Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

Οι ωραίες μέρες ....

Δώδεκα κείμενα - δώδεκα ζωγραφιές της πατρίδας και της Αλεξανδρούπολης, από την συγγραφέα και δημοσιογράφο, Ελένη Σκάβδη με υλικό τις λέξεις. 
Δώδεκα κείμενα που γεννώνται στο ανάμεσα, ανάμεσα Αλεξανδρουπόλεως και Αμαλιάδας. Δώδεκα κείμενα - ποιήματα ακριβά, για τη γενέθλια πόλη, την Αλεξανδρούπολη, που η συγγραφέας κουβαλάει εντός της και της παρέχει αφορμή, θεώμενη «τα ουρανοσκέπαστα ξέφωτά της» να γράψει το ωραιότερο και πιο θαρραλέο κείμενο «για την πατρίδα που ορίζεται -παγκόσμια- από τον ουρανό της». Αυτόν τον ουρανό από τον οποίο τη χωρίζουν και μας χωρίζουν μεγαλειώδεις αυταπάτες… «Αυτές που με χαρακιές και μπάρες όρισαν τα έθνη ως πατρίδες- κράτη, θρυμματίζοντας τη γη οριζοντίως και καθέτως…».

Υπερψηφίστηκε το ν/σ για το άσυλο

Νόμος του κράτους θεωρείται πλέον το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με τις θετικές ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη Βουλή και θεσπίζει νέο καθεστώς παροχής ασύλου στη χώρα μας.

Μία αποτελεσματική πολιτική ασύλου, πέρα από το σχεδιαζόμενο φράχτη ή τα μέσα σύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτουν και εφαρμόζουν όλες οι χώρες για τη διαφύλαξη των συνόρων τους, είναι το πιο αποτρεπτικό μέσο για τη είσοδο σωρείας παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Κατά την συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο κ. Παπουτσής, αναφερόμενος στις μομφές που εξαπολύθηκαν εναντίον του σε σχέση μάλιστα με το δικό του αγωνιστικό παρελθόν, υπογράμμισε ότι δεν δέχεται καμίας μορφής ιδεολογική τρομοκρατία.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει φθάσει στα όριά της και υπάρχει αντίδραση παντού, δεδομένου ότι σε καιρούς ύφεσης και ανυπαρξίας δομών, οι μετανάστες εξωθούνται σε παρανομίες και πορνεία, «μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε και η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία». 

Διαρροή τηλεγραφήματος για τον Έβρο από το Wikileaks


Ανησυχία στην Ουάσιγκτον προκαλεί το ανεξέλεγκτο κύμα εισόδου λαθρομεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, σύμφωνα με τηλεγραφήματα που έχει στη διάθεσή της η ιστοσελίδα WikiLeaks και δημοσίευσε χθες η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Οι Αμερικανοί διπλωμάτες στην Αθήνα εξέφραζαν τον φόβο για άτομα «ειδικού ενδιαφέροντος» -κυρίως από το Ιράκ- που θα μπορούσαν να εισέλθουν στην Ελλάδα και να «ριζοσπαστικοποιηθούν» σε κάποιο από τα πολλά υπόγεια «τζαμιά», που υπάρχουν σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας, όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα επισήμανε τον Δεκέμβριο του 2009 τους κινδύνους από την αθρόα εισροή 

λαθρομεταναστών.
Επίσης, ο πρώην πρέσβης Ντέιβιντ Σπέκχαρντ σημείωνε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι τα ανατολικά της σύνορα, καθώς η Τουρκία δεν κάνει καμία σημαντική προσπάθεια να ανακόψει το κύμα παράνομων μεταναστών τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία σύνορα».PIAZZA del POPOLO

Έκδοση για τα θρησκευτικά μνημεία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής και την περίοδο της Τουρκοκρατίας στο Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα και το Σουφλί

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά θρησκευτικά μνημεία, που βρίσκονται στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού Έβρου και τοποθετούνται χρονικά στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, παρουσιάζονται σε έκδοση του διδάκτορα Αρχαιολογίας, Αθανάσιου Γουρίδη, με τίτλο «Τα θρησκευτικά μνημεία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου».

Στην έκδοση παρουσιάζονται περίπου 60 βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί και μοναστικά συγκροτήματα του Διδυμοτείχου, του Σουφλίου και της Ορεστιάδας και των ευρύτερων περιοχών, όπως και τα κινητά έργα τέχνης, που βρίσκονται στο εσωτερικό τους. Επίσης, καταγράφονται σημαντικά μουσουλμανικά μνημεία, καθώς και η εβραϊκή Συναγωγή του Διδυμοτείχου. Η έκδοση ολοκληρώνεται με ιστορικό της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, που εμφανίζεται ήδη κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο ως Επισκοπή Πλωτινουπόλεως, καθώς και με κατάλογο των αρχιερέων του Διδυμοτείχου.

«Μέσα από την περιγραφή των μνημείων αναδεικνύεται η σημασία του Διδυμοτείχου και της ευρύτερης περιοχής κατά τη βυζαντινή περίοδο και τα Οθωμανικά χρόνια», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο συγγραφέας.

Α. Γιαννακίδης: «Διεκδικούμε πλέον περιφερειακά και στην επιχειρηματικότητα»


«Η ενιαία περιφερειακή πλέον φωνή στη διαμόρφωση  ενός κλίματος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας αποτελεί όχι μόνο μία σημαντική κατάκτηση αλλά ουσιαστικά ένα προαπαιτούμενο για τη δημιουργία προϋποθέσεων για να καταστεί πόλος έλξης επιχειρήσεων και δημιουργίας ευκαιριών απασχόλησης» δήλωσε μετά από τη συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους επιμελητηρίων και βιομηχάνων που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011 ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Άρης Γιαννακίδης.

Στη συνάντηση στην οποία παρέστησαν και οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων ΑΜ-Θ συμμετείχαν οι Πρόεδροι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης, Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αργύρης Αργυρόπουλος, Έβρου Λεωνίδας Κίτσιος, Ξάνθης Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης και η Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Λένα Γαρυφάλλου.

Επιστολή Ντόρας Μπακογιάννη στους πολιτικούς Αρχηγούς - Επίσκεψη ΥΠΕΞ Ισραήλ


Επιστολή προς τους πολιτικους αρχηγούς                                   
Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, απέστειλε σήμερα στους πολιτικούς αρχηγούς επιστολή με την οποία τους ζητά να προχωρήσουν στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της υπόθεσης των υπερτιμολογήσεων στο χώρο της Υγείας.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής προς τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Σε μια περίοδο που οι Έλληνες πολίτες υφίστανται αβάστακτες θυσίες  για να πετύχουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και την περιστολή των ελλειμμάτων και ενώ στο πλαίσιο του μνημονίου, έχουν υπάρξει συγκεκριμένες δεσμεύεις για να περιοριστούν δραστικά οι σπατάλες στο χώρο της υγείας, ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι στον τομέα αυτό «ξοδεύουμε τα πιο πολλά σε όλο τον πλανήτη» και ότι μπορούν να εξοικονομηθούν φέτος από τις σπατάλες αυτές «ένα δισεκατομμύριο τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ». Γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι και σήμερα συνεχίζεται το νοσηρό φαινόμενο, που παρατηρείται εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον,  της ανεξέλεγκτης σπατάλης σε πολλούς τομείς στο χώρο της υγείας.

Στα θρανία 9000 στελέχη της Αυτοδιοίκησης

Ημερίδες επιμόρφωσης 9.000 στελεχών της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού σε 53 πόλεις διοργανώνει στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Καλλικράτης», το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Οι 56 ημερίδες, που θα διεξαχθούν από τις 20 Ιανουαρίου έως και την 1η Μαρτίου, αποσκοπούν στην ενημέρωση των υπαλλήλων των νέων δήμων και των αιρετών Περιφερειών στη νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης που θεσπίστηκε με το πρόγραμμα Καλλικράτης, ενώ υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο το ΕΚΔΔΑ έχει πραγματοποιήσει επτά επιμορφωτικές ημερίδες, στις οποίες συμμετείχαν 1.000 διευθυντικά στελέχη των δήμων και των αιρετών Περιφερειών.

Αιτήσεις για όσους επιθυμούν να προσληφθούν στο ΙΚΑ


Έως και τις 17 Ιανουαρίου 2011 αντί για τις 16 Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, καλούνται να υποβάλλουν σχετική αίτηση προκειμένου να διοριστούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι επιτυχόντες των κατηγοριών ΤΕ και ΔΕ της προκήρυξης 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί στην ΑΤΕ Bank.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη Διοίκηση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ / Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού / Αγ. Κωνσταντίνου 8 - ΤΚ 102 41 Αθήνα, είτε με απευθείας κατάθεση στο πρωτόκολλο της Διοίκησης, είτε με αποστολή συστημένης επιστολής στην ανωτέρω διεύθυνση εντός της προβλεπόμενης ημερομηνίας.

Ο φωτογράφος JR νικητής του βραβείου TED για το 2011


Ο Γάλλος φωτογράφος JR είναι ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης γκαλερί τέχνης στον κόσμο. Τα έργα του δεν τα εκθέτει σε μουσεία, αλλά εκεί όπου μπορούν όλοι να τα δουν: στους δρόμους. Ο τολμηρός φωτογράφος, ο οποίος έχει επιλέξει την ανωνυμία, μιλά μέσα από τις φωτογραφίες του για την αφοσίωση, την ελευθερία, την ταυτότητα και τα όρια, ενώ είναι ο νικητής του TED Prize για το 2011.

Η έμπνευσή του προήλθε όταν βρήκε μια φωτογραφική μηχανή στο μετρό του Παρισιού. 

Oι νέοι διευθυντές στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

 Tα ονόματα των νέων διευθυντών στις διευθύνσεις της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Στις έξι Διευθύνσεις με έδρα την Αλεξανδρούπολη Προϊστάμενοι θα είναι : 

1. Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού
Τζιαγκόζης Αγγελής του Κων/νου
ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού / Οικονομικού
2. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων
Σαμακοβλής Νικόλαος του Ιωάννη
ΠΕ Μηχανικών / Πολιτικών Μηχανικών
3. Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου
Τσαϊρίδης Σπυρίδων του Δημητρίου
ΠΕ Γεωτεχνικών / Γεωπόνων
4. Διεύθυνση Ανάπτυξης
Μανανάς Δημήτριος του Αθανασίου
ΠΕ Μηχανικών / Μηχανολόγων / Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
5. Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Έβρου
Βουζάβαλης Ιωάννης του Βασιλείου
ΠΕ Μηχανικών / Μηχανολόγων / Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
6. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας
Κοσμαδάκη Ευαγγελία του Αλεξάνδρου
ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού / Διοικητικού

Δείτε παρακάτω και το βίντεο με τις δηλώσεις της κυρίας Νικολάου

Επερώτηση βουλευτών Δημοκρατικής Συμμαχίας με θέμα την τρομοκρατία


ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

  Τις πρωινές ώρες της 30/12/2010 έλαβε χώρα ισχυρή έκρηξη στην οδό Λ. Ριανκούρ,  με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες φθορές στο κτίριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου, στα παρακείμενα ακίνητα,  να καταστραφούν ολοσχερώς ή μερικώς πολλά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα εγγύς του χώρου της έκρηξης και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή απροσδιόριστου αριθμού  πολιτών. Η προκληθείσα μάλιστα ζημιά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο είναι τέτοιου μεγέθους, που η επαναλειτουργία του να εκτιμάται, με ότι αυτό συνεπάγεται, μετά πάροδο μηνών. Ανάλογη ήταν και η ανησυχία των πολιτών, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της ευθύνης για την έκρηξη από την τρομοκρατική οργάνωση « συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς», αφού βλέπουν την οργάνωση αυτή με την πάροδο του χρόνου να γίνεται περισσότερο επικίνδυνη, παρά τις κατά καιρούς 

10 στρατηγικές χειραγώγησης από τα ΜΜΕ

του Νόαμ Τσόμσκι

      
 1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών. Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής. «Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία. Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει καθόλου χρόνο για να σκεφτεί - πίσω στο αγρόκτημα, όπως τα υπόλοιπα ζώα» (απόσπασμα από το κείμενο: Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).