Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη , στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει  για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, και προκειμένου να διευκολύνει υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, θέτει σε εφαρμογή τη δεύτερη φάση του κοινοτικού προγράμματος εθελοντικού επαναπατρισμού.
Όποιος αλλοδαπός επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα του το πρόγραμμα καλύπτει την πλήρη ενημέρωση των μεταναστών για την προετοιμασία όσον αφορά στον εθελοντικό επαναπατρισμό, την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης μέχρι την αναχώρηση τους καθώς και κατά τις πρώτες ημέρες της επιστροφής στην πατρίδα τους.
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: ο ενδιαφερόμενος εγγράφεται στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Για ικανοποίηση του αιτήματος σειρά προτεραιότητας έχουν οι υπήκοοι του Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Μπαγκλαντές, Σουδάν, Αλγερία, Μαρόκο και Σομαλία. Εάν ο μετανάστης δεν έχει έγγραφο ταυτοποίησης λαμβάνει την απαραίτητη βοήθεια από τον ΔΟΜ για την έκδοση των ταξιδιωτικών του εγγράφων, ενώ πριν εγκαταλείψει την Ελλάδα 

Η Συμφωνία Επανεισδοχής

Ο Εβρος αποτελούσε τον περασμένο Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη πύλη μη νομίμων αλλοδαπών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 100.000 περίπου συλλήψεις που έγιναν πέρυσι, οι 47.088 έγιναν στον Εβρο και μεταξύ αυτών οι 44.000 στα επίμαχα 12,5 χλμ. του Εβρου. Και ενώ η χώρα ανακοίνωσε ότι θα «σηκώσει» φράχτη στα 12,5 χλμ., ο Τούρκος υπουργός κ. Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι ο φράχτης δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας. Μοναδική λύση αποτελεί η παροχή βοήθειας στις χώρες προέλευσης, είπε. Ο κ. Μπαγίς προέβη στη δήλωση αυτή, στις Βρυξέλλες, την ίδια ημέρα που, στην ίδια πόλη, η επίτροπος κ. Σεσίλια Μάλστρομ χαιρέτισε την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας.
Η Συμφωνία Επανεισδοχής που είχε υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας το 2002, και επέτρεπε την επαναπροώθηση όσων έχουν εισέλθει από την Τουρκία, υπήρξε κενό γράμμα που πυροδότησε το πρόβλημα. Αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ε.Ε. ξεκίνησε το 2006 διαβουλεύσεις με τη γείτονα για την υπογραφή Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας. Η συμφωνία πήρε την προηγούμενη εβδομάδα τον δρόμο για το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωκοινοβούλιο. Ομως πάλι δεν λύνει για τα ερχόμενα χρόνια το πρόβλημα. Ούτε καν το αμβλύνει. Διότι η Τουρκία για τέσσερα χρόνια θα δέχεται πίσω μόνο Τούρκους υπηκόους, αριθμός απειροελάχιστος όσων εισέρχονται στη χώρα μας.

Kαθημερινή

Συνεχίζουν να μη βλέπουν το πρόβλημα οι Γερμανοί ...

Με το άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και γενικά η ΕΕ. Στο συγκεκριμένο άρθρο με τον τίτλο «Για μια καλύτερη Ευρώπη», ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι το βασικό ζήτημα στα ευρωπαϊκά δρώμενα  δεν είναι «εάν χρειαζόμαστε μια ενωμένη πολιτικά και οικονομικά Ευρώπη, αλλά ποιες αρμοδιότητες θα έχουν τα εθνικά κράτη σε μια πολιτικά και οικονομικά ενωμένη Ευρώπη και πως πρέπει να προχωρήσουμε στην πολιτική -και ειδικά στην οικονομική και δημοσιονομική ολοκλήρωση;»
Στο άρθρο του ο κ. Σόιμπλε επικεντρώνεται τελικά στην ευρωζώνη και στην ευρωκρίση και αφού τονίζει πως «το ζήτημα της ενίσχυσης της ευρωζώνης ως συνόλου απαιτεί μια συστημική απάντηση»,«Στις βασικές προτεραιότητες προστασίας είναι όχι μόνον να απαιτούμε από όλα τα κράτη-μέλη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και να την επιβάλλουμε. Και σε αυτή την πειθαρχία δεν ανήκουν μόνον ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά και η εποπτεία της οικονομικής ανάπτυξης και η βελτίωση του οικονομικοπολιτικού συντονισμού για να αποκλείσουμε μελλοντικές ανισότητες ανάμεσα στις χώρες-μέλη. Για όλα αυτά χρειαζόμαστε εργαλεία που να μπορούν να αντιμετωπίσουν συνολικά τον κίνδυνο εξάπλωσης των κρίσεων του ευρώ ...». υπογραμμίζει:   ........

Φράουλες δίχως αίμα!...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Ευτυχώς, στη χώρα υπάρχουν ακόμη φράουλες και ακόμη ευτυχέστερα υπάρχει ακόμη λαός και προοδευτικές δυνάμεις που δεν λαθροβιούν μέσα στο αίμα. Τα γεγονότα στη «νομική» έδειξαν την απόλυτη αλλοίωση της θεσμικής λειτουργίας του κράτους, αλλά παράλληλα ότι υπάρχει μια προοδευτική κοινωνία που διατηρεί το μυαλό στο κεφάλι της, διαθέτοντας παράλληλα υψηλό δημοκρατικό φρόνημα. Έστω για μια στιγμή νίκησε η Ελλάδα που κοντεύαμε να ξεχάσουμε: η ευρωπαϊκή, δημοκρατική Ελλάδα και όχι η τριτοκοσμική χώρα του καθεστώτος, των πολιτικών συμμάχων του και της κυβέρνησης των ανάρμοστων. Ακόμα και μέσα σε αυτήν την κυβέρνηση της μεγάλης ντροπής για όλους μας, υπήρξαν όμως άνθρωποι που φαίνεται να κατάλαβαν πού θα μπορούσε να οδηγήσει η κρατική βία στην παρούσα στιγμή και συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση. Το αυτονόητο αποτελεί είδηση. Είναι όμως μια ενθαρρυντική είδηση, για όσους πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση είναι αδίστακτη και ότι πολιτεύεται πλέον με κανόνα την προβοκάτσια. Μέσα βαθιά στο διεφθαρμένο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ πελατών και πατρώνων φαίνεται να υπάρχουν ακόμη λίγα δράμια αν όχι δημοκρατικής συνείδηση, τουλάχιστον ευθύνης.
Είναι μάλλον προσβλητική για την δημοκρατική θεσμική συγκρότηση γενικότερα, η τρέχουσα έννοια του «ασύλου» στο μυαλό πολλών, όπως έδειξε η συγκεκριμένη 
 

Aς χαζέψουμε λιγάκι ....