Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Κορνοφωλιά - Τράπεζα Αγάπης " Κουρμπάνι " 2011Πραγματοποιήθηκε και φέτος η παραδοσιακή εκδήλωση για τον εορτασμό της ημέρας του Αγίου Αθανασίου. Το νεοεκλεγέν τοπικό συμβούλιο σε συνεργασία με τον νέο καλλικρατικό Δήμο αποφάσισαν ότι θα πρέπει να περιοριστεί το κόστος της φετινής τουλάχιστον εκδήλωσης λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Σουφλίου. 
Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε να γίνει η διανομή του κουρμπανιού στα σπίτια των κατοίκων και να μην πραγματοποιηθεί στη συνέχεια το γλέντι που ακολουθούσε. 
Θα ήθελα λίγο να αναφερθώ στην μεταγενέστερη ιστορία του εθίμου για να μην υπάρχουν λανθασμένες εντυπώσεις. 
Η αναβίωση του εθίμου έγινε από μια ομάδα κατοίκων οι οποίοι εργάστηκαν για να βγάλουν τα τεύτλα από κάποια χωράφια που γέμισαν με νερό και αποφάσισαν να ξαναπραγματοποιήσουν το έθιμο του οποίου η ιστορία ξεκινά από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Έτσι λοιπόν με προσωπικά έξοδα ανέλαβαν την εκδήλωση σε κλειστό όμως κύκλο ανθρώπων. Στη συνέχεια τον επόμενο χρόνο δημιουργήθηκε μια επιτροπή από κατοίκους του χωριού η οποία αναλάμβανε τα έσοδα και τα έξοδα της εκδήλωσης. Τα έσοδα προερχόταν από προσφορές - δωρεές των κατοίκων του χωριού. Το σύστημα αυτό λειτούργησε αρκετά χρόνια εώς ότου κάποια στιγμή αποφασίστηκε να αναλάβει όλο το κόστος της εκδήλωσης ο Δήμος Σουφλίου. Έτσι το Τοπικό Συμβούλιο ερχόταν σε συμφωνία με το εκάστοτε Δ.Σ. του Δήμου και αφού εξασφάλιζε τις ανάλογες πιστώσεις απευθυνόταν στους συλλόγους του χωριού (πολιτιστικό και αθλητικό) για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων (οι σύλλογοι δεν είχαν καμιά ανάμιξη στα οικονομικά, παρά μόνο προσφέρουν την προσωπική εργασία ). 
Αυτή είναι με λίγα λόγια η πορεία της εκδήλωσης. 
Σύμφωνα με την γνώμη των περισσοτέρων κατοίκων του χωριού αλλά και των επισκεπτών οι οποίοι πέρασαν από το χώρο και έμειναν άπραγοι η φετινή εκδήλωση ήταν ... ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ . 
Αγγελάκης Παναγιώτης
http://www.kornofolia.gr

Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γράμματα...


Ποια η σχέση ανάμεσα στο χάος, το γκάζι, και την γκαζόζα; 
Παρουσίαση με λίγα λόγια: Η λέξη γκάζι παράγεται από την αρχαία ελληνική λέξη Χάος. Παράξενο; Όχι και τόσο, αρκεί να ακολουθήσετε τα απλά μαθήματα μυθολογίας: Κατά τον Ησίοδο , το χάος ορίζεται η πρωτογενής αρχή, όχι όμως ως αφηρημένη έννοια αλλά ως σκοτεινός χώρος γεμάτος νέφη. Αντίθετα, η ορφική κοσμογονία παραδέχεται το χάος ως δεύτερη αρχή του κόσμου μετά το Χρόνο. Ο Πλάτων αναφέρει ότι από το Χάος γεννήθηκε ο Έρωτας (φτυστός ο πατέρας του, αυτός ο Έρωτας). 24γράμματα
Καλά όλα αυτά, θα έλεγε κάποιος. Αλλά, τι σχέση έχουν με το γκάζι;
Μέχρι το 1640 απολύτως καμία. Τη χρονιά εκείνη, ένας ιδιοφυής Φλαμανδός «χημικός», ο Βαν Χέλμοντ (Johann Batista Helmont, 1577- 1644) πέτυχε την παρασκευή καύσιμου μείγματος αερίων (μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα CO, CO2, το αδέσμευτο αέριο, gas sylvestre). Μόνο που, ακόμα, δεν ήξερε πως να το ονομάσει. Δανείστηκε, λοιπόν, την ελληνική λέξη χάος, για να δηλώσει την 

Σαφέστεροι κανόνες για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το σχέδιο νομοθεσίας, το οποίο θεσπίζει τους κανόνες γύρω από το δικαίωμα των ασθενών να αναζητούν περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Το νομοθετικό σχέδιο αποσαφηνίζει τους κανόνες για την επιστροφή των εξόδων και την παροχή άδειας, συμπεριλαμβανόμενης της περίπτωσης όπου θα απαιτείται προέγκριση.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, τη νομοθετική έκθεση με ανάταση χειρός. Η εισηγήτρια, Françoise Grossetête (ΕΛΚ, Γαλλία) δήλωσε: "Οι ασθενείς δεν θα αφήνονται πλέον στην τύχη τους όταν θα ζητούν διασυνοριακή περίθαλψη και επιστροφή των εξόδων. Αυτή η οδηγία θα αποσαφηνίσει επιτέλους τα δικαιώματα των ασθενών, καθώς μέχρι τώρα αυτά ήταν πολύ ασαφή".

Οι νέοι κανόνες ξεκαθαρίζουν ότι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να λαμβάνουν επιστροφή των εξόδων για περίθαλψη που τους παρασχέθηκε σε άλλο κράτος μέλος, εφόσον το είδος της περίθαλψης και το κόστος της θα καλύπτονταν από το κράτος μέλος στο οποίο είναι ασφαλισμένοι εάν η υγειονομική αυτή περίθαλψη είχε παρασχεθεί στο έδαφός του.

Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών από Γ. Δημαρά - Β. Οικονόμου


Την ίδρυση κινήματος με την επωνυμία «Κίνημα ανεξάρτητων πολιτών» ανακοίνωσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές (πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου.
Όπως επισημανθηκε -μεταξύ άλλων- κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών δεν είναι κόμμα, αλλά κίνημα, που έχει αντιμνημονιακό χαρακτήρα.

«Γαμώ την ατειχία μου»

Του Γιάννη Ξανθούλη .


Τα χρόνια που ζούσα στον Εβρο, κάτι μου ψιθύριζε πως κάποτε θα κλέβαμε τη δόξα του Σινικού Τείχους, του Τείχους του Βερολίνου που αξιώθηκα να το δω σε πλήρη ακμή και να διαβώ απ' το περίφημο «Chekpoint Charly», των τειχών της Τροίας, που χωρίς την πονηριά του Οδυσσέα θα βρίσκονταν ακόμη άθικτα κ.λπ.
Να, λοιπόν, που μελετάται εβρίτικο τείχος κατά μήκος του ποταμού για να αποθαρρύνει τους λαθραίους μετανάστες. Είναι γεγονός πως μια τόσο λαχταριστή χώρα, όπως η σημερινή Ελλάδα, θα παραμένει πάντα ελκυστική, οπότε και με τείχος φοβάμαι ότι πάλι θα έχουμε προβλήματα. Φυσικά ένα τείχος είθισται να διαθέτει και κύρος και γραφικότητα και σπουδαία αφορμή για πάσης φύσεως δράματα. Αυτά τα έχουν ήδη πληροφορηθεί στις τεταρτοκοσμικές χώρες που ονειρεύονται νυχθημερόν τον Τρίτο κόσμο της πατρίδας μας. Αρκετοί υποψήφιοι λαθραίοι άρχισαν από τώρα να προπονούνται στο «άλμα επί κοντώ», στο πέταγμα με φτερά καμωμένα από φύλλα μπανανιάς και βέβαια στο σκάψιμο σήραγγας που, όσο να πεις, θέλει ειδική τεχνική. Κάποιοι επίσης εξασκούνται στο καβάλημα αποδημητικών πτηνών, όπως οι πελαργοί, και σε άλλου είδους πονηριές που στο άμεσο μέλλον θα απασχολήσουν τα μακρόπνοα και κυρίως ρεαλιστικά σχέδια του πολυδοκιμασμένου σε διάφορα υπουργεία κυρίου Παπουτσή.
Ο Εβρος λοιπόν για ακόμη μια φορά φορτώνεται με το ιστορικό βάρος των 

Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: 31/1 - 22/2 οι αιτήσεις για τις εξετάσεις


Από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου μέχρι και την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011 θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εξεταστικής περιόδου Μαΐου, στις Διευθύνσεις ή Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 7 και 8 Μαΐου 2011 για τα επίπεδα:
α) Α Α1 «στοιχειώδης γνώση» και Α2 «βασική γνώση») σε ενιαίο διαβαθμισμένο test, στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική γλώσσα,
β) Β (Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση») σε ενιαίο διαβαθμισμένο test στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική Ιταλική, Ισπανική και Τουρκική γλώσσα και
γ) Γ1 «πολύ καλή γνώση» στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική Ιταλική και Ισπανική γλώσσα.
Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Ο Παύλος Τσίμας κάνει " Έρευνα " στον Έβρο

Ο Παύλος Τσίμας με την εκπομπή Έρευνα που προβάλλεται από το Mega-λο κανάλι βρίσκεται αυτές τις ημέρες στον Έβρο . Σκοπός της επίσκεψής του εδώ με την εκπομπή του  δεν είναι άλλος από το θέμα των μεταναστών και του Φράχτη .
Στη Νέα Βύσσα αλλά και στα κέντρα υποδοχής μεταναστών κάνει την Έρευνά του....εκπομπή που θα δούμε στους δέκτες μας το επόμενο διάστημα .

souflievros

Διάλογος Περιφερειάρχη με Ξενοδόχους και Τουριστικούς ΠράκτορεςΣύσκεψη με τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες των πέντε νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με θέμα την τουριστική ανάπτυξη έλαβε χώρα την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011 στην έδρα της  Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, παρόντος του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού - Τουρισμού Κώστα Παπακοσμά και με τη συμμετοχή των Προέδρων των Συνδέσμων Ξενοδόχων: Θάσου Δημήτρης  Παπαδημητρίου, Δράμας Άγγελος Καλλίας, Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου. Συμμετείχαν επίσης οι Αντιπρόεδροι του Συνδέσμου  Ξενοδόχων Θράκης Σούλα Χρυσοστόμου και Απόστολος Αγκόρτζας,  ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας Ηλίας Κουμουλίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων & Ταξιδιωτικών Γραφείων Περιφέρειας Α.Μ.Θ Δημήτρης  Δολιανίτης, οι εκπρόσωποι των Τουριστικών Πρακτόρων Καβάλας Δημοσθένης Γεωργής και Θάσου Γιώργος Φραγκιόγλου.

«Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή»

«Η πολυνομία, η πολυπλοκότητα και οι συχνές αλλαγές στο φορολογικό μας σύστημα χαρακτηρίζουν τη χώρα μας. Αυτό και πολλά άλλα αποτελούν βασικούς λόγους του κακού επενδυτικού περιβάλλοντος.»


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
                Για να είμαι ειλικρινής, νιώθω σχετικά ικανοποιημένος σήμερα γιατί συζητούμε το σχέδιο νόμου για “την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή συνοχή”. Μετά από δεκαπέντε μήνες πλήρους αναπτυξιακής αδράνειας, για να μην πω πλήρους αντιαναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής, επιτέλους έρχεται αυτό το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Έτσι λοιπόν, μέσα στη δίνη των καιρών είναι μια καταρχήν αισιόδοξη πρωτοβουλία. 
                Είμαι όμως και εξαιρετικά επιφυλακτικός, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας, γιατί με μια λίγο πιο προσεκτική ανάγνωση του σχεδίου, διαπιστώνει κανείς ότι για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση λειτουργεί με προχειρότητα και με πολλά ελλείμματα στην πολιτική της. Εξάλλου αποδεικνύεται καθημερινά ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχει αποτύχει. Με τα γνωστά αποτελέσματα που τα βιώνει συνολικά η κοινωνία.

Συμβιβαστική λύση στο πρόγραμμα NATURA ...

 Συμβιβαστική λύση για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις και διαφωνίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την έκταση που επιτρέπεται η οικοδόμηση σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA, παρουσίασε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

    Η συμβιβαστική πρόταση διατηρεί το δικαίωμα όσων κατέχουν σήμερα 4 στρέμματα να οικοδομήσουν, αλλά από την ψήφιση του νόμου και μετά το δικαίωμα θα το έχουν μόνον όσοι κατέχουν οικόπεδα έκτασης 10 στρεμμάτων.

    Η ρύθμιση αυτή δεν έγινε δεκτή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ορισμένοι εκ των οποίων άσκησαν έντονη κριτική για τους χειρισμούς και τις προτάσεις της κ. Μπιρμπίλη και δεν φάνηκαν ικανοποιημένοι ώστε να κάμψουν τις αντιρρήσεις τους.

Αλλαγές στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης

Περίπου 5,5 εκατ. νοικοκυριά της χώρας καλούνται να συμπληρώσουν εφέτος το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και να δηλώσουν στην Εφορία τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2010. Το νέο έντυπο, τις οδηγίες για τη συμπλήρωση του οποίου δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, έγινε ακόμη πιο πολύπλοκο σε σχέση με το παρελθόν, λόγω των πολλών και σημαντικών αλλαγών που επήλθαν στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον νόμο 3842/2010. Ο νόμος αυτός θέσπισε τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ και συντελεστές φορολογίας 18%- 45%, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, τα νέα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τη σύνδεση του αφορολογήτου με τις αποδείξεις κ.λπ.

    Στο πλαίσιο αυτό, το νέο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, περιλαμβάνει αλλαγές σε τουλάχιστον 30 σημεία, όπως, για παράδειγμα, στους πίνακες για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, στους οποίους 

δηλώνονται οι κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οι δαπάνες για υπηρετικό προσωπικό και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας. Έτσι, η πιο σημαντική ίσως αλλαγή αφορά στα νέα τεκμήρια, τα οποία στοχεύουν στους φορολογούμεν

Δημοκρατική Συμμαχία : Επισκέψεις Ν.Μπακογιάννη και προσχώρηση Δαμιανού

Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη, από την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου μέχρι και την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στο νομό Ιωαννίνων.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νομό Ιωαννίνων θα συναντηθεί με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και επαγγελματικών φορέων καθώς επίσης και με τα μέλη των Ομάδων Πρωτοβουλίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας στους νομούς Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.
Η Ντόρα Μπακογιάννη την Παρασκευή στις 19:30 θα εγκαινιάσει τα γραφεία του κινήματος στα Ιωάννινα.


Την προσχώρηση του στη Δημοκρατική Συμμαχία ανακοίνωσε σήμερα, με επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο του κινήματος Ντόρα Μπακογιάννη,  ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Δαμιανός. Ακολουθεί η επιστολή προσχώρησης.