Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Καταχώρηση των οικονομικών στοιχείων των δήμων

Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, σχετικά με τη μηνιαία υποχρεωτική καταχώρηση των οικονομικών στοιχείων των δήμων σε κεντρική βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι φορείς της αυτοδιοίκησης που θα καθυστερούν σημαντικά στην καταχώρηση των στοιχείων τους θα υποστούν αυστηρές κυρώσεις. Συγκεκριμένα, αυτές οι κυρώσεις θα φτάνουν μέχρι και την παρακράτηση της μηνιαίας απόδοσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) ή θα επιβάλλεται πρόστιμο έως και 15% επί των ΚΑΠ, αναλόγως με τη συχνότητα και τη βαρύτητα του παραπτώματος. 

Επίσης, κάθε δήμος υποχρεούται να ορίσει άμεσα έναν υπάλληλο που θα χειρίζεται τη βάση δεδομένων, ενώ ο δήμαρχος, ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης (ΝΠΔΔ) και ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας, θα επωμίζονται την ευθύνη αποστολής των στοιχείων.Επισημαίνεται δε ότι οι εκτιμήσεις προς τα απολογιστικά στοιχεία για το έτος 2010 πρέπει να αποσταλούν μέχρι την 20η Φεβρουαρίου και τα τελικά απολογιστικά στοιχεία μέχρι την 30η Ιουλίου. 

ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Δεν θα παραστεί ο Κώστας Σκανδαλίδης στο Σουφλί

Δεν θα παραβρεθεί  στην εκδήλωση του νέου Συνεταιρισμού Αμπελοκαλλιεργητών Έβρου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης .

Ο Υπουργός ήταν καλεσμένος στο Σουφλί στα πλαίσια  της ενημερωτικής συνάντησης για την οργάνωση και λειτουργία του νέου Συνεταιρισμού Αμπελοκαλλιεργητών Έβρου .  

Στην  Εκδήλωση / συνάντηση  που θα πραγματοποιηθεί  στις 15 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Σουφλίου και ώρα 10 το πρωί θα παραβρεθεί εκ μέρους του Υπουργείου ο Γεν . Γραμματέας  Γεώργιος Κανελλόπουλος .  

Επίσης θα παραστούν  ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ  Θανάσης Καρπέλης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ  Θόδωρος  Σαρρής .

Στον Έβρο κινδυνεύουν να κλείσουν τα σχολεία στον Πέπλο και στα Λάβαρα ;

Παράσταση Διαμαρτυρίας σχετικά με τις επικείμενες συγχωνεύσεις η καταργήσεις των σχολικών μονάδων στον Έβρο θα πραγματοποιήσει αύριο το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Κομοτηνή η Α΄ ΕΛΜΕ Έβρου.
Την ίδια ημέρα το Δ.Σ. της Α ΈΛΜΕ Έβρου προκήρυξε 3ωρη στάση εργασίας ώστε να παραστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και τα Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ροδόπης και της Ξάνθης.
«Στον Έβρο κινδυνεύουν άμεσα να κλείσουν τα σχολεία στον Πέπλο και στα Λάβαρα και να συγχωνευτούν με τα κοντινά σχολεία με αποτέλεσμα και τα έξοδα να μεγαλώσουν αλλά και οι μαθητές να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία’’σχολίασε στην ΕΡΑ της Νέας Ορεστιάδας ο πρόεδρος της ΑΈΛΜΕ Έβρου κ Γιώργος Καλόγερος.

Υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης στην ΕΑΣ Έβρου;

Ολοκληρώνεται η συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, όπου μεταξύ άλλων, εξετάζεται η επιχειρησιακή σύμβαση της ΝΕΟΓΑΛ με το σωματείο των εργαζομένων. Το Συμβούλιο εξέτασε μεταξύ άλλων, την Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση που είχε συνάψει στις 29 Δεκεμβρίου η γαλακτοβιομηχανία Δράμας ΝΕΟΓΑΛ με το σωματείο των εργαζομένων και η οποία προβλέπει την μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 9% για την επόμενη διετία. Η γνωμάτευση του Συμβουλίου για τη σκοπιμότητα της Σύμβασης, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητική και το ΣΕΚΕΕ εκτιμά ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν με την αιτιολογική έκθεση δεν επαρκούν ώστε να κρίνεται δικαιολογημένη η κατάρτιση Ειδικής Επιχειρησιακής Σύμβασης. Μιλώντας στον STATUS 94.2 o πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου Απόστολος Γκιγκούδης ανέφερε πως η γνωμοδοτική έρευνα θα παρουσιαστεί και στο Υπουργείο Εργασίας που ενδέχεται να προτείνει αναπροσαρμογή της σύμβασης χωρίς ωστόσο η εταιρεία να είναι υποχρεωμένη να δεχτεί . Παράλληλα επιβεβαίωσε πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη φημολογία που θέλει την ΕΑΣ Έβρου να προτείνει κάτι ανάλογο στους εργαζόμενους της.

Συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη με Γιώργο Καμίνη

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε σήμερα με το Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους αντάλλαξαν απόψεις για τα σημαντικά θέματα της Αθήνας.
Η Ντόρα Μπακογιάννη μετέφερε την εμπειρία της για μια σειρά από ζητήματα και ενημέρωσε το Δήμαρχο Αθηναίων για ορισμένες σημαντικές πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει στη διάρκεια της δημαρχιακής της θητείας.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα των συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων. Υποστήριξε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, για να μην παραλύσουν εντελώς οι υπηρεσίες του Δήμου και πρότεινε στον κ. Καμίνη να εξετάσει τη δυνατότητα να δοθεί στους εργαζόμενους αυτούς κάποιας μορφής μοριοδότηση.
Τέλος, τόνισε ότι θα βρίσκεται πάντα στη διάθεση του Δημάρχου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αφορούν στην πόλη και τους δημότες της.

Γιώργος Παυλίδης για την παύση λειτουργίας του χιονοδρομικού Φαλακρού

  (Υπάρχουν ευθύνες στην μη συνέχιση της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Φαλακρού Δράμας)
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην ΠΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης, με αφορμή την παύση λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού Δράμας, στην καρδιά του χειμώνα, δήλωσε: «Σε περίοδο κρίσης η ανάπτυξη επιβάλλεται να επιταχύνεται. Όχι μόνον δεν κλείνουμε τις υπάρχουσες αναπτυξιακές δομές, αλλά επιταχύνουμε την ανάπτυξη με τη  δημιουργία νέων. Το χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού Δράμας έπαυσε να λειτουργεί. Από πολύ πρόσφατες δεσμεύσεις και συσκέψεις, πάμε καλά. Από αποτελέσματα πάμε καθαρά πίσω. Καλούμε τους σωρευτικά υπευθύνους, Κυβέρνηση – Περιφέρεια και τους άλλους αρμόδιους φορείς να δώσουν άμεσα λύση. Εδώ και τώρα. Για ελάχιστα χρήματα, σε συνδυασμό με αγκυλώσεις, αφαιρείται από τη Δράμα και την Περιφέρεια ένα τόσο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο εισροής εσόδων και ενίσχυσης της αγοράς. Δυστυχώς, ισχύει το λαϊκό ρηθέν «για το καρφί χάσαμε το πέταλο».

Ενισχυμένος ο ρόλος Γεροντόπουλου

Ξεχωριστό ρόλο στην επικοινωνιακή στρατηγική της ΝΔ θα έχει στο εξής ο Άκης Γεροντόπουλος. Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, με την ιδιότητα του αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου θα κάνει πλέον συχνές εμφανίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προωθώντας τις θέσεις του κόμματος. Άλλωστε είναι από τα λίγα στελέχη που έχουν τόσο άμεση επαφή με τον κ. Σαμαρά 

...Λεφτά υπάρχουν! (μια διάλεξη με τον Richard D. Wolff)

Απειλούν με κλείσιμο συνόρων οι βενζινοπώλες

Με κλείσιμο συνόρων απειλούν οι Έλληνες βενζινοπώλες αν δεν πάρει πίσω η Πολιτεία την απόφαση για την επαναλειτουργία των τριών σταθμών διάθεσης αφορολόγητων πετρελαιοειδών προϊόντων στους Μεθοριακούς Σταθμούς Κήπων, Ευζώνων και Κακαβιάς.Οι βενζινοπώλες χαρακτήρισαν «ταφόπλακα» για τον κλάδο τους τη λειτουργία των συγκεκριμένων πρατηρίων και αποφάσισαν -αν δεν υπάρξει εξέλιξη στο θέμα- τη Δευτέρα να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις αρχίζοντας από το κλείσιμο των συνόρων με Τουρκία, Σκόπια και Αλβανία.


Νέοι Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες στο Σουφλί

Ορκωμοσία νέων θηροφυλάκων
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης προχώρησε στην πρόσληψη τριών νέων Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων. Συγκεκριμένα προσελήφθησαν δύο Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες στην περιοχή του Σουφλίου Έβρου και ένας για την περιοχή της νήσου Θάσου.

Οι νέοι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες αναγνωρίστηκαν από τη Διεύθυνση Δασών Μακεδονίας, παρουσία του Διευθυντή Δασών και ξεκίνησαν αμέσως την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Με την πρόσληψη αυτή καλύπτονται κενές θέσεις που υπήρχαν στις περιοχές αυτές...»

Πειραματικά σχολεία: Κέντρα αριστείας ή κυψέλες της ελίτ;

 Σχεδόν 25 χρόνια μετά τη ντε φάκτο κατάργησή του ο θεσμός των πειραματικών σχολείων αναβιώνει με το σχέδιο νόμου, που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Και μαζί με την αναβίωση του θεσμού επανέρχεται ένα παλιό ερώτημα: Τι ήταν τα αυτά τα σχολεία; Κέντρα αριστείας της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως υποστήριζαν οι θιασώτες του θεσμού, ή κυψέλες της ελίτ, όπως ισχυρίζονταν οι επικριτές του;

    Τα πρώτα πρότυπα ή πειραματικά σχολεία, ιδρύθηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα, κυρίως από εθνικούς ευεργέτες και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν απέκτησαν φήμη και κύρος, έγιναν συνώνυμα της καινοτομίας και της πρωτοπορίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Από τις τάξεις τους πέρασαν μαθητές, που στην ενήλικη ζωή τους καταξιώθηκαν κοινωνικά και επαγγελματικά και στις ίδιες τάξεις δίδαξαν σημαντικοί δάσκαλοι και καθηγητές.

Λήψη προληπτικών μέτρων για την αποτροπή εμφάνισης του αφθώδους πυρετού στο Νομό Έβρου.

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αποτροπή εμφάνισης του αφθώδους πυρετού στο Νομό Έβρου.
Στην  ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Σε συνέχεια της ερώτησης που κατατέθηκε στις 6/7/2010 Αρ. Πρωτ. 12669 με θέμα ''Λειτουργία του πρότυπου Διασυνοριακού Κτηνιατρικού Κέντρου Εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα'' και με αφορμή τα  περιοριστικά μέτρα για τη μετακίνηση και την αγοραπωλησία ζωντανών ζώων και νωπού κρέατος που έχουν επιβληθεί στις περιφέρειες του Μπουργκάς, του Γιάμπολ και του Χάσκοβο, μετά τον εντοπισμό αφθώδους πυρετού στη Βουλγαρία, επανέρχομαι στο θέμα των μέτρων προστασίας του Νομού Έβρου από τον  αφθώδη  πυρετό.

Για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια στη Βουλγαρία εμφανίστηκε κρούσμα αφθώδους πυρετού, όπου το τελευταίο κρούσμα αφθώδους πυρετού είχε 
 

Κι όμως υπάρχουν απαντήσεις στα " τείχη " και στους φράχτες ...

Ιταλία: Χωριό-«φάντασμα» ζωντάνεψε από τους μετανάστες
Το Ριάτσε, ένα παραθαλάσσιο χωριό, στην περιοχή της Καλαβρίας, κινδύνευε να γίνει άλλο ένα χωριό-«φάντασμα» καθώς οι κάτοικοί του το εγκατέλειπαν αναζητώντας καλύτερη τύχη σε άλλες περιοχές της χώρας ή και στο εξωτερικό. Η παραγωγή είχε νεκρώσει, πολλά από τα σπίτια είχαν ερημώσει ενώ το σχολείο είχε βάλει λουκέτο λόγω της έλλειψης μαθητών.
Αυτά μέχρι πριν λίγα χρόνια. Σήμερα το Ριάτσε σφύζει από ζωή και η ανάπτυξή του είναι πρωτόγνωρη χάρη σε μια ιδέα του δημάρχου του και των τοπικών αρχών που επέτρεψαν σε πάνω από 200 μετανάστες από τη Σομαλία, την Αλβανία και το Ιράκ να εγκατασταθούν εκεί μόνιμα και να δουλέψουν.

Άρθρο του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου περί του λεγομένου φράκτη στον ποταμό Έβρο


Ζούμε, όσοι κατοικούμε στον Έβρο, το δράμα της εισόδου των λαθρομεταναστών από την Τουρκία. Για την πατρίδα μας, το γεγονός αυτό είναι πρόβλημα που το διαπιστώνει αργότερα η πρωτεύουσα. Για μας όμως, τους Εβρίτες, είναι ένα καθημερινώς επαναλαμβανόμενο δράμα.
Αναφέρομαι στην αθρόα προσέλευση τόσων ανθρώπων, που άλλοτε κουβαλώντας στην πλάτη τους προσωπικές και εθνικές τραγωδίες κι άλλοτε τα βρέφη στην αγκαλιά τους, περνούν τα σύνορα, κακοποιημένοι, άρρωστοι με σοβαρές αρρώστιες, εξουθενωμένοι, μουσκεμένοι από τα νερά του ποταμού Εβρου.
Παλιότερα όσους πνίγονταν στα ορμητικά νερά του και τους ξέβραζε η θάλασσα, τους μετέφεραν στο νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως. Είχα στείλει τότε μια αυτοσχέδια ευχή, επειδή μου ζητήθηκε, για να διαβάζεται στο νεκροτομείο, στην περίπτωση που δεν ήταν εύκολο να διαπιστωθεί από την περιτομή, η θρησκευτική προέλευση του νεκρού.
Ζήσαμε, πριν χρόνια, την αποκοπή, σε ναρκοπέδιο, των κάτω άκρων δύο 17χρονων παιδιών τα οποία φιλοξενήσαμε στο γηροκομείο της Μητροπόλεως για δύο χρόνια. Τελικά, τους αγοράσαμε τεχνητά μέλη, κατάφεραν να περπατήσουν και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, όπου εργάζονται μέχρι σήμερα.

Ο καταναλωτής το 2020


Πρωτοφανείς αλλαγές αναμένονται στην καταναλωτική συμπεριφορά μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte.
Η επόμενη δεκαετία αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμη για την παγκόσμια αγορά, επιφυλάσσοντας εκπλήξεις και αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην καταναλωτική συμπεριφορά, το λιανικό εμπόριο αλλά και την οικονομία συλλήβδην. Την επαύριον ραγδαίων οικονομικών ανακατατάξεων, κράτη, επιχειρήσεις και καταναλωτές θα γίνουν οι μάρτυρες μία νέας «κοσμογονίας», με νέες ισορροπίες δυνάμεων και κεντρικό άξονα την αειφορία.

Αυτά υποστηρίζει η νέα αναφορά της Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL), με τίτλο«Ο Καταναλωτής το 2020: Μελετώντας τις ενδείξεις» (Consumer 2020: Reading the signs), σύμφωνα με την οποία η πρωτοφανής αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά δρομολογείται από μία σύμπτωση οικονομικών, δημογραφικών και τεχνολογικών δυνάμεων. Η αναφορά  παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου (National Retail Federation) στη Νέα Υόρκη και συγκεντρώνει στοιχεία και προβλέψεις για τις οικονομικές και δημογραφικές τάσεις, εκτιμήσεις για τους υπό εξάντληση πόρους, την αειφορία, καθώς και για τον αντίκτυπο που θα έχει η επιτάχυνση της τεχνολογίας και η εξέλιξη της επικοινωνίας. 

Aναγνώστης : Ποίημα προς το Θεόδωρο Πάγκαλο


Τρανή κουβέντα να μην πεις
λεν τα σοφά γερόντια,
καλλίτερα τρανή μπουκιά
να μασουλάς στα δόντια.

Μα ο Θόδωρος ο Πάγκαλος
εδώ μας τα χαλάει,
σε υπέρογκες ποσότητες
και τρώει και μιλάει.
Κι είπε: «Μαζί τα φάγαμε
τα φράγκα στην Ελλάδα»,
μα ίδιο τρώει ένας αμνός
και ίδιο μια αγελάδα;
Ηλίου φαεινότερο
ποιοι φάγανε την κρέμα
και ποιοι γλύψανε τα κόκαλα
που βρήκανε στο ρέμα.

Των πρώτων ο εκπρόσωπος
είναι η αφεντιά του,
σαράντα πέντε ζυγαριές
δεν πιάνουν τα κιλά του.
Αυτοί ως καπιταλιστές
χειρίζονται κομπίνες,
όμως σοσιαλιστικά
μοιράζουνε ευθύνες.

Γι' αυτό προτείνω να ελεγχθεί
του Πάγκαλου το ξύγκι,
κάθε γραμμάριο τόσα δις
το χρέος να ξεσφίγγει.