Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

Διάλεξη : "Από το Δρόμο του Μεταξιού στη Χίο και τη Θράκη"


Ο Σύλλογος Φίλων Μετάξης η «Χρυσαλλίδα» 
σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε      την διάλεξη  με θέμα: 
Από το δρόμο του Μεταξιού στη Χίο και τη Θράκη 
της Μαρίας Ξύδα,  Αρχιτέκτων – Μουσειολόγος, 
που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιανουαρίου και ώρα 6 μ.μ 
στον Δημοτικό Ξενώνα το ″Κουκούλι
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος
Χαριλάου Κ. Κεραμέως.
Μετά το τέλος της διάλεξης θα ακολουθήσει η κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου.

e-books-Ηρθαν για να μείνουν

 Μπορείς να "κουβαλήσεις" το σύνολο της βιβλιοθήκης του αμερικανικού Κογκρέσου στην … τσάντα σου και μάλιστα με κόστος μικρότερο των 1.000 δολαρίων; Η απάντηση είναι καταφατική και έρχεται από -αν μη τι άλλο- αξιόπιστα χείλη. Ο Μάικλ Χαρτ, εμπνευστής του "Project Gutenberg" (εγχείρημα Γουτεμβέργιος - Project Gutenberg), της αρχαιότερης ψηφιακής βιβλιοθήκης στον κόσμο και επονομαζόμενος από πολλούς "πατέρας" των e-books, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς τα ψηφιακά βιβλία -περί ων ο λόγος- ήρθαν για να μείνουν στη ζωή μας, αποτελώντας όχι απλά ένα εύχρηστο "εργαλείο", αλλά και ένα "όχημα" για να προχωρήσει το διάβασμα ένα βήμα παραπέρα…
   Και παρά το ότι υπάρχουν εκατομμύρια "αμετανόητοι" λάτρεις του συμβατικού βιβλίου ανά τον πλανήτη, που εξακολουθούν να αντιστέκονται σθεναρά στην "εισβολή" της τεχνολογίας στις βιβλιοθήκες τους, γεγονός είναι ότι τα e-books κερδίζουν έδαφος. Δειλά-δειλά και στην Ελλάδα, όπου πρόσφατα, μάλιστα, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού υπήρξαν τροποποιήσεις στη σχετική νομοθεσία ώστε να υπαχθεί στην έννοια του βιβλίου και οποιοσδήποτε τύπος ψηφιακού κειμένου (αρχείου), που αναπαράγει ακριβώς το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς και το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book).

ape 

Αποδείξεις: τι κρατάτε, τι αγνοείτε, ποια λάθη κοστίζουν

Πόσες αποδείξεις πρέπει να συνυποβάλετε για να μη χάσετε το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ; Εχετε μπόνους αν προσκομίσετε παραπάνω από τις απαιτούμενες αποδείξεις; Αναγνωρίζεται ο λογαριασμός φυσικού αερίου ή τα ασφάλιστρα αυτοκινήτων;
Η συλλογή των αποδείξεων πήρε νέα μορφή από το περασμένο έτος. Οι έχοντες εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ, αν δεν προσκομίσουν αποδείξεις χάνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και επιβαρύνονται με φοροποινή. Πριν φθάσετε στη συμπλήρωση της ετήσιας φορολογικής σας δήλωσης, καταπιαστείτε με τις αποδείξεις.
Κατ' αρχήν πάρτε στυλό και ξαναγράψτε τις αποδείξεις που έχουν σβηστεί, αν βέβαια μπορείτε να διακρίνετε έστω και αχνά τα στοιχεία τους. Ειδάλλως πετάξτε τες, καθώς σε ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο δεν θα τις αναγνωρίσει η εφορία.
Αθροίστε τόσο τον αριθμό των αποδείξεων όσο και την αξία τους. Και κυρίως μην κάνετε λάθος και ξεχάσετε να βάλετε αποδείξεις που αναγνωρίζονται από την εφορία.
Το σπορ των αποδείξεων είναι γεμάτο παγίδες. Προς αποφυγή αυτών, εντρυφήστε σε «28» αναλυτικές οδηγίες:
1 Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ διατηρείται μόνο αν προσκομίσετε τις αποδείξεις αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών ανάλογα με το ύψος του καθαρού 

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

Είσαι νέος και ζεις στην Ευρώπη;
Πήρες την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων;


Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Ινστιτούτο Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση της Κάρτας Νέων (European Youth Card Association, EYCA), προωθεί ένα εργαλείο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πληροφόρησης των νέων Ευρωπαίων πολιτών στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων.

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων: αυστηρά μόνο για νέους!
Την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων μπορούν να έχουν όλοι οι νέοι, ηλικίας 13 - 30 ετών. Iσχύει για ένα χρόνο, στοιχίζει 10 ευρώ και μπορείς να την ανανεώνεις κάθε χρόνο μέχρι να κλείσεις τα 30. Πρόκειται για εκπτωτική και όχι πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

«Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) μεταναστών».

 Ερώτηση Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή .


Ως γνωστόν στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται πλέον δύνανται να παραχωρηθούν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την μετατροπή τους σε Κέντρα Πρώτης Υποδοχής των μη νόμιμων μεταναστών που μπαίνουν στη χώρα μας. Εξ άλλου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στους πρώτους 3 μήνες της θητείας του, περίπου στις αρχές του 2010, στα πλαίσια της συνάντησης που είχε με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ, είχε δηλώσει ότι  στόχος της κυβέρνησης του, ήταν  η σταδιακή δημιουργία ειδικών κέντρων πρώτης υποδοχής στις περιοχές με έντονο πρόβλημα.
Η κατασκευή των κέντρων θα γίνει με κονδύλια που διαχειρίζεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.
Στην περιοχή του Έβρου φημολογείται ότι θα χρησιμοποιηθούν δύο στρατόπεδα τα οποία θα αποτελούν μόνιμες εγκαταστάσεις συνεχούς λειτουργίας.
Το 2007 επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε 

Π. ΑΜ&Θ: Χωρίς τουριστική προβολή λόγω «Καλλικράτη»

Εκτός διαφημιστικής καμπάνιας αφήνει ο «Καλλικράτης» την Ανατολική Μακεδονία Θράκη διότι δεν προβλέφτηκε ο ανάλογος προϋπολογισμός για τη συμμετοχή της περιφέρειας στις εκθέσεις κυρίως των βαλκανικών χωριών που αρχίζουν τον επόμενο μήνα.
Στη προχθεσινή συνάντηση ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων στην Κομοτηνή υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους.
Στην ίδια σύσκεψη μετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Κώστας Παπακοσμάς επεσήμανε τα εξής: « Πράγματι δεν προβλέφθηκε προϋπολογισμός για τη διαφημιστική καμπάνια της περιφέρειας», αποδίδοντας έτσι «σε αβλεψία του Καλλικράτη», αλλά και στην αδράνεια των πρώην νομαρχιών να εντάξουν αντίστοιχο κονδύλι στον προϋπολογισμό που παρέδωσαν.
Επισημαίνεται παράλληλα, ότι σύμφωνα με τον κ. Παπακοσμά η τουριστική προβολή της χώρας θα σχεδιάζεται στο εξής αποκλειστικά από την ΕΟΤ. «Η περιφέρεια δεν πρόκειται να στείλει εκπρόσωπό της σε καμία έκθεση. Απλώς θα στηρίζει τους συμμετέχοντες είτε είναι δήμοι είτε ενώσεις ξενοδόχων με υλικοτεχνική υποδομή».

ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ντόλιος: Καμία μεταβατική περίοδος για τις προσλήψεις συμβασιούχων στους δήμους

Τη διαβεβαίωση ότι «δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για τις προσλήψεις συμβασιούχων στους δήμους και ο νόμος που έχει ψηφιστεί θα ισχύσει», έδωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.
«Δεν θα δώσουμε καμιά δυνατότητα, σε κανένα δήμαρχο, ούτε στον κ. Καμίνη, παρεμβαίνοντας νομοθετικά. Υπάρχει ένας νόμος, ο οποίος ισχύει από τις 28 Δεκεμβρίου του 2009. Αυτόν τον τηρήσαμε με ευλάβεια και αυτόν το νόμο θα συνεχίσουμε να τηρούμε και κατά τη διάρκεια του 2011. 
Με τα μεταβατικά στάδια βουλιάξαμε ολόκληρη τη χώρα. Μεταβατικό στάδιο σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει εξαιρέσεις, σημαίνει προσδοκίες, σημαίνει μια κατάσταση απίστευτη. Επιτέλους, δεν θα πρέπει να επανερχόμαστε σε θέματα, τα οποία έχουν απαντηθεί με τον σαφέστερο και τον πιο στέρεο -θα έλεγα- τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα καταλόγισε ευθύνες στους δήμους για τις ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν. «Όσοι δήμοι προνόησαν, είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τις 

Φράχτη με την Τουρκία, θα κατασκευάσει και η Βουλγαρία


Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που σκέφτεται να φτιάξει φράχτη ασφαλείας στα σύνορα.
 Η Βουλγαρία θα πράξει το ίδιο, για έναν λόγο – έκπληξη, είτε αποτελεί πρόσχημα είτε όχι.
Ο βουλγαρικός φράχτης θα κατασκευαστεί στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας με την Τουρκία. Η πρώτη ... λογική σκέψη που έρχεται στον καθένα, είναι λόγω του φόβου ότι ο ελληνικός φράχτης ασφαλείας για την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης, ενδεχομένως να οδηγήσει τους λαθρομετανάστες και τα κυκλώματα διακίνησής τους να επιχειρήσουν την είσοδο σε ελληνικό έδαφος μέσω του βουλγαρικού εδάφους.
 Η έκπληξη είναι ότι την πρωτοβουλία στη Βουλγαρία έχει λάβει το αντίστοιχο υπουργείο Γεωργίας, με την επίσημη αιτιολογία ότι θα κατασκευαστεί για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου των τρελών αγελάδων που έχει πλήξει την περιοχή του χωριού Ρέζοβο! Για το σκοπό αυτό θα ζητηθεί μάλιστα και η οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.