συνολικά τα 82 εκατομμύρια ευρώ, ιδιαίτερη σημασία έχει η δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος για την Αττική για την ευκολότερη παραλαβή των δελτίων κοινωνικού τουρισμού.
Συγκεκριμένα, κατά την απογραφή των δικαιούχων του προγράμματος, για να διαπιστωθεί αν ο πολίτης που προσέρχεται να απογραφεί είναι δικαιούχος παροχών και αν έχει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, θα χρησιμοποιηθεί ONLINE εφαρμογή που κατασκευάστηκε από τον Οργανισμό, μετά την παραλαβή από το ΙΚΑ ηλεκτρονικού αρχείου με στοιχεία ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
«Η κρίση κάνει ασφαλώς πιο δύσκολο το έργο μας», τόνισε η Υφυπουργός. «Από τη στιγμή όμως που δεν έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την οικονομική συγκυρία, προσπαθήσαμε σε συνεργασία με την Διοίκηση του ΟΕΕ να κάνουμε μια πιο έξυπνη κατανομή των διαθέσιμων πόρων, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι του Οργανισμού να κάνουν χρήση των παροχών του», υπογράμμισε η κα Νταλάρα.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Οργανισμού για το 2011 έχει ως εξής: