Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Εγκύκλιος για διορθωτικά εκκαθαριστικά για την περαίωση

Συμπληρωματικό σημείωμα για την περαίωση θα λάβουν οι φορολογούμενοι για τους οποίους προέκυψαν διαφορές συγκριτικά με τον αρχικό υπολογισμό του φόρου για το κλείσιμο των υποθέσεων τους.
Αυτό προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά στην οποία αφού υπενθυμίζεται ότι στο νόμο για την περαίωση προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης διορθωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων, διευκρινίζεται προς τις εφορίες ότι το ποσό του φόρου που θα προκύπτει από αυτά θα πρέπει να καταβληθεί από τον φορολογούμενο εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση του εκκαθαριστικού συμπληρωματικού σημειώματος.

Ενίσχυση Οράματος, αντί Κατατονίας

1. Οσοι, αντιδραστικοί, τριάντα χρόνια τώρα γράφαν για την κατηφόρα, κι εμείς δέν παίρναμε χαμπάρι (έτσι που ήμασταν μεγαλορρήμονες Αντιλαϊκοί λαϊκιστές της πεντάρας), τώρα πιά δέν έχουν κανέναν λόγο να συνεχίσουν να φωνάζουν. Κι ούτε βέβαια να επιχαίρουν μπορούν «σας τα λέγαμε ΄μείς». Τώρα, που όλοι τον νοιώσαμε τον πάτο (όλοι, εκτός απ΄ τους παλαιοημερολογίτες αφενός, και τα κομματικά φοιτητικά μαγαζάκια αφετέρου), τώρα λέγω εκείνοι οι «αντιδραστικοί» (τρομάρα στην ορολογία μας), έχουν νομίζω ένα άλλο καθήκον: α) Να συμβάλουν στη συγκέντρωση δυνάμεων, για τη δημιουργία των απαιτούμενων αντισωμάτων, κόντρα στην Ηττοπάθεια. β) Να συμβάλουν σε μια χειροπιαστή Αυτοεκτίμηση, στηριγμένη σε όσα σήμερα δημιουργεί ο Λαός μας, κι όχι σ΄ όσα χάλαγε μέχρι χθές- ούτε σ΄ όσα επιστημονικοφανή φούμαρα μας διηγούνταν καμπόσοι.

Κι άς βοηθήσουμε κι εμείς σ΄ αυτόν τον σκοπό όση ημίν δύναμις ολίγη- με δυό προτάσεις πρακτικές (προφανούς νομίζω πολιτικής σημασίας): Πρώτον, μας χρειάζεται ξεκάθαρη παρουσίαση δεδομένων του εκάστοτε μείζονος προβλήματος- αντί για το πέλαγος της «περι» το πρόβλημα φλυαρίας. Και δεύτερον, έχομε ανάγκη απο μια συστηματική συγκέντρωση και προβολή των πολυπληθέστατων πυρήνων «καλής Ελλάδας», που υπάρχουν και θα πληθαίνουν τώρα πιά στη Χώρα μας. Ετσι θα δυναμώνει το Οραμα.

Γιαννακίδης για τους εργαζομένους της ΕΝΚΛΩ

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Άρης Γιαννακίδης μιλάει για τους εργαζομένους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας.

Τρία χρόνια απλήρωτοι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στα δημόσια Ι.Ε.Κ.


Την καταβολή των δεδουλευμένων στους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας, που παραμένουν  απλήρωτοι εδώ και 3 χρόνια, ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα. Α. Διαμαντοπούλου.

Ειδικότερα, στο κοινοβουλευτικό του έγγραφο σημειώνει ότι «απλήρωτοι παραμένουν από το 2008 χιλιάδες ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί των δημόσιων ΙΕΚ της χώρας», αναφέροντας ότι «ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), ως αρμόδιος για την οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων ΙΕΚ, εδώ και τρία  χρόνια δίνει κάθε μήνα υποσχέσεις στους καθηγητές των δημόσιων ΙΕΚ, ότι θα πληρωθούν και πως δεν θα χάσουν τα δεδουλευμένα τους».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν εθελοντές για τις εκδηλώσεις τους.

Το ελληνικό γραφείο των ΓΧΣ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, αναζητά εθελοντές για να στελεχώσουν μια ομάδα δράσης της οργάνωσης. Τα βασικά πεδία τα οποία οι ομάδες θα κληθούν να καλύψουν, θα είναι αυτά της υποστήριξης εκδηλώσεων, διάδρασης με το κοινό.

Αναλυτικότερα: 

Υποστήριξη της Οργάνωσης των εκδηλώσεων:
- Δημιουργία και οργάνωση του δικτύου επικοινωνίας
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού
- Οργάνωση αρχείου συνεργατών
- Υποστήριξη στις προπαρασκευαστικές ανάγκες των εκδηλώσεων
Υποστήριξη της Εκτέλεσης των Εκδηλώσεων
- Υποδοχή και ξενάγηση επισκεπτών εκδηλώσεων
- Ενημέρωση επισκεπτών για το έργο των ΓΧΣ
- Βοήθεια στο τεχνικό κομμάτι των εκδηλώσεων 

Επιστολή της Υφυπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προς τους Δημάρχους

Επιστολή προς τους Δημάρχους απέστειλε η Υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις συνενώσεις και ιδρύσεις νέων σχολικών μονάδων.
Στην επιστολή η Υφυπουργός αποσαφηνίζει ότι τα κριτήρια των συνενώσεων- ιδρύσεων σχολικών μονάδων είναι παιδαγωγικά, όπως η εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και των καινοτόμων δράσεων του Νέου Σχολείου, και τονίζει ότι στόχος είναι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον του μαθητή.
Παράλληλα, αναφέρεται στα επιμέρους κριτήρια, την απόσταση, το οδικό δίκτυο και τις καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής, τονίζοντας ότι η διαδικασία συνενώσεων ιδρύσεων είναι ιδιαίτερη για κάθε περίπτωση χωριστά.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται, επίσης, ότι από τις συνενώσεις σχολείων εξαιρούνται απομακρυσμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές.

 Παρακάτω η Επιστολή :

«Μια Αγκαλιά για την περίθαλψη και τη στήριξη του ανθρώπου»

Επίσκεψη από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Μια Αγκαλιά για την περίθαλψη και τη στήριξη του ανθρώπου», δέχθηκαν οι λαθρομετανάστες στο τμήμα συνοριακής φύλαξης Τυχερού Έβρου.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης, ιερέας Ευστράτιος Δήμου, δώρισε στους λαθρομετανάστες που φιλοξενούνται στο τμήμα συνοριακής φύλαξης Τυχερού, πουκάμισα, μπλούζες και παπούτσια για να ντυθούν και είδη προσωπικής υγιεινής που τόσο τα έχουν ανάγκη.

Η ΜΚΟ «Αγκαλιά» ιδρύθηκε το 2009, όταν πρωτοεμφανίστηκε το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες στη Μυτιλήνη και στο Αιγαίο. Όπως τονίσθηκε, σκοπός της οργάνωσης είναι η συμβολή στη στήριξη και στην περίθαλψη αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, ανεξαρτήτως θρησκείας, φύλου, φυλής και πατρίδας, καλύπτοντας τις άμεσες βιοτικές ανάγκες σε ένδυση, υπόδηση, τροφή, στέγη, φάρμακα, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.

Τέσσερις λέξεις μόνο ....


Το Δημόσιο δεν κάνει κέφι τη «Διαύγεια»

  Ένας στους δύο φορείς του ευρύτερου Δημοσίου δεν δηλώνει τις δαπάνες που κάνει, καθιστώντας τις παράνομες. Ενας στους τρεις δεν κοινοποιεί καμία συναλλαγή και εκατοντάδες άλλοι αμελούν να αναφέρουν το σύνολο των πράξεών τους.
Ευτυχώς το υπουργείο Παιδείας δεν πλήρωσε 52,5 εκατ. ευρώ για κινητά τηλέφωνα. Στην καταχώριση του κωδικού παρεισέφρησαν ορισμένα επιπλέον νούμερα. Το σωστό ποσό είναι 5.256 ευρώ. Από τους 920 περίπου φορείς που, βάσει του νόμου για τη διαφάνεια, υποχρεούνται από τον προηγούμενο Οκτώβριο να κοινοποιούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος «Διαύγεια» κάθε πράξη που υπογράφουν, προκειμένου αυτή να είναι νόμιμη, μόνο 714 έχουν «ενεργοποιηθεί», καταγράφοντας έστω και μία πράξη, και μόνο 425 από αυτούς έχουν δηλώσει έστω και μία δαπάνη. Ορισμένοι φορείς λάμπουν διά της απουσίας τους, καθώς δεν έχουν καν καταχωριστεί στο σύστημα, όπως ο ΟΔΙΕ.
Με άλλα λόγια, αν ισχύουν όσα αναρτώνται στην ιστοσελίδα http://et.diavgeia.gov.gr, οι μισοί από τους φορείς του Δημοσίου το τελευταίο τετράμηνο δεν πραγματοποιούν πληρωμές. Ούτε καν για λογαριασμούς κοινής ωφελείας, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές ή έστω για έναν καφέ σε κυλικείο για να κεράσουν έναν καλεσμένο τους! Στη λίστα περιέχονται μεταφορικές ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, μεγάλα επιμελητήρια, οργανισμοί λιμανιών αλλά και δικαστικοί φορείς.
Αν, από την άλλη πλευρά, δεν ισχύει η εικόνα που φαίνεται στη «Διαύγεια», όσοι φορείς έχουν εγκρίνει δαπάνες, αυτές είναι μη εκτελέσιμες, όπως ορίζεται με σαφήνεια από το άρθρο 4 του σχετικού νόμου 3861/2010. Αν ο φορέας εκτελέσει την απόφαση πληρώνοντας χωρίς δημοσίευση, η πράξη είναι παράτυπη. 

Εγκαταλείπουν το σχολείο

  Τη σοβαρότητα του προβλήματος που γεννά η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου από τους εφήβους επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ετοιμάζοντας ένα σχέδιο δράσης που θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες και το οποίο θα αναφέρεται σ' αυτό το ευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα.

    Οι λόγοι που οδηγούν ένα/μία έφηβο στην εγκατάλειψη του σχολείου είναι συνήθως «προσωπικοί» - μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα κοινωνικής ένταξης, φορτισμένο ψυχολογικό περιβάλλον, προβλήματα υγείας, έλλειψη καθοδήγησης ή υποστήριξης Επίσης, όσοι εγκαταλείπουν το σχολείο συνήθως προέρχονται από ένα χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, τα αγόρια είναι περισσότερα από τα κορίτσια και συνήθως (διπλάσιοι σε ποσοστό) είναι αυτοί που προέρχονται από τους κόλπους των μεταναστών.

"Δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις"

 Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει νέες αυξήσεις, όπως του ΦΠΑ, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε πολύ περισσότερες επιπλέον εισπράξεις, δίνει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ", ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας συγχρόνως ότι θα υπάρξει σκληρότερη στάση για να εμποδιστεί η φοροδιαφυγή.

    Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι η Ελλάδα πέρασε έναν μακρύ και άγριο δρόμο, μείωσε μέσα σε έναν χρόνο το έλλειμμα κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, οι περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν ή έχουν ήδη υλοποιηθεί, και έχει επιτευχθεί η αποκατάσταση της αξιοπιστίας, ενώ τώρα το μέλημα είναι να διατηρηθεί αυτή η βάση.

    Απαντώντας στην ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναγοράς κρατικών ομολόγων, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρινίζει πως πρόκειται για πρόταση που βρίσκεται επί τάπητος, δεν προέρχεται από την Ελλάδα και δεν υπάρχει επίσημα σχετική συζήτηση, αλλά συζητείται ως ιδέα, όπως και άλλες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

ape

Μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και ΧΥΤΥ

Δύο νέες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, που η καθεμία θα περιλαμβάνει μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), προβλέπει για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται και η δημιουργία δικτύου 15 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), καθώς και η κατασκευή έξι Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Σκοπός είναι η ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ώστε να μειώνεται η παραγόμενη ποσότητα και να προωθείται η επανάχρηση, η ανακύκλωση και η αξιοποίηση αυτών. Επίσης, τα νέα έργα θα οδηγήσουν στη διακοπή λειτουργίας και την αποκατάσταση του συνόλου των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)...»